Mmmelkchocolade...

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 14 juni 2016
Wat hebben we getest?
We testten melkchocoladerepen van 16 merken op:
- suiker en vet, melk- en cacaopercentage
- juistheid etiket
- duurzaamheid
Iedere melkchocolade bevat ongeveer dezelfde ingrediënten:
- cacaopoeder
- cacaoboter
- suiker
- melkpoeder
- emulgator
- (vanille)aroma
Wie hebben het getest?
Een panel van 40 consumenten en 6 chocolatiers uit het gehele land beoordeelde de repen op smaak. De 6 chocolatiers zijn:
- Sander Pont van Patissiers Femke en Sander in Reeuwijk.
- Sandrina van den Akker en Franny Blauwendraat van Chocolatier Van Soest in Amsterdam.
- Jan Blancke van DaVinci bonbons in Wormerveer. Tevens docent Chocolate Academy.
- Nico Fernandes van Bonbon-atelier Westerbeek, Den Haag.
- Joost Rotteveel van Huize van Wely, Noordwijk aan Zee.
Wat was er opvallend?
De experts merkten het volgende op tijdens het proeven:
- ze proefden vreemde bijsmaken als kokos en caramel;
- ze vonden de repen erg zoet;
- ze vonden dat de repen niet goed smelten op de tong;
- ze waardeerden de AH Delicata en Fairglobe van Lidl;
- romigheid, cacaosmaak en mondgevoel waren belangrijk aspecten bij het proeven van melkchocolade.
Video: de test en de resultaten
In de beoordeling voor 'Beste uit de test' en 'Beste koop' is niet alleen rekening gehouden met smaak en gezondheid, maar ook met duurzaamheid van de chocolade.
Let op!
Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies
Duurzaamheid en eerlijke handel
Veel van de onderzochte repen bevatten één of meer keurmerken. Maar wat zegt zo'n keurmerk eigenlijk? We zetten het voor je op een rij:
Fairtrade (Max Havelaar)
Dit keurmerk stelt eisen aan de inkomens van de boeren. Ze krijgen een hogere prijs voor de cacao.
UTZ Certified
UTZ Certified staat op voedingsmiddelen als koffie en chocolade. De focus ligt op verbetering van de landbouwmethoden en arbeidsomstandigheden.
Biologisch
Het Europese keurmerk voor biologische voeding. Dit stelt duidelijke milieu-eisen aan de cacaoteelt. Er worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt.
Dat biologisch niet gelijk staat aan eerlijke handel wordt duidelijk met de biologische reep van Vivani, onder andere te koop bij Ekoplaza. Deze reep scoort slecht op smaak en op eerlijke handel van cacao.
Keurmerk ontbreekt
Van de 16 geteste melkchocolades hebben er 6 geen duurzaamheidskeurmerk op de verpakking. Dit zijn:
- Cote d'Or
- Milka
- Vivani
- Salut
- Leonidas
- VanderBurgh Chocolaad
VanderBurgh Chocolaad bevat wel fairtrade cacao en suiker, maar gebruikt geen keurmerk op de verpakking.
Tegenvaller
De Cote d'Or milk krijgt geen voldoende. Smaken verschillen uiteraard, maar naast het ontbreken van een duurzaamheidskenmerk, valt de reep bij veel consumenten ook niet in de smaak. Het smaakpanel van consumenten en experts vond de bijsmaak te overheersend aan deze reep.
Lees ook:
Nieuw & interessant
- 9 mei.
Geproefd: Vegan ei-vervangers
Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? - 25 apr.
Mager gehakt toch niet zo mager
Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt. - 5 apr.
Geproefd: Vegetarische Vissticks
Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks. - Test | 29 mrt.
Test aardbeienspread
Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?