icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Sunbreaks Wavy Grains een gezond alternatief voor chips?

Test|Nieuw in chipsland: Sunbreaks Wavy Grains. Deze meergranenchips bevatten meer vezels en 33% minder vet en zouden daarmee minder ongezond zijn dan gewone chips. Is dit zo en hoe smaken ze? Wij testten deze en 2 andere soorten chips op smaak en voedingswaarde.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:19 oktober 2017

Let op! Je kijkt naar een test van wat langer geleden. De uitslag van de test kan inmiddels verouderd zijn.
diverse-chips

Update november 2018: Dit is een artikel uit 2017. De samenstelling van de geteste voedingsmiddelen kan inmiddels gewijzigd zijn.

Naast gezonde vezels ook veel zout en suiker

Sunbreaks Wavy Grains zijn chips met volkorengranen waar meer vezels en minder vetten in zitten dan in gewone chips. Maar ondanks dat ze minder vet en meer vezels dan de meeste chips bevatten, zijn ze niet bepaald gezond te noemen. Ze hebben namelijk een hoog suikergehalte en bevatten een flinke snuf zout.

Vezels zijn wel goed voor de stoelgang en vezelrijk eten verlaagt de kans op hart- en vaatziekten, maar suiker en zout passen niet in het rijtje gezonde ingrediënten.

Voedingswaarde in vergelijking met andere chips

Per 100 gram

Sunbraks Wavy Grains Sea salt flavour  

Lay’ s Naturel

Lay’ s Oven Baked Naturel

Energie

480 kcal

541 kcal

439 kcal

Vet, totaal (gram)

22

34

13

Verzadigd vet (gram)

2,2

2,7

1,4

Suiker (gram)

7,3

0,3

4,7

Vezels (gram)

6,6

4,4

4,6

Zout (gram)

0,94

1,3

1,2

Zijn Sunbreaks Wavy Grains minder ongezond?

Vet

Met 22 gram vet per 100 gram chips bevatten de Sunbreaks minder vet dan veel andere chipssoorten, zoals Lay’s Naturel. Maar het zijn niet de mínst vette chips. Lay’s Oven Baked Naturel doet het bijvoorbeeld nog een stuk beter met 13 gram vet per 100 gram chips.

Minder vet betekent minder calorieën en dat is fijn als je op de lijn let. Maar vet maakt chips niet per se ongezond, omdat chips vooral gezondere (onverzadigde) vetten bevatten.

Suiker

Sunbreaks-chips mogen dan wel minder vet bevatten dan veel andere chipssoorten, maar met het suikergehalte gaan ze helaas de mist in. De sea salt-variant bevat 7,3 gram suiker per 100 gram en de sweet chili-variant bestaat zelfs voor bijna 10% uit suiker.

Lay’s Naturel bevat nauwelijks suiker: nog geen halve gram per 100 gram chips. Aan Lay’ s Oven Baked Naturel is ook suiker toegevoegd. In totaal bevatten deze chips 4,7 gram suiker per 100 gram. 

Veel te veel suiker

Er zit nog steeds veel toegevoegde suiker in voedingsmiddelen. Ondanks beloftes van voedselfabrikanten. Dat moet anders!

Lees meer over onze actie

Kader actie suiker

Energie (calorieën)

In Sunbreaks-chips zit ongeveer 10% minder energie dan in Lay’s Naturel. Lay’s Oven Baked Naturel bevat de minste calorieën van de 3. Al met al blijft het energierijk voedsel met een grote 'dooreetfactor'.

Smaakmakers

In tegenstelling tot de ingrediëntenlijst van Lay’s Naturel, die lekker kort is met alleen aardappel, plantaardige oliën en zout, is de lijst bij Sunbreaks een stuk langer. De smaak komt niet alleen van het zeezout en de gemengde kruiden en specerijen, maar ook van de toegevoegde suiker.

De vraag is of er zo veel toevoegingen nodig zijn om deze 'gezondere' chips net zo lekker te laten smaken als volvette chips. 

Verrassend smaakvol

Om te bepalen of deze chips een lekker alternatief zijn voor gewone chips, schotelden we 25 mensen 3 soorten chips voor: de ‘Sunbreaks Sea Salt Flavour’, ‘Lay’s Naturel’ en ‘Lay’s Oven Baked Naturel’.

De uitkomst was verrassend: bijna de helft vond de Sunbreaks het lekkerst: ‘lekker kruidig en stevig’, zegt een proever. De volvette Lay’s Naturel kwam qua smaak op de tweede plaats.

De smaak van Lay’s Oven Baked Naturel, de minst vette van het trio, bleek maar weinig mensen te kunnen overtuigen. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

  • Sinaasappeldrankjes Openingsbeeld NW
    31 mrt.

    Sinaasappeldranken langs de Nutri-Score-meetlat

    Sinaasappels zijn gezond. Sinaasappelsap lijkt daarmee al snel een goed alternatief voor frisdrank. Maar zo eenvoudig ligt dat niet. We legden 40 soorten dranken met sinaasappel langs de Nutri-Score meetlat.
  • Leon & Leon friet
    23 mrt.

    Leon & León friet geproefd

    De verpakking staat vol met voedingsclaims, zoals '30% minder vet'. Opmerkelijk voor patat. Wij bekeken de voedingswaarde en lieten de smaak beoordelen.
  • Vega_kaas
    17 mrt.

    Veganistische spreads geproefd

    We proefden veganistische spreads van Violife, Nature Moi en Simply V. Zijn ze lekker? En hoe gezond zijn ze?
  • Mora vegetarische frikandellen
    5 mrt.

    Snacken met vegetarische frikandellen

    Mora heeft onlangs een vegetarische frikandel geïntroduceerd. Smaakt dit product hetzelfde als de originele snack?