icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bespaar met het Energiecollectief |

Schrijf je nu in

Energiecollectief icon

Rijklaarmaakkosten fiets niet vermeld in advertentie

Bijkomende kosten moeten in een advertentie worden vermeld.

Wat is je recht?

In de Wet op de Oneerlijke Handelspraktijken staat dat een winkelier je bij de verkoop van producten (of diensten) niet mag misleiden. In een advertentie moet alle essentiële informatie over de prijs worden vermeld. Tot die verplichting hoort het noemen van de volledige prijs en de bijkomende kosten die in rekening worden gebracht. Indien deze kosten niet al in de aanbiedingsprijs zijn opgenomen, moet dat duidelijk uit de advertentie blijken. Meldt de verkoper die kosten pas bij aankoop in de winkel, dan is dat een misleidende handelspraktijk en dat is verboden.

Wat kun je zelf doen?

Als je misleiding vermoedt dan kun je een klacht indienen bij de Reclame Code Commissie of een melding doen bij de Autoriteit Markt & Consument (ACM) via Consuwijzer. De ACM kan optreden wanneer een winkel zich niet aan de wet houdt en eventueel een boete opleggen.

Je kunt je klacht ook plaatsen op www.klachtenkompas.nl, een initiatief van de Consumentenbond. De klacht wordt dan direct ingediend bij het betreffende bedrijf. En om zeker te zijn dat je klacht serieus wordt genomen, kijkt de Consumentenbond met je mee.