icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mmmelkchocolade...

Er is steeds meer melkchocolade verkrijgbaar in de supermarkt, dus als consument heb je steeds meer te kiezen. Reden voor ons om een smaaktest van melkchocolade te houden. De uitkomsten zijn soms opvallend. Uiteraard letten we niet alleen op smaak, maar óók op duurzaamheid.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 14 juni 2016

Wat hebben we getest?

We testten melkchocoladerepen van 16 merken op:

  • suiker en vet, melk- en cacaopercentage
  • juistheid etiket
  • duurzaamheid  

 Iedere melkchocolade bevat ongeveer dezelfde ingrediënten:

  • cacaopoeder
  • cacaoboter
  • suiker
  • melkpoeder
  • emulgator
  • (vanille)aroma 

Wie hebben het getest?

Een panel van 40 consumenten en 6 chocolatiers uit het gehele land beoordeelde de repen op smaak. De 6 chocolatiers zijn:

  • Sander Pont van Patissiers Femke en Sander in Reeuwijk.
  • Sandrina van den Akker en Franny Blauwendraat van Chocolatier Van Soest in Amsterdam.
  • Jan Blancke van DaVinci bonbons in Wormerveer. Tevens docent Chocolate Academy.
  • Nico Fernandes van Bonbon-atelier Westerbeek, Den Haag.
  • Joost Rotteveel van Huize van Wely, Noordwijk aan Zee. 

Wat was er opvallend?

De experts merkten het volgende op tijdens het proeven:

  • ze proefden vreemde bijsmaken als kokos en caramel;
  • ze vonden de repen erg zoet;
  • ze vonden dat de repen niet goed smelten op de tong; 
  • ze waardeerden de AH Delicata en Fairglobe van Lidl;
  • romigheid, cacaosmaak en mondgevoel waren belangrijk aspecten bij het proeven van melkchocolade. 

Video: de test en de resultaten

In de beoordeling voor 'Beste uit de test' en 'Beste koop' is niet alleen rekening gehouden met smaak en gezondheid, maar ook met duurzaamheid van de chocolade.

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies

Instellingen aanpassen

Duurzaamheid en eerlijke handel

Veel van de onderzochte repen bevatten één of meer keurmerken. Maar wat zegt zo'n keurmerk eigenlijk? We zetten het voor je op een rij:

Fairtrade (Max Havelaar) 

Dit keurmerk stelt eisen aan de inkomens van de boeren. Ze krijgen een hogere prijs voor de cacao.

UTZ Certified 

UTZ Certified staat op voedingsmiddelen als koffie en chocolade. De focus ligt op verbetering van de landbouwmethoden en arbeidsomstandigheden.

Biologisch

Het Europese keurmerk voor biologische voeding. Dit stelt duidelijke milieu-eisen aan de cacaoteelt. Er worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt.

Dat biologisch niet gelijk staat aan eerlijke handel wordt duidelijk met de biologische reep van Vivani, onder andere te koop bij Ekoplaza. Deze reep scoort slecht op smaak en op eerlijke handel van cacao.

Keurmerk ontbreekt

Van de 16 geteste melkchocolades hebben er 6 geen duurzaamheidskeurmerk op de verpakking. Dit zijn:

  • Cote d'Or
  • Milka
  • Vivani
  • Salut
  • Leonidas
  • VanderBurgh Chocolaad

VanderBurgh Chocolaad bevat wel fairtrade cacao en suiker, maar gebruikt geen keurmerk op de verpakking.

Tegenvaller

De Cote d'Or milk krijgt geen voldoende. Smaken verschillen uiteraard, maar naast het ontbreken van een duurzaamheidskenmerk, valt de reep bij veel consumenten ook niet in de smaak. Het smaakpanel van consumenten en experts vond de bijsmaak te overheersend aan deze reep.

Lees ook:

Hoe gezond is chocolade?

Chocoladeletters

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

  • Combi vegan omeletmix
    9 mei.

    Geproefd: Vegan ei-vervangers

    Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
  • Vetgehalte in gehakt
    25 apr.

    Mager gehakt toch niet zo mager

    Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
  • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
    5 apr.

    Geproefd: Vegetarische Vissticks

    Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
  • Openingsbeeld aardbeien jam
    Test | 29 mrt.

    Test aardbeienspread

    Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?