icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Sunbreaks Wavy Grains een gezond alternatief voor chips?

Nieuw in chipsland: Sunbreaks Wavy Grains. Deze meergranenchips bevatten meer vezels en 33% minder vet en zouden daarmee minder ongezond zijn dan gewone chips. Is dit zo en hoe smaken ze? Wij testten deze en 2 andere soorten chips op smaak en voedingswaarde.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 19 oktober 2017

diverse-chips

Update november 2018: Dit is een artikel uit 2017. De samenstelling van de geteste voedingsmiddelen kan inmiddels gewijzigd zijn.

Naast gezonde vezels ook veel zout en suiker

Sunbreaks Wavy Grains zijn chips met volkorengranen waar meer vezels en minder vetten in zitten dan in gewone chips. Maar ondanks dat ze minder vet en meer vezels dan de meeste chips bevatten, zijn ze niet bepaald gezond te noemen. Ze hebben namelijk een hoog suikergehalte en bevatten een flinke snuf zout.

Vezels zijn wel goed voor de stoelgang en vezelrijk eten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, maar suiker en zout passen niet in het rijtje gezonde ingrediënten.

Voedingswaarde in vergelijking met andere chips

Per 100 gram

Sunbraks Wavy Grains Sea salt flavour  

Lay’ s Naturel

Lay’ s Oven Baked Naturel

Energie

480 kcal

541 kcal

439 kcal

Vet, totaal (gram)

22

34

13

Verzadigd vet (gram)

2,2

2,7

1,4

Suiker (gram)

7,3

0,3

4,7

Vezels (gram)

6,6

4,4

4,6

Zout (gram)

0,94

1,3

1,2

Zijn Sunbreaks Wavy Grains minder ongezond?

Vet

Met 22 gram vet per 100 gram chips bevatten de Sunbreaks minder vet dan veel andere chipssoorten, zoals Lay’s Naturel. Maar het zijn niet de mínst vette chips. Lay’s Oven Baked Naturel doet het bijvoorbeeld nog een stuk beter met 13 gram vet per 100 gram chips.

Minder vet betekent minder calorieën en dat is fijn als je op de lijn let. Maar vet maakt chips niet per se ongezond, omdat chips vooral gezondere (onverzadigde) vetten bevatten.

Suiker

Sunbreaks-chips mogen dan wel minder vet bevatten dan veel andere chipssoorten, maar met het suikergehalte gaan ze helaas de mist in. De sea salt-variant bevat 7,3 gram suiker per 100 gram en de sweet chili-variant bestaat zelfs voor bijna 10% uit suiker.

Lay’s Naturel bevat nauwelijks suiker: nog geen halve gram per 100 gram chips. Aan Lay’ s Oven Baked Naturel is ook suiker toegevoegd. In totaal bevatten deze chips 4,7 gram suiker per 100 gram. 

Energie (calorieën)

In Sunbreaks-chips zit ongeveer 10% minder energie dan in Lay’s Naturel. Lay’s Oven Baked Naturel bevat de minste calorieën van de 3. Al met al blijft het energierijk voedsel met een grote 'dooreetfactor'.

Smaakmakers

In tegenstelling tot de ingrediëntenlijst van Lay’s Naturel, die lekker kort is met alleen aardappel, plantaardige oliën en zout, is de lijst bij Sunbreaks een stuk langer. De smaak komt niet alleen van het zeezout en de gemengde kruiden en specerijen, maar ook van de toegevoegde suiker.

De vraag is of er zo veel toevoegingen nodig zijn om deze 'gezondere' chips net zo lekker te laten smaken als volvette chips. 

Verrassend smaakvol

Om te bepalen of deze chips een lekker alternatief zijn voor gewone chips, schotelden we 25 mensen 3 soorten chips voor: de ‘Sunbreaks Sea Salt Flavour’, ‘Lay’s Naturel’ en ‘Lay’s Oven Baked Naturel’.

De uitkomst was verrassend: bijna de helft vond de Sunbreaks het lekkerst: ‘lekker kruidig en stevig’, zegt een proever. De volvette Lay’s Naturel kwam qua smaak op de tweede plaats.

De smaak van Lay’s Oven Baked Naturel, de minst vette van het trio, bleek maar weinig mensen te kunnen overtuigen. 

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?