icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Overlijdensrisicoverzekering stopzetten

Wil je jouw overlijdensrisicoverzekering stopzetten? Dan heb je recht op teruggave en betaalde premies.


Bij het stoppen van een overlijdensverzekering heb je recht op teruggave van de te veel betaalde premies. Maar de verzekeraar hoeft dit geld niet uit te keren, hij mag volstaan met het afgeven van een zogenaamde premievrije polis.

Wat zijn je rechten?

Je hebt recht op teruggave van de te veel betaalde premies als er voldaan is aan 2 voorwaarden:

  • Er moet sprake zijn van een premiereserve. Let op: dat is niet het geval bij veel moderne hypotheken met een overlijdensrisicoverzekering op 'universal life' basis. Dat wil zeggen dat de premie elke maand opnieuw wordt berekend.
  • De premiereserve moet hoog genoeg zijn om een premievrije polis met een verzekerd bedrag van minimaal €5000 te kunnen afgeven. Bij bedragen lager dan €5000 valt het geld aan de verzekeraar.

Wat kun je het beste doen?

  • Voldoe je aan de voorwaarden, maar heb je geen teruggave ontvangen? Schrijf dan een klachtbrief aan de verzekeringsmaatschappij. Geef daarbij aan dat de verzekeraar moet overgaan tot uitbetaling of tot het verstrekken van een premievrije polis. De verzekeraar is verplicht binnen 6 weken (inhoudelijk) te reageren.
  • Ben je niet tevreden over de afhandeling van jouw klacht of heeft de verzekeraar niet gereageerd? Dan kun je binnen 3 maanden terecht bij het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).
  • Stuur altijd een kopie van je klacht aan de verzekeraar naar het Meldpunt Financiële Markten van de Autoriteit Financiële Markten (AFM). De AFM bemiddelt niet in jouw klacht en ze beoordelen ook niet of jouw klacht terecht is, maar ze kunnen een onderzoek starten als zij vermoeden dat de regels zijn overtreden.

Je kunt je klacht ook plaatsen op www.klachtenkompas.nl, een initiatief van de Consumentenbond. De klacht wordt dan direct ingediend bij het betreffende bedrijf. En om zeker te zijn dat je klacht serieus wordt genomen, kijkt de Consumentenbond met je mee.

Voortijdig opzeggen

Een overlijdensrisicoverzekering kun je altijd voortijdig opzeggen, bijvoorbeeld wanneer een andere verzekeraar voordeliger is.

Wat zijn je rechten?

Betaal je de premie eenmaal per jaar, dan kun je 1 keer per jaar opzeggen op de premievervaldatum. Deze datum staat in de polis. Betaal je een maandelijkse premie, dan kun je ook per maand opzeggen. Let op: veel verzekeraars hanteren een opzegtermijn. Deze vind je in de algemene voorwaarden.

Wat kan ik het beste doen?

Stuur een aangetekende brief met handtekening naar de verzekeraar. Als er op de polis 2 verzekeringnemers zijn, moeten beiden de opzegbrief ondertekenen.