icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat zegt de prijs van een pc?

De prijs van een pc hangt vooral af van wat je ermee wilt. Computers voor simpele taken zijn goedkoper dan computers om mee te gamen. De aanschafprijs van een computer hangt af van de processor, het geheugen, de beschikbare ruimte en he type van de harde schijf. 
Elvin Dujardin
Elvin Dujardin

Expert Elektronica

Artikel wat zegt de prijs

Voor €250 - €400

Wil je niet te veel aan een computer uitgeven en heb je geen hoge eisen? Voor €250 krijg je maximaal 4 GB werkgeheugen en een traditionele harde schijf van 300 GB - 1 TB of flashgeheugen van 8 - 32 GB. De processor is meestal een Intel Celeron, Pentium of vergelijkbaar. HTPC's hebben soms een AMD-processor. Een pc in deze prijsklasse is prima voor licht gebruik. Hij is geschikt voor wie er mee wilt internetten of e-mailen, maar niet meer dan dat. Houd rekening met relatief trage opstart- en laadtijden.

Voor €400- €600

Een computer in deze prijscategorie is prima voor het gebruik van het Office-pakket en simpele fotobewerkingsprogramma's. Pc's uit deze categorie hebben 4 tot 8 GB geheugen en een harde schrijf tussen de 500 en 1000 GB of 128 GB bij een snellere SSD. Heb je geen behoefte aan veel opslag, dan is een SSD sterk aan te raden, vanwege veel de betere prestaties. De processor is doorgaans een Intel Core i3 of i5, of AMD Ryzen 3 of 5. 

Lees meer over de voor- en nadelen van SSD's.

Voor €600- €1000

Bewerk je regelmatig foto's en video's? Koop dan een pc met 6 of 8 GB geheugen, 1-3 TB harde schrijf of een SSD met 128-256 GB en een Intel Core i5- of i7 of AMD Ryzen 5 of 7. De computers in deze categorie kunnen de wat zwaardere foto- en videobewerkingsprogramma's prima aan.

Voor videobewerking is wel een pc met een aparte videokaart aan te raden. De geïntegreerde videochip is dan niet voldoende. Let hierbij op de benaming. Bij Nvidia duidt het eerste getal de generatie aan en het tweede getal het model. Voor beide geldt grofweg: hoe hoger hoe beter. Een Nvidia GeForce 820M of 920M is bijvoorbeeld nauwelijks beter dan een geïntegreerde videokaart. Een GeForce GTX 950 of 1050 is al veel beter geschikt voor het bewerken van een video.

Vanaf €1000

Ben je een enthousiaste gamer of wil je video's en foto's in hd of 4k bewerken? Dan heb je een computer nodig met een geheugen van 8 of zelfs 16 GB. Daarnaast heb je een harde schrijf van meerdere terabytes nodig en een SSD. De processor is een Intel Core i7- of i9-processor, of AMD Ryzen 7 of Threadripper. Voor videobewerking in 4k is zelfs €1000 aan de krappe kant, reken dan op minimaal €1500. Vergeet ook in deze categorie de videokaart niet, een Nvidia Geforce GTX 1060 of 1070 is prima geschikt voor bewerking in 4k.

SSD-opslag

Een Solid State Disk (SSD) kan je pc een enorme snelheidsboost geven, maar helaas hebben veel pc’s deze optie nog niet. Let er daarom bij de aanschaf op of de pc een SSD heeft. In sommige gevallen kan de winkel er een SSD bijzetten, tegen een meerprijs. Wie handig is met computers, kan natuurlijk ook zelf een SSD inzetten. Omdat SSD's wel duurder zijn dan traditionele harde schijven, zijn ze voor een budgetcomputer (tot ongeveer €400) meestal net geen optie.

Computermonitoren

Als je computer zonder monitor wordt verkocht, kun je er zelf een bijkopen. Losse monitoren zijn de afgelopen jaren flink goedkoper geworden. Voor ongeveer €110 koop je tegenwoordig al een redelijk scherm. Computermonitoren verschillen het meest op schermformaat en -resolutie, beeldtechniek, aansluitingen en verstelbaarheid.

Lees ook: