icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Snacken met vegetarische frikandellen

Mora heeft onlangs een vegetarische frikandel geïntroduceerd. Daarmee wordt het pallet van vegetarische snacks weer een stukje uitgebreid. Smaakt dit nieuwe product hetzelfde als de originele snack?

Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op:5 maart 2020

Mora vegetarische frikandellen

Smaakt het naar frikandel?

De textuur komt aardig in de buurt van een gewone frikandel, al is het wat compacter. De smaak is een beetje ondefinieerbaar. Net als bij een echte frikandel. Niet superlekker, maar ook niet verkeerd. Misschien een kwestie van wennen? Het verschil met de vleesvariant proeven we minder goed als we er een frikandel speciaal van maken (met een flike portie ui, frietsaus en curry).

Wat zijn vegetarische frikandellen?

Het is een snack op basis van soja- en tarwe-eiwit. De frikandellen zijn een redelijk makkelijk alternatief voor een vleesfrikandel. Maar het blijft een snack, dus gezond is het niet. Je bereidt de vegetarische frikandellen in de oven of airfryer. Ze zijn per 5 stuks te koop bij Albert Heijn voor €3,49 per (300 gram).  

Bereiding

Als je een airfryer hebt kun je met deze frikandellen snel je 'lekkere trek' bevredigen. Even voorverwarmen, de frikandellen 5 minuutjes verhitten op 200 °C, en aanvallen maar. In de oven duurt het iets langer: 8 à 10 minuten op 220 °C. Voel je toch de behoefte in vet te frituren? Niet doen. Daar zijn deze frikandellen niet geschikt voor. 

Voedingswaarde

Naast smaak keken we naar de voedingswaarde. Hiervoor vergeleken we de vega frikandel met de vleesvariant voor in de airfryer en oven van hetzelfde merk.

Duurzaam

Frikandellen bestaan meestal grotendeels uit kippenseparatorvlees en varkensspek. Seperatorvlees is restjes vlees dat machinaal van (kippen)botten worden verwijderd. Op zich best duurzaam, want dan wordt het niet verspild. Toch blijft een dieet op basis van plantaardig voedsel het duurzaamst. Vlees (af en toe) vervangen door een vegetarisch alternatief is voor het milieu daarom een goed idee. 

Andere merken vegafrikandellen

Mora is niet het enige merk dat vegetarische frikandellen voor oven of airfyer verkoopt. Zo verkoopt Beckers Veggie oven frikandellen (Jumbo en Albert Heijn). Het merk &Samhoud (Plus) verkoopt mini groentefrikandellen.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • Alpro kwark
  22 jun.

  Geproefd: Alpro Go On vegan kwark

  Naast plantaardige yoghurt, heb je nu ook plantaardige kwark: Alpro Go On. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
 • Satesaus1_1200x800
  19 jun.

  Test satésaus

  De supermarkt staat vol met kant-en-klare varianten die je binnen enkele minuten op tafel zet. Lekker makkelijk natuurlijk. Maar hoe (on)gezond zijn deze sauzen? Wij bekeken 17 varianten.
 • Cold brew coffee
  17 jun.

  Cold brew coffee: lekker koud bakkie?

  IJskoffie kennen we natuurlijk al langer. Maar van het merk SToK kun je bij Albert Heijn nu ook ‘cold brew coffees’ kopen. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
 • Tussendoortjes 1200x800
  9 jun.

  Tussendoortjes langs de Nutri-Score-meetlat

  Het aanbod tussendoortjes is enorm. Vaak lijken ze ook heel verantwoord, maar zijn ze dat niet. Nutri-Score helpt je bij het maken van een echt gezondere keuze.