icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vegetarisch broodbeleg meestal gezonder dan vleeswaren

Nieuws
|
Vegetarische kipfilet, ham, salami, filet americain, smeerworst en gegrild gehakt hebben bijna altijd een gezondere samenstelling dan de vleesvariant. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond die 33 soorten vegetarisch broodbeleg vergeleek met de tegenhangers van vlees.
Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op: 3 april 2020

Vegetarisch broodbeleg

De Consumentenbond berekende de Nutri-Score van vegetarische en ‘gewone’ vleeswaren. Nutri-Score geeft een oordeel over de voedingswaarde van een product, variërend van een groene A (gezondere keuze) tot een rode E (ongezondere keuze). Vleeswaren krijgen meestal een D of E, vergelijkbare vegetarische producten scoren iets hoger met een C of D. Hiermee is vegetarisch broodbeleg niet alleen beter voor dier en milieu dan reguliere vleeswaren, maar biedt het ook gezondheidsvoordelen.

Zo scoort reguliere filet americain een D, terwijl de vegetarische variant meestal een C krijgt en die van Jumbo zelfs een A. Bij andere ‘vlees’soorten is het beeld vergelijkbaar. Zo krijgen (kip)filet en ham Nutri-Score D. De vegetarische tegenhangers scoren meestal een C en soms een A.

Minder vet, maar wel te veel zout

Vegetarisch broodbeleg heeft over het algemeen een gezondere samenstelling dan echt vlees omdat het minder verzadigd vet bevat. Net als bij gewone vleeswaren zit er wél vaak te veel zout in de vegetarische producten.

Gemiddeld bevatten vegetarische vleeswaren bijna 2 gram zout per 100 gram, bij vleesbeleg is dat iets meer dan 2 gram. Het Voedingscentrum vindt dat er in kant-en-klare vleesvervangers niet meer dan 1,1 gram zout mag zitten. Mede daardoor vallen vegetarische vleesvervangers buiten de Schijf van Vijf.

Maatregelen

De Consumentenbond pleit voor maatregelen om het zoutgehalte in vleesvervangers voor op brood te verlagen. Voor vleesvervangers bij de warme maaltijd zoals vegaburgers, zijn er al wel richtlijnen voor de maximale hoeveelheid zout, al kunnen die volgens de Consumentenbond een stuk strenger.

Lees ook:

Populaire artikelen

 • Nutriscore-1200x800
  Nieuws

  Advies Gezondheidsraad steun in rug voor snelle invoering Nutri-Score

  De Gezondheidsraad adviseert positief over het voedselkeuzelogo Nutri-Score. Volgens de raad kan het kleurenlogo consumenten helpen bewuste keuzes te maken. De Consumentenbond roept de staatssecretaris op haast te maken met de officiële toelating van het logo in Nederlandse supermarkten.
 • online-shopping-reviews

  Test online supermarkten

  In online supermarkten ontbreekt vaak wettelijk verplichte voedingsinformatie. De informatie is in geen enkele onderzochte webwinkel altijd volledig. Welke supers doen het beter?
 • 03-boterham-kaas

  Test duurzamere kaas

  Duurzamer geproduceerde kaas is beter voor dier en milieu. Maar wanneer is kaas écht duurzamer en hoe smaakt die dan?
 • Sneetjes meergranenbrood

  Test meergranenbrood

  Is meergranenbrood echt zo gezond en lekker als het lijkt? Wij testten 17 bruine en volkoren meergranenbroden uit de supermarkt.