icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vegetarisch broodbeleg meestal gezonder dan vleeswaren

Nieuws
|
Vegetarische kipfilet, ham, salami, filet americain, smeerworst en gegrild gehakt hebben bijna altijd een gezondere samenstelling dan de vleesvariant. Dit blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond die 33 soorten vegetarisch broodbeleg vergeleek met de tegenhangers van vlees.
babs van der staak

Babs van der Staak   WoordvoerderGepubliceerd op:3 april 2020

Vegetarisch broodbeleg

De Consumentenbond berekende de Nutri-Score van vegetarische en ‘gewone’ vleeswaren. Nutri-Score geeft een oordeel over de voedingswaarde van een product, variërend van een groene A (gezondere keuze) tot een rode E (ongezondere keuze). Vleeswaren krijgen meestal een D of E, vergelijkbare vegetarische producten scoren iets hoger met een C of D. Hiermee is vegetarisch broodbeleg niet alleen beter voor dier en milieu dan reguliere vleeswaren, maar biedt het ook gezondheidsvoordelen.

Zo scoort reguliere filet americain een D, terwijl de vegetarische variant meestal een C krijgt en die van Jumbo zelfs een A. Bij andere ‘vlees’soorten is het beeld vergelijkbaar. Zo krijgen (kip)filet en ham Nutri-Score D. De vegetarische tegenhangers scoren meestal een C en soms een A.

Minder vet, maar wel te veel zout

Vegetarisch broodbeleg heeft over het algemeen een gezondere samenstelling dan echt vlees omdat het minder verzadigd vet bevat. Net als bij gewone vleeswaren zit er wél vaak te veel zout in de vegetarische producten.

Gemiddeld bevatten vegetarische vleeswaren bijna 2 gram zout per 100 gram, bij vleesbeleg is dat iets meer dan 2 gram. Het Voedingscentrum vindt dat er in kant-en-klare vleesvervangers niet meer dan 1,1 gram zout mag zitten. Mede daardoor vallen vegetarische vleesvervangers buiten de Schijf van Vijf.

Maatregelen

De Consumentenbond pleit voor maatregelen om het zoutgehalte in vleesvervangers voor op brood te verlagen. Voor vleesvervangers bij de warme maaltijd zoals vegaburgers, zijn er al wel richtlijnen voor de maximale hoeveelheid zout, al kunnen die volgens de Consumentenbond een stuk strenger.

Lees ook:

Populaire artikelen

 • Maaltijdmixen
  Nieuws

  Bijna driekwart van de maaltijdmixen is ongezond zout

  Fabrikanten stoppen in hun maaltijdmixen vaak ongezond veel zout. Dat blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Driekwart van de maaltijden bevat na bereiding meer dan de maximaal 2 gram zout die het Voedingscentrum adviseert voor de hoofdmaaltijd.
 • zout-in-maaltijden-NB-1200x800px

  Maaltijdmixen: een smakeloze zoute hap

  Een gerecht gemaakt met een maaltijdmix bevat in bijna driekwart van de gevallen ongezond veel zout.
 • Header Notenmix 1200x800

  Eet je gezond met de lekkerste notenmix

  Elke dag een handje ongezouten noten eten is gezond. Toch haalt bijna niemand deze aanbeveling. Met de lekkerste notenmix wordt dit heel eenvoudig.
 • Visvervangers groepsfoto 1200X800

  Visvervangers: niet zo gezond als echte vis

  Veel plantaardige visvervangers zijn niet zo gezond als echte vis. We onderzochten 22 producten en helaas kunnen we slechts 3 visvervangers aanraden. Deze bevatten dezelfde unieke visvetzuren als echte vis.