icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

De etiketregels

Er gelden strenge regels voor etiketten van voedingsmiddelen. Ingrediënten en allergenen moeten duidelijk vermeld worden. Zo mogen de letters niet meer piepklein zijn en moeten allergenen voortaan in hoofdletters vermeld worden.
Rosa Rolvink
Rosa Rolvink

Expert Voeding & Gezondheid


Nieuwe regels

Etiketten van levensmiddelen moeten aan strenge regels voldoen. Wij streden samen met Europese consumentenorganisaties en gezondheidsorganisaties voor deze wetswijziging. Vanaf 2014 zijn de regels aangescherpt, met als doel de consument voortaan beter te informeren.

  1. Het product moet een kloppende naam hebben.
  2. Als in het product een ander ingrediënt zit dan je zou verwachten, moet dit in de buurt van de productnaam staan.
  3. Letters op etiketten moeten minimaal 1,2 millimeter groot zijn. Kleine verpakkingen mogen letters van 0,9 millimeter hanteren.
  4. Fabrikanten moeten consumenten beter informeren over allergenen in voeding door allergenen duidelijk weer te geven (vetgedrukt, in hoofdletters, onderstreept).
  5. Bij de vermelding ‘plantaardige olie’ moet ook staan om welke olie het gaat.
  6. Overige informatie moet vermeld staan op de achterkant van de verpakking. Denk hierbij aan het adres van de producent of de herkomst van het vlees.

Cateraars, slagerijen, restaurants en zorginstellingen moeten allergie-informatie paraat hebben voor hun klanten. Zij zijn niet verplicht om allergenen te vermelden op de menukaart of bij het uitgestalde product, maar deze informatie wel beschikbaar zijn.

Allergenen

De 14 allergenen die voortaan duidelijk vermeld moeten staan op verpakkingen zijn:

  • gluten en glutenbevattende granen zoals gerst, haver, tarwe, rogge, spelt en kamut;
  • schaaldieren en producten op basis van schaaldieren;
  • eieren en producten op basis van eieren;
  • vis en producten op basis van vis;
  • pinda's (aardnoten) of producten op basis van aardnoten;
  • noten zoals amandelen, hazelnoten, walnoten, cashewnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, macademianoten, of producten op basis van noten;
  • soja of producten op basis van soja, met uitzondering van geraffineerde sojaolie;
  • melk en producten op basis van melk, inclusief lactose;
  • selderij en producten op basis van selderij;
  • mosterd en producten op basis van mosterd;
  • sesamzaad en producten op basis van sesamzaad;
  • lupine en producten op basis van lupine;
  • weekdieren en producten op basis van weekdieren;
  • zwaveldioxide en sulfieten in concentraties van meer dan 10 mg/kg of 10 mg/l. Dit moet berekend worden.

Vlees- en visproducten

Vlees- en visproducten moeten ook aan strengere regels voldoen.

  • Bij zogeheten 'plakvlees' of 'plakvis' moet duidelijk op het etiket staan dat het product is 'samengesteld uit stukjes vlees', of 'stukjes vis'.
  • Als meer dan 5% water aan vlees of vis is toegevoegd, meldt het etiket voortaan 'met toegevoegd water'.
  • Vermelding van herkomst was al verplicht voor rundvlees; dit is nu ook verplicht bij verse, gekoelde en ingevroren kip, varken, schaap, geit en gevogelte.
  • Wordt vlees of vis bevroren verkocht, dan moet de datum van invriezen op het etiket vermeld staan.
  • Is vlees of vis eerder bevroren geweest en wordt het ontdooid verkocht? Dan moet dit op de verpakking vermeld staan.

Lees meer

Nieuw & interessant

  • vegaburgers-test
    Nieuws  |  25 okt.

    Vleesvervangers steeds gezonder en lekkerder

    Vegetarische burgers bevatten regelmatig net zoveel eiwit en ijzer als vlees, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Ook qua smaak doen vleesvervangers het steeds beter: een kwart van de proevers vindt een maaltijd met een vleesvervanger zelfs lekkerder dan die met vlees.
  • vleesvervanger
    20 okt.

    Hoe gezond zijn vleesvervangers?

    Vleesvervangers zijn beter voor het milieu, maar zijn ze ook beter voor je gezondheid? Bieden ze wel alle voedingstoffen die vlees bevat? 
  • zeewier
    Nieuws  |  6 okt.

    Supplementen bevatten niet altijd beloofde hoeveelheid jodium

    Supplementen op basis van kelp bevatten niet altijd de hoeveelheid jodium die fabrikanten claimen en overtreden daarmee de wet.
  • brood
    6 okt.

    Jodium

    Jodiumtekort komt bijna niet meer voor in deze tijd. Toch kan het voorkomen dat je te weinig jodium binnenkrijgt als je bakker brood bakt zonder bakkerszout.
illust-dossier-probleem-community

Praat mee!

Praat samen met andere consumenten over gezond eten, afvallen, e-nummers, vitamines, superfoods en meer.

We zijn de topics aan het ophalen...