icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Vragen over dieetpillen

Vragen over afslankpillen en de antwoorden van onze diëtist.
Linda de Gouw
Linda de Gouw

Expert Voeding & Gezondheid

Gepubliceerd op:  29 januari 2014


Afvallen met pillen

Vraag:
Ik heb lang geleden pillen gehad die mij van mijn hongergevoel verlosten. Om mijn honger 'onzichtbaar' te maken, wil ik dit weer gaan doen. Is dat verstandig?

Antwoord:
Persoonlijk ben ik geen voorstander van allerlei pillen. Het is meestal onduidelijk of deze pillen ook een daadwerkelijk effect hebben of alleen maar effect hebben op je portemonnee. Maar uiteraard zijn er allerlei pillen op de markt die pretenderen echt een effect te hebben.

Afvallen met behulp van gezonde voeding geniet echter nog steeds de voorkeur. Ook hiermee kun je, door verstandig te eten, voorkomen dat je een trekgevoel krijgt. Ga daarbij uit van deze tabel op basis van de richtlijnen van het Voedingscentrum. Neem hierbij vier tot vijf sneetjes brood in plaats van vijf à zes. Dat is goed vol te houden, je zult niet snel een hongergevoel krijgen en het lichaam krijgt alle voedingsstoffen binnen die het nodig heeft. Kies verder ook voor mager broodbeleg, vlees en melkproducten, en dranken zonder suiker zoals koffie, thee en water. Zorg dat je drie niet te grote hoofdmaaltijden eet om de vijf uur, en daar tussenin een gezond tussendoortje zoals een stuk fruit of plakje ontbijtkoek. Verdeel de maaltijden en calorieën ook goed over de dag. Vaak hebben mensen de neiging overdag weinig te eten en 's avonds een grote maaltijd. Denk daarnaast aan voldoende beweging. Elke dag één uur, waarbij de hartslag wat omhoog gaat/je wat gaat zweten, is aan te raden.

Xenical

Vraag:
Welk middel (pil) mag gebruikt worden ter ondersteuning van het afvallen? Dokter Ted heeft het gemeld bij Tv Max.

Antwoord:
Het enige officiële medicijn wat te verkrijgen is bij de apotheek ter ondersteuning van gewichtsverlies is Xenical, met als werkzame stof Orlistat. Dit product zorgt ervoor dat een groot deel van het vet wat je eet niet opgenomen wordt in de darmen, maar uitgescheiden wordt in de ontlasting. Zo neem je als het ware minder calorieën op. Het product kent echter een aantal bijwerkingen door de hoeveelheid vet in de ontlasting. Om dit te voorkomen houden de meeste mensen een vetvrij dieet aan, waarbij men dus automatisch al calorieën beperkt en waarschijnlijk afvalt.

Nieuw & interessant