icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zeewierpasta: alternatief voor pasta?

Eerste indruk
|
Zeewier is niet alleen een match bij sushi, het is er nu ook voor de Italiaanse keuken. In de vorm van pasta wel te verstaan. Een goed idee? Wij doken dieper in het product en deden een klein smaakonderzoek met een panel vrijwilligers.
Rosa Rolvink

Rosa Rolvink , Expert Voeding & Gezondheid Gepubliceerd op: 19 juni 2017

Product Zeewierpasta

prijs €5 (zak van 100 gram)

Merk Seamore

Seamore 1

Wat vinden we ervan?

De zeewierpasta bleek verrassend neutraal van smaak. In combinatie met saus en andere ingrediënten viel de smaak snel weg. Of dit positief of negatief is, hangt ervan af in hoeverre je de smaak van zeewier kunt waarderen. Verder werd de structuur wat taai bevonden, maar dit is ook afhankelijk van hoe lang je het kookt/weekt. Over smaak valt te twisten, over geur minder zo bleek. Aan de bereiding bleek namelijk een geurtje te zitten, dit zorgde voor opmerkingen als ‘het ruikt naar rottend zeewier op het strand’ en ‘het ruikt naar zeewater’. Zelfs mensen die het product lekker vonden beoordeelden de geur als erg overheersend tijdens de bereiding. De geur in combinatie met smaak bleek de grootste afknapper. Toch waren veel mensen positief over het product, vooral omdat het als een gezonder alternatief wordt gezien. Zeewierpasta bevat immers relatief weinig koolhydraten waarvan we vaak te veel eten. En het bevat veel vezels waarvan we vaak juist weer te weinig binnenkrijgen. Ben je op een zoutarm dieet? Dan kun je beter niet te veel van dit product eten. 

Wat is zeewierpasta?

De ingrediëntenlijst is lekker kort, zeewierpasta bestaat namelijk voor 100% uit zeewier. Het Nederlandse bedrijf Seamore introduceerde dit product als alternatief voor reguliere spaghetti en tagliatelle. Het zeewier is gedroogd daarom moet je het eerst koken of in koud water weken. Schrik niet, het water kleurt bruin tijdens het koken, dit is normaal. Qua samenstelling lijkt zeewierpasta weinig op gewone pasta. 

Koolhydraatarm en vezelrijk 

Zeewierpasta bevat ruim de helft minder koolhydraten dan reguliere tagliatelle en is daardoor een stuk minder calorierijk. Daarnaast bevat het aanzienlijk meer vezels. Op dit vlak wint zeewierpasta het zelfs gemakkelijk van volkoren spaghetti, het bevat ruim 4 keer zoveel vezels. 

Veel zout 

Het zoutgehalte schrikt in eerste instantie een beetje af, maar liefst 9.1 gram per 100 gram pasta! Echter, bij het proeven blijkt de zoute smaak wel mee te vallen, wellicht blijft een gedeelte van het zout in het water achter. Daarnaast eet je er geen 100 gram van. Voor een portie heb je zo’n 20 a 25 gram van de gedroogde pasta nodig. Dat is veel minder dan bij gewone pasta, dit komt doordat het zeewier veel water opneemt waardoor het volume toeneemt. Ook hoef je bij de bereiding van dit product geen zout toe te voegen, iets wat bij gewone pasta vaak wel gebeurt. 

Vitaminen en mineralen 

Het product bevat veel jodium, iets wat je normaal gesproken voornamelijk via brood binnen krijgt. Handig dus als je weinig brood eet. Verder zit er ook calcium, vitamine C en ijzer in. Doordat zeewieren en algen over het algemeen veel ijzer bevatten, net al vlees, worden ze steeds vaker als vleesalternatief gebruikt in bijvoorbeeld burgers. 
Deze zeewierpasta is geschikt voor mensen die koolhydraatarm, glutenvrij, vegetarisch, of biologisch eten. 

De prijs van zeewierpasta 

Een zak van 100 gram kost €5. Dit is een stuk duurder dan reguliere pasta. Met 100 gram gedroogde zeewier maak je zo’n 4 porties volgens de verpakking. Doordat het zeewier zo uitzet blijken dit flinke porties te zijn. 

Lees ook

Vond je dit artikel interessant?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en lees elke week alles over de nieuwste tests, tips en acties. Afmelden kan via de link in de nieuwsbrief zelf.
Bekijk ons privacybeleid voor meer informatie over hoe wij jouw gegevens verwerken

Nieuw & interessant

 • Combi vegan omeletmix
  9 mei.

  Geproefd: Vegan ei-vervangers

  Met een ei-vervanger maak je roerei of een omelet zonder eieren. Wij probeerden 2 merken. Zijn deze veganistische baksels net zo lekker als een echt roerei? En hoe zit het met de prijs? 
 • Vetgehalte in gehakt
  25 apr.

  Mager gehakt toch niet zo mager

  Mager gehakt uit de supermarkt is veel vetter dan je zou denken. Dat blijkt uit onze steekproef onder supermarktgehakt.
 • Iglo Green cuisine vegetarische vissticks
  5 apr.

  Geproefd: Vegetarische Vissticks

  Smaken vegetarische vissticks naar vis? En zijn ze een goede vervanger als het gaat om voedingswaarde? Wij proefden Iglo’s Vegetarische Vissticks.
 • Openingsbeeld aardbeien jam
  Test | 29 mrt.

  Test aardbeienspread

  Fruitspread is niet hetzelfde als jam. Wij testten 19 aardbeienspreads op smaak, gezondheid en duurzaamheid. Welke is de beste?