icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Leon & León friet geproefd

Leon & León friet is een nieuw merk airfryerpatat. De verpakking staat vol met voedingsclaims, zoals '30% minder vet'. Dat is opmerkelijk voor patat. Wij bekeken de voedingswaarde en lieten de smaak beoordelen.  
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 23 maart 2020

Leon & Leon friet

Volgens de proevers: smakelijk 

Een grote meerderheid vindt de friet lekker. ‘Een aanrader!’ volgens een van de deelnemers. Al geven de meeste proevers aan het niet lekkerder te vinden dan andere airfyerfrites. Sommigen vinden de friet te slap of te zacht. ‘Het werd een soort van kruimelige, zachte brei’ laat een proever weten.  

We lieten de friet door 36 consumenten klaarmaken en beoordelen. 22 proevers vinden de Leon & León friet lekker genoeg om zelf te kopen. Van de 14 anderen vinden een groot deel de friet te duur. Een pak van 500 gram kost €1,99.

Wat is Leon & León friet?

Leon & León friet is voorgebakken patat voor de airfyer. Het is gemaakt van de Colomba aardappel. Dat is een aardappelras met wat meer water en daardoor minder calorieën en koolhydraten.

Voedingswaarde: negeer de claims

Er staan nogal wat voedingsclaims op de verpakking. Zoals : ‘minstens 30% minder calorieën en koolhydraten’ en ‘30% minder vet’. 

Deze claims kun je maar beter negeren. Ze zijn gemaakt op basis van de vergelijking tussen in de airfryer bereide Leon & León friet en ‘gewone’ gefrituurde friet. Weinig verbazend dat deze airfyerpatat daar inderdaad gunstiger uitkomt. Een vergelijking met andere merken oven- en airfryerfrites staat niet op de verpakking. Dat maakt het erg lastig om te checken of deze airfryerfrites nu echt iets bijzonders zijn. En of ze hun forse prijs ten opzichte van andere airfryer- en ovenfrites waard zijn. 

Daarnaast blijft het de vraag hoeveel gezonder je bezig bent door friet te eten met iets minder koolhydraten. Patat eet je omdat je het lekker vindt en niet voor je gezondheid. Door ze te bakken in de hetelucht in plaats van in olie, bespaar je op vet en calorieën. Maar dat is bij alle friet en niet alleen bij de Leon & León friet. 

Zout 

Aan de friet is al zout toegevoegd. ‘Geen gestrooi meer met zout na de bereiding’, juicht de zak. Toch blijken 15 proevers nog extra zout toe te voegen. Dan loopt je totale zoutinname toch behoorlijk op. 

Klaarmaken: één portie per keer 

In een zak zit 500 gram friet. Dat zijn 2 porties. Maar volgens de aanwijzingen moet je de friet per 250 gram bereiden. Als je met meer dan 2 personen bent, zul je dus om de beurt moeten eten. Anders is de eerste portie friet koud tegen de tijd dat je klaar bent met bereiden van alle porties.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?