icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

De etiketregels

Er gelden strenge regels voor etiketten van voedingsmiddelen. Ingrediënten en allergenen moeten duidelijk vermeld worden. Zo mogen de letters niet meer piepklein zijn en moeten allergenen voortaan in hoofdletters vermeld worden.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid

Bijgewerkt op:  22 maart 2018

etiket-lezen

De regels

Etiketten van levensmiddelen moeten aan strenge regels voldoen. Wij streden samen met Europese consumentenorganisaties en gezondheidsorganisaties voor deze wetswijziging. Vanaf 2014 zijn de regels aangescherpt, met als doel de consument voortaan beter te informeren.

  1. Het product moet een kloppende naam hebben.
  2. Als in het product een ander ingrediënt zit dan je zou verwachten, moet dit in de buurt van de productnaam staan.
  3. Letters op etiketten moeten minimaal 1,2 millimeter groot zijn. Kleine verpakkingen mogen letters van 0,9 millimeter hanteren.
  4. Fabrikanten moeten consumenten beter informeren over allergenen in voeding door allergenen duidelijk weer te geven (vetgedrukt, in hoofdletters, onderstreept).
  5. Bij de vermelding ‘plantaardige olie’ moet ook staan om welke olie het gaat.
  6. Overige informatie moet vermeld staan op de achterkant van de verpakking. Denk hierbij aan het adres van de producent of de herkomst van het vlees.

Cateraars, slagerijen, restaurants en zorginstellingen moeten allergie-informatie paraat hebben voor hun klanten. Zij zijn niet verplicht om allergenen te vermelden op de menukaart of bij het uitgestalde product, maar deze informatie wel beschikbaar zijn.

Allergenen

De 14 allergenen die voortaan duidelijk vermeld moeten staan op verpakkingen zijn:

  • gluten en glutenbevattende granen zoals gerst, haver, tarwe, rogge, spelt en kamut;
  • schaaldieren en producten op basis van schaaldieren;
  • eieren en producten op basis van eieren;
  • vis en producten op basis van vis;
  • pinda's (aardnoten) of producten op basis van aardnoten;
  • noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, macademianoten, of producten op basis van noten;
  • soja of producten op basis van soja, met uitzondering van geraffineerde sojaolie;
  • melk en producten op basis van melk, inclusief lactose;
  • selderij en producten op basis van selderij;
  • mosterd en producten op basis van mosterd;
  • sesamzaad en producten op basis van sesamzaad;
  • lupine en producten op basis van lupine;
  • weekdieren en producten op basis van weekdieren;
  • zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l. Dit moet berekend worden.

Vlees- en visproducten

Vlees- en visproducten moeten ook aan strengere regels voldoen.

  • Bij zogeheten 'plakvlees' of 'plakvis' moet duidelijk op het etiket staan dat het product is 'samengesteld uit stukjes vlees', of 'stukjes vis'.
  • Als meer dan 5% water aan vlees of vis is toegevoegd, meldt het etiket voortaan 'met toegevoegd water'.
  • Vermelding van herkomst was al verplicht voor rundvlees; dit is nu ook verplicht bij verse, gekoelde en ingevroren kip, varken, schaap, geit en gevogelte.
  • Wordt vlees of vis bevroren verkocht, dan moet de datum van invriezen op het etiket vermeld staan.
  • Is vlees of vis eerder bevroren geweest en wordt het ontdooid verkocht? Dan moet dit op de verpakking vermeld staan.

Lees ook:

Nieuw & interessant

  • duurzaam-boodschappen
    Nieuws  |  3 jul.

    Supermarkten kunnen groente & fruit verder verduurzamen

    Supermarkten besteden aandacht aan de duurzaamheid van groente en fruit, maar kunnen nog meer doen. Dat blijkt uit ons onderzoek.
  • suiker-producten-nieuws
    Nieuws  |  2 jul.

    Fabrikanten gebruiken veel meer suiker dan nodig

    Vergelijkbare voedingsmiddelen verschillen onderling enorm in de hoeveelheid toegevoegd suiker, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Zo stopt de ene fabrikant 7 suikerklontjes in zijn teriyaki woksaus en de ander maar 1,5.
  • avocado-en-humus
    20 jun.

    Broodbeleg: op de gezonde toer

    Inspiratie nodig voor gezond broodbeleg? We zetten wat creatieve ideeën op een rij.
  • voedingswaarde etiket nieuws
    Nieuws  |  26 apr.

    Te kleine stappen in zout- en suikervermindering

    Het RIVM constateert dat er nog steeds te veel suiker en zout in voeding zit en adviseert de overheid om stappen te nemen om daadwerkelijk voortgang te boeken op het gebied van productverbetering van voedingsmiddelen.