icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Hoge Raad velt oordeel over box 3

Op donderdag 6 juni om 11.00 uur kan iedere geïnteresseerde via een livestream de uitspraken volgen van de Hoge Raad over de vermogensheffing in box 3.

   Gepubliceerd op:31 mei 2024

Achtergrond

De Hoge Raad achtte de toen geldende jaarlijkse vermogensheffing in strijd met het Europese recht, omdat de Belastingdienst hierbij uitging van gemiddelden (forfaits). De Belastingdienst had moeten uitgaan van het werkelijke rendement. Na deze uitspraak hebben de Belastingdienst en het parlement een nieuw stelsel van vermogensheffing opgesteld. Dit nieuwe stelsel maakt een onderscheid tussen bank- en spaartegoeden en overige bezittingen. Ook dit nieuwe stelsel gaat niet uit van het werkelijke rendement, maar van een forfait voor bank- en spaartegoeden en een forfait voor overige bezittingen.

Rechtsvragen

De Hoge Raad zal zich op 6 juni buigen over de volgende rechtsvragen:

  • Is een gemiddelde belasting (forfait) toegestaan?
  • Zo ja, hoeveel mag het verschil met het werkelijke rendement dan zijn? Anders gezegd: welke foutmarge is nog acceptabel?
  • Moet er een tegenbewijsregeling komen waarmee belastingplichtigen vermindering kunnen afdwingen van de opgelegde heffing in box 3?
  • Kan de overheid verplicht worden om een rentevergoeding te betalen over de te veel betaalde box 3 heffing?

Live meekijken

De uitspraken zijn te volgen zijn via een livestream op de website van de Hoge Raad.
Aanmelding vooraf is niet nodig.