Geproefd: diervriendelijk alternatief voor ganzenlever

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 21 augustus 2019

Voor de productie van foie gras krijgen ganzen dwangvoeding. Het resultaat is een zeer vette lever die verwerkt wordt tot paté of terrine. Voor veel mensen is ganzenlever ‘not done’ omdat het dieronvriendelijk is. Bij Lidl kun je in oktober voor €3,29 (125 gram) een diervriendelijk alternatief kopen: Faux Gras. Letterlijk vertaald: ‘nep vet’. Alle ingrediënten in deze paté zijn van plantaardige afkomst.
Faux gras blijkt best lekker
Van de 29 proevers vinden 22 de faux gras lekker. Al vinden sommigen de smaak wat ‘vlak’. Een aantal proevers geeft aan dat het best lijkt op echte ganzenlever. Vooral de structuur en het mondgevoel komen in de buurt. ‘Mij zou je zeker voor de gek kunnen houden’ geeft een proever aan.
De vegetarische paté is op smaak gebracht met champagne, tomatenpuree, zeezout, truffel, koriander, kaneel en kruidnagel. Een paar goede proevers haalden de champagne en de ‘koekkruiden’ er gelijk uit. Maar niet iedereen was enthousiast over de smaak. Enkele proevers geven aan dat de paté wat zoetig smaakt. Waarschijnlijk komt dit door de kaneel of de tomatenpuree, want er is geen suiker toegevoegd.
Ondanks dat het smaakoordeel positief is twijfelen veel proevers of ze het ook daadwerkelijk zouden kopen. ‘Gewone smeerleverpaté vind ik eigenlijk lekkerder’ aldus een proever.
Is het gezond?
Termen als ‘plantaardig’ en ‘vegetarisch’ klinken al snel gezond, maar dat valt bij deze paté tegen. Het bevat veel ongezonde vetten, zelf meer dan in ganzenlever of smeerleverworst. De paté is ook aan de zoute kant, maar wel minder zout dan ganzenlever of smeerleverworst.
Veel verzadigd vet
Ganzenlever bevat veel verzadigd vet. Helaas is dit ook bij de faux gras het geval. De vegetarische paté bevat maar liefst 18 gram verzadigd vet per 100 gram paté.
Al gaat het hier niet om dierlijk vet maar om plantaardig vet. De paté bestaat voor een groot deel uit kokosvet. Meestal is vet van plantaardige oorsprong grotendeels onverzadigd en daarmee gezond, maar kokosvet is een uitzondering. Het bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet is in tegenstelling tot onverzadigd vet slecht voor gezondheid.
- Lees ook: feiten en fabels over vet
Aan de zoute kant
De vegetarische paté is - net als de meeste vleeswaren - aan de zoute kant. In 100 gram paté zit bijna anderhalve gram zout. De aanbevolen hoeveelheid zout per dag voor volwassen is 6 gram. Daar zit je al snel aan.
- Lees ook: feiten en fabels over zout
Duurzamer
Omdat alle ingrediënten van plantaardige afkomst zijn is deze paté naast diervriendelijker ook duurzamer dan echte foie gras. Het product is ook biologisch.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 9 mei.
Geproefd: Vegan ei-vervangers
Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? - 25 apr.
Mager gehakt toch niet zo mager
Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt. - 5 apr.
Geproefd: Vegetarische Vissticks
Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks. - Test | 29 mrt.
Test aardbeienspread
Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?