Test: het lekkerste ijs voor de beste prijs

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 5 juli 2016

In de Consumentengids van juli/augustus 2016 staat de test ijsjes (pdf). In het gidsartikel wordt verwezen naar deze pagina.
De Beste uit de Test
We onderzochten 8 merken hoornijsjes, waaronder de A-merk Cornetto’s en 6 soorten chocoladeroomijsjes met amandel waaronder de A-merk Magnums. De échte Cornetto en Magnum bleken niet het lekkerst. Ze werden verslagen door de huismerken. Lees welke ijsjes het hoogst scooren (pdf).
Chocoladeroomijsjes met amandel
Chocoladeroomijsjes bestaan uit roomijs met een laag chocolade en soms lekkere extra’s zoals knapperige amandelen. Het bekendste chocoladeroomijsje is de Magnum. Er doen wilde verhalen de ronde over dit soort ijsjes. Zo zouden ze net zoveel vet bevatten als een pakje boter. Maar dat is een fabeltje.
Hoornijsjes
Hoornijsjes, zoals de Cornetto, heb je in verschillende smaken. Het bekendst is de variant met roomijs en chocoladetopping. Maar is dit wel échte chocolade?
Hoe hebben we getest?
We lieten 8 experts en 40 consumenten een ruime selectie van Cornetto’s en Magnums proeven. De proevers beoordeelden het uiterlijk en de smaak van de ijsjes en evalueerden de krokantheid van het hoorntje en de knapperigheid van de chocoladelaag. Sommige hoorntjes bleken maar een slappe hap. Ook op de toppings was het een en ander aan te merken. Zo bleek een merk hoornijsjes taaie en onsmakelijke koekstukjes als topping te gebruiken. Verder analyseerden we de duurzaamheid en prijs van het ijs.
Vanille-ijs
IJs is vaak op smaak gebracht met vanille. Vanille heeft vele verschillende verschijningsvormen: synthetisch of natuurlijk. Een enkeling gebruikt pure vanille, oftewel het merg uit de vanillepeul. Dit wordt ook wel met ‘vanillepunten’ aangeduid, omdat het voor zwarte puntjes in het ijs zorgt. Soms wordt de hele vanillepeul gebruikt, dit staat dan vermeld als ‘gemalen vanillestokjes’. Dat is goedkoper dan alleen het merg te gebruiken en geeft hetzelfde uiterlijk.
Roomijs
Sommige fabrikanten gebruiken roomijs voor hun ijscreaties. Om ijs roomijs te mogen noemen moet het minimaal 5% melkvet bevatten en mag er geen ander vet dan melkvet aan worden toegevoegd.
Chocolade
Chocoladeroomijsjes zijn bedekt met een laagje melkchocola. Soms mag de buitenkant van het ijsje echter niet als chocolade bestempeld worden. Zo kwamen we een ijsje tegen met een ‘cacaobevattende deklaag’, geen échte chocolade dus.
De experttest
Wij vroegen 8 experts een oordeel te vellen over de ijsjes. De experts staan allemaal bekend om hun kennis en kunde wat betreft ambachtelijk ijs en chocolade. Ze vonden het hoornijsje van Jumbo en van Aldi (Mucci) het lekkerst. Onder de chocoladeroomijsjes met amandel was het Jumbo huismerk de grote winnaar.
Onze ijsexperts
Pascal Aprahamian is jarenlang werkzaam als chef glacier bij een chocolaterie, glacerie & patisserie met vestigingen in Noordwijk, Heemstede, twee in Amsterdam en twee in Jakarta, Indonesië.
Peter Remmelzwaal is souschef patissier bij een chocolaterie, glacerie & patisserie. In 2012 won hij de Dutch Pastry Award.
Hidde de Brabander heeft zijn carrière opgebouwd bij verschillende patisseriezaken en Michelin-restaurants.
Romana De Lorenzo is gediplomeerd ijsspecialist en heeft haar eigen ijssalon in Utrecht. In 2015 behaalde ze op de Italiaanse beurs Coppa d'Oro de vierde plaats voor het lekkerste ijs.
Franny Blauwendraat is chocolatier, ijsmaker en eigenaresse van een Amsterdamse chocolaterie.
Sandrina van den Akker is chocolatier. Ze werkt bij de chocolaterie van expert Franny Blauwendraat.
Didi Granucci is ijsmaker en eigenaresse van een ijssalon in Apeldoorn.
Gert van Soest is chocolatier, ijsmaker en eigenaar van een chocolaterie met vestigingen in Haarlem en Hillegom. Gert van Soest is ook gastdocent chocolade bij het ROC van Amsterdam.
Lees meer over:
We testten ook:
Nieuw & interessant
- 9 mei.
Geproefd: Vegan ei-vervangers
Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? - 25 apr.
Mager gehakt toch niet zo mager
Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt. - 5 apr.
Geproefd: Vegetarische Vissticks
Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks. - Test | 29 mrt.
Test aardbeienspread
Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?