icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Snacken met vegetarische frikandellen

Mora heeft onlangs een vegetarische frikandel geïntroduceerd. Daarmee wordt het pallet van vegetarische snacks weer een stukje uitgebreid. Smaakt dit nieuwe product hetzelfde als de originele snack?
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 5 maart 2020

Mora vegetarische frikandellen

Smaakt het naar frikandel?

De textuur komt aardig in de buurt van een gewone frikandel, al is het wat compacter. De smaak is een beetje ondefinieerbaar. Net als bij een echte frikandel. Niet superlekker, maar ook niet verkeerd. Misschien een kwestie van wennen? Het verschil met de vleesvariant proeven we minder goed als we er een frikandel speciaal van maken (met een flike portie ui, frietsaus en curry).

Wat zijn vegetarische frikandellen?

Het is een snack op basis van soja- en tarwe-eiwit. De frikandellen zijn een redelijk makkelijk alternatief voor een vleesfrikandel. Maar het blijft een snack, dus gezond is het niet. Je bereidt de vegetarische frikandellen in de oven of airfryer. Ze zijn per 5 stuks te koop bij Albert Heijn voor €3,49 per (300 gram).  

Bereiding

Als je een airfryer hebt kun je met deze frikandellen snel je 'lekkere trek' bevredigen. Even voorverwarmen, de frikandellen 5 minuutjes verhitten op 200 °C, en aanvallen maar. In de oven duurt het iets langer: 8 à 10 minuten op 220 °C. Voel je toch de behoefte in vet te frituren? Niet doen. Daar zijn deze frikandellen niet geschikt voor. 

Voedingswaarde

Naast smaak keken we naar de voedingswaarde. Hiervoor vergeleken we de vega frikandel met de vleesvariant voor in de airfryer en oven van hetzelfde merk.

Duurzaam

Frikandellen bestaan meestal grotendeels uit kippenseparatorvlees en varkensspek. Seperatorvlees is restjes vlees dat machinaal van (kippen)botten worden verwijderd. Op zich best duurzaam, want dan wordt het niet verspild. Toch blijft een dieet op basis van plantaardig voedsel het duurzaamst. Vlees (af en toe) vervangen door een vegetarisch alternatief is voor het milieu daarom een goed idee. 

Andere merken vegafrikandellen

Mora is niet het enige merk dat vegetarische frikandellen voor oven of airfyer verkoopt. Zo verkoopt Beckers Veggie oven frikandellen (Jumbo en Albert Heijn). Het merk &Samhoud (Plus) verkoopt mini groentefrikandellen.

Lees ook:

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Voedingstests

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?