! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Mmmelkchocolade...

Er is steeds meer melkchocolade verkrijgbaar in de supermarkt, dus als consument heb je steeds meer te kiezen. Reden voor ons om een smaaktest van melkchocolade te houden. De uitkomsten zijn soms opvallend. Uiteraard letten we niet alleen op smaak, maar óók op duurzaamheid.

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:14 juni 2016

Video chocolade smaaktest

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies.


Wat hebben we getest?

We testten melkchocoladerepen van 16 merken op:

  • suiker en vet, melk- en cacaopercentage
  • juistheid etiket
  • duurzaamheid  

 Iedere melkchocolade bevat ongeveer dezelfde ingrediënten:

  • cacaopoeder
  • cacaoboter
  • suiker
  • melkpoeder
  • emulgator
  • (vanille)aroma 

Wie hebben het getest?

Een panel van 40 consumenten en 6 chocolatiers uit het gehele land beoordeelde de repen op smaak. De 6 chocolatiers zijn:

  • Sander Pont van Patissiers Femke en Sander in Reeuwijk.
  • Sandrina van den Akker en Franny Blauwendraat van Chocolatier Van Soest in Amsterdam.
  • Jan Blancke van DaVinci bonbons in Wormerveer. Tevens docent Chocolate Academy.
  • Nico Fernandes van Bonbon-atelier Westerbeek, Den Haag.
  • Joost Rotteveel van Huize van Wely, Noordwijk aan Zee. 

Wat was er opvallend?

De experts merkten het volgende op tijdens het proeven:

  • ze proefden vreemde bijsmaken als kokos en caramel;
  • ze vonden de repen erg zoet;
  • ze vonden dat de repen niet goed smelten op de tong; 
  • ze waardeerden de AH Delicata en Fairglobe van Lidl;
  • romigheid, cacaosmaak en mondgevoel waren belangrijk aspecten bij het proeven van melkchocolade. 

Video: de test en de resultaten

In de beoordeling voor 'Beste uit de test' en 'Beste koop' is niet alleen rekening gehouden met smaak en gezondheid, maar ook met duurzaamheid van de chocolade.

Let op!

Je kunt momenteel geen video's bekijken, omdat je hiervoor geen cookies hebt geaccepteerd. Wil je toch video's bekijken? Wijzig dan je cookie instellingen en accepteer de YouTube cookies

Instellingen aanpassen

Duurzaamheid en eerlijke handel

Veel van de onderzochte repen bevatten één of meer keurmerken. Maar wat zegt zo'n keurmerk eigenlijk? We zetten het voor je op een rij:

Fairtrade (Max Havelaar) 

Dit keurmerk stelt eisen aan de inkomens van de boeren. Ze krijgen een hogere prijs voor de cacao.

UTZ Certified 

UTZ Certified staat op voedingsmiddelen als koffie en chocolade. De focus ligt op verbetering van de landbouwmethoden en arbeidsomstandigheden.

Biologisch

Het Europese keurmerk voor biologische voeding. Dit stelt duidelijke milieu-eisen aan de cacaoteelt. Er worden geen synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest gebruikt.

Dat biologisch niet gelijk staat aan eerlijke handel wordt duidelijk met de biologische reep van Vivani, onder andere te koop bij Ekoplaza. Deze reep scoort slecht op smaak en op eerlijke handel van cacao.

Keurmerk ontbreekt

Van de 16 geteste melkchocolades hebben er 6 geen duurzaamheidskeurmerk op de verpakking. Dit zijn:

  • Cote d'Or
  • Milka
  • Vivani
  • Salut
  • Leonidas
  • VanderBurgh Chocolaad

VanderBurgh Chocolaad bevat wel fairtrade cacao en suiker, maar gebruikt geen keurmerk op de verpakking.

Tegenvaller

De Cote d'Or milk krijgt geen voldoende. Smaken verschillen uiteraard, maar naast het ontbreken van een duurzaamheidskenmerk, valt de reep bij veel consumenten ook niet in de smaak. Het smaakpanel van consumenten en experts vond de bijsmaak te overheersend aan deze reep.

Lees ook:

Hoe gezond is chocolade?

Chocoladeletters

Nieuw & interessant

  • Vegetarisch broodbeleg
    21 sep.

    Test Vegetarisch broodbeleg

    Vegetarisch broodbeleg is gezonder dan echte vleeswaren. Maar is het ook even lekker? Ons smaakpanel proefde 11 merken plantaardige filet americain, smeerworst en paté. Twee lijken heel erg op vlees.
  • Americain Spread_DSC0814
    21 sep.

    Geproefd: Americain spread met jackfruit

    Albert Heijn verkoopt sinds kort een vegan alternatief voor filet americain. We proefden de Americain spread en onderzochten hoe het gezond het is.
  • Calve De Branders Pindakaas
    19 aug.

    Geproefd: De Branders pindakazen

    Calvé introduceert 3 nieuwe pindakaasvariaties onder de merknaam ‘De Branders’. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
  • yoghurt-kwark
    11 aug.

    Magere kwark

    Wie denkt dat alle magere kwark uit de supermarkt ongeveer hetzelfde is heeft het mis. Wij namen 17 varianten onder de loep.