icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Asbest in je huis: wat te doen

De kankerverwekkende stof asbest is al 25 jaar verboden om te gebruiken. In huizen die gebouwd zijn voor 1994 is mogelijk nog wel asbest verwerkt. Als je plannen hebt om je huis te verbouwen, kan dat een risico vormen. Laat daarom voor de verbouwing je huis onderzoeken. Zo voorkom je tijdverlies en veel extra kosten. Hoe pak je dit goed aan?

Nanni Tempelman

Nanni Tempelman , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:4 oktober 2018

asbest-verwijdering

Hoe weet je of er asbest in je huis zit?

Asbesthoudende producten hebben een verzelachtige structuur, die te zien is op breukvlakken en bij beschadiging van het materiaal. Om het zeker te weten, moet een gecertificeerd asbestinventarisatiebedrijf komen. Dit kost al snel €650 tot €1500. Bij twijfel loont het om dit te doen, want als je er tijdens een verbouwing achter komt betaal je al snel een veelvoud.

Asbest in huis, wat nu?

Als blijkt dat er asbest in je huis verwerkt is, kan het toch veiliger zijn de asbest te laten zitten. Bijvoorbeeld wanneer de vezels nog onbeschadigd en stevig vastzitten bij een pijp of vensterbank. Wel moet er dan een asbestbeheerplan worden geschreven zodat de situatie in de toekomst veilig blijft. Je wilt niet dat er bijvoorbeeld in de toekomst alsnog in geboord gaat worden. 

Zelf asbest verwijderen of laten doen?

Als uit de inventarisatie blijkt dat het materiaal wel gevaarlijk is voor de volksgezondheid, moet dit verwijderd worden door een gecertificeerd bedrijf. Ga niet met de eerste de beste saneerder in zee maar vergelijk de kosten die verschillende partijen hiervoor vragen.

Wanneer er maximaal 35 vierkante meter per gebouw aan asbest verwijderd moet worden, mag je dat als particulier ook zelf doen, tenzij het verwijderen gevaarlijk is. Zelf verwijderen mag ook niet wanneer je subsidie hebt aangevraagd voor de verwijdering.

Meld de gemeente vooraf dat je van plan bent asbest te (laten) verwijderen. Bekijk ook of er in je gemeente extra asbestregels gelden, bijvoorbeeld de plek waar je asbestafval heen kunt brengen.

Subsidie aanvragen

Het is de verwachting dat asbesthoudende daken per 1 januari 2024 verboden zijn. Kom daarom voor die tijd in actie en vraag een subsidie aan bij de gemeente.

Voor de verwijdering van asbesthoudende daken is er een subsidieregeling die loopt tot 1 januari 2020. Wacht niet te lang met het aanvragen van subsidie. Dit kan via mijnrvo.nl.

Heeft asbest gevolgen voor mijn hypotheekaanvraag?

Sinds 1 april 2018 is een nieuw model taxatierapport van kracht. Daarin zijn specifieke vragen over asbest. Dit heeft niet alleen invloed op de woningwaarde. Ook de verwijderingskosten moeten in het hypotheekadvies worden meegenomen.

Deze kosten kun je niet altijd meefinancieren binnen de hypotheek. Goed dus, om rekening mee te houden bij de aankoop van je woning. 

Hoe is asbestschade verzekerd?

Is je huis voor 1994 gebouwd? Bekijk dan zorgvuldig de dekking van asbestschade binnen je opstalverzekering. Niet alle verzekeraars keren de kosten uit van bijvoorbeeld het opruimen van vrijgekomen asbest na een brand.

Preventieve asbestverwijdering is nooit gedekt op je opstalverzekering. Je zult de kosten zelf moeten betalen, al dan niet met een subsidie.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • verzilverlening
  Eerste indruk  |  23 nov.

  SVn Verzilverlening

  De SVn Verzilverlening maakt het voor huiseigenaren van 57 jaar en ouder met een laag inkomen mogelijk om tegen lage kosten de eigen woning te verbeteren, seniorvriendelijk te maken of te verduurzamen. Hier is veel behoefte aan. Wij hopen dat gemeenten de Verzilverlening zo spoedig mogelijk gaan aanbieden.
 • muurverf-niet-dekkend-witten-roller-vrouw
  Test  |  23 okt.

  Test muurverf

  Wij testten 23 witte muurverven. Niet alle verven die claimen ‘in 1x dekkend’ te zijn maken dit ook waar: van de 23 dekten er maar 4 in 1 keer.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.