icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Geproefd: diervriendelijk alternatief voor ganzenlever

Foie gras, oftewel ganzenlever, is een echte Franse delicatesse. Het wordt helaas dieronvriendelijk geproduceerd. Bij Lidl kun je in oktober een veganistisch alternatief kopen: Faux Gras. Wat is het, en hoe smaakt het?
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 21 augustus 2019

Faux-gras

Voor de productie van foie gras krijgen ganzen dwangvoeding. Het resultaat is een zeer vette lever die verwerkt wordt tot paté of terrine. Voor veel mensen is ganzenlever ‘not done’ omdat het dieronvriendelijk is. Bij Lidl kun je in oktober voor €3,29 (125 gram) een diervriendelijk alternatief kopen: Faux Gras. Letterlijk vertaald: ‘nep vet’. Alle ingrediënten in deze paté zijn van plantaardige afkomst.

Faux gras blijkt best lekker

Van de 29 proevers vinden 22 de faux gras lekker. Al vinden sommigen de smaak wat ‘vlak’. Een aantal proevers geeft aan dat het best lijkt op echte ganzenlever. Vooral de structuur en het mondgevoel komen in de buurt. ‘Mij zou je zeker voor de gek kunnen houden’ geeft een proever aan.

De vegetarische paté is op smaak gebracht met champagne, tomatenpuree, zeezout, truffel, koriander, kaneel en kruidnagel. Een paar goede proevers haalden de champagne en de ‘koekkruiden’ er gelijk uit. Maar niet iedereen was enthousiast over de smaak. Enkele proevers geven aan dat de paté wat zoetig smaakt. Waarschijnlijk komt dit door de kaneel of de tomatenpuree, want er is geen suiker toegevoegd.

Ondanks dat het smaakoordeel positief is twijfelen veel proevers of ze het ook daadwerkelijk zouden kopen. ‘Gewone smeerleverpaté vind ik eigenlijk lekkerder’ aldus een proever.

Is het gezond?

Termen als ‘plantaardig’ en ‘vegetarisch’ klinken al snel gezond, maar dat valt bij deze paté tegen. Het bevat veel ongezonde vetten, zelf meer dan in ganzenlever of smeerleverworst. De paté is ook aan de zoute kant, maar wel minder zout dan ganzenlever of smeerleverworst.

Veel verzadigd vet

Ganzenlever bevat veel verzadigd vet. Helaas is dit ook bij de faux gras het geval. De vegetarische paté bevat maar liefst 18 gram verzadigd vet per 100 gram paté.

Al gaat het hier niet om dierlijk vet maar om plantaardig vet. De paté bestaat voor een groot deel uit kokosvet. Meestal is vet van plantaardige oorsprong grotendeels onverzadigd en daarmee gezond, maar kokosvet is een uitzondering. Het bevat het meeste verzadigd vet van alle vet- en oliesoorten. Verzadigd vet is in tegenstelling tot onverzadigd vet slecht voor gezondheid.

Aan de zoute kant

De vegetarische paté is - net als de meeste vleeswaren - aan de zoute kant. In 100 gram paté zit bijna anderhalve gram zout. De aanbevolen hoeveelheid zout per dag voor volwassen is 6 gram. Daar zit je al snel aan.

Duurzamer

Omdat alle ingrediënten van plantaardige afkomst zijn is deze paté naast diervriendelijker ook duurzamer dan echte foie gras. Het product is ook biologisch.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?