icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Fabrikanten misleiden met de term volkoren op verpakkingen

Nieuws|Veel fabrikanten misleiden consumenten door hun product volkoren te noemen. Terwijl maar een deel van het gebruikte meel volkoren is. De Consumentenbond roept fabrikanten op te stoppen met het gebruiken van volkoren als lokingrediënt.

Babs van der Staak

Babs van der Staak , Woordvoerder Gepubliceerd op:28 april 2020

Term volkoren nieuws

Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: ’Veel fabrikanten gebruiken volkoren als verkooptruc op ongezonde producten met veel suiker of verzadigd vet. Met volkorenclaims en graanhalmen op de verpakking proberen ze consumenten te verleiden.

Die denken een gezonde keuze te maken, terwijl er vaak maar een klein deel volkorenmeel in zit. En hoeveel dat precies is, is vaak onduidelijk, zelfs als je de kleine lettertjes op de achterkant bestudeert. Fabrikanten moeten stoppen met die volkorenmisleiding en zich houden aan de richtlijnen van de NVWA.’

Warenwet

Volgens de Warenwet moet volkorenbrood altijd voor 100% uit volkorenmeel bestaan. Voor producten zoals crackers, beschuit, koekjes en pasta geldt een andere afspraak. Er mag alleen ‘volkoren’ zonder verdere toelichting op de verpakking staan als er 100% volkorenmeel is gebruikt. Als er ook bloem in zit, moet de fabrikant dat op de voorkant van de verpakking zetten. Daar moet dan duidelijk staan welk percentage volkoren is en welk percentage bloem.

Onduidelijk

De Consumentenbond vond veel voorbeelden van ‘volkoren’ producten waarbij het percentage volkorenmeel niet direct duidelijk is. Fabrikanten maken de andere meelsoorten en percentages slecht leesbaar of zetten die op een onlogische plek. Hierdoor krijgen consumenten onterecht de indruk dat het product volledig uit volkorenmeel bestaat.

In LU mini crackers volkoren zit 57% tarwebloem en maar 38% volkorenmeel en dit staat niet op de voorkant van de verpakking. Ook de Santa Maria tortilla with whole wheat bevat slechts 24% volkorengraan, wat alleen terug te vinden is in de ingrediëntenlijst op de achterkant. En de Liga BelVita softbakes chocolade met 5 volkorengranen vermeldt ook niet duidelijk op de voorkant dat er maar 10% volkorenmeel in zit en 25% bloem.

Lees ook:

 

Jouw steun is hard nodig!

Vind je deze actie waardevol? Met jouw steun kunnen we bedrijven en overheid scherp blijven houden. Help jij ons met een donatie?

Ja, ik doneer

€1 €2 €5   

of kies een ander bedrag

Traject-Lidmaatschap-doneer-vriend

Nieuw & interessant

 • Alpro kwark
  22 jun.

  Geproefd: Alpro Go On vegan kwark

  Naast plantaardige yoghurt, heb je nu ook plantaardige kwark: Alpro Go On. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
 • Satesaus1_1200x800
  19 jun.

  Test satésaus

  De supermarkt staat vol met kant-en-klare varianten die je binnen enkele minuten op tafel zet. Lekker makkelijk natuurlijk. Maar hoe (on)gezond zijn deze sauzen? Wij bekeken 17 varianten.
 • Cold brew coffee
  17 jun.

  Cold brew coffee: lekker koud bakkie?

  IJskoffie kennen we natuurlijk al langer. Maar van het merk SToK kun je bij Albert Heijn nu ook ‘cold brew coffees’ kopen. Wij proefden het en bekeken de voedingswaarde.
 • Tussendoortjes 1200x800
  9 jun.

  Tussendoortjes langs de Nutri-Score-meetlat

  Het aanbod tussendoortjes is enorm. Vaak lijken ze ook heel verantwoord, maar zijn ze dat niet. Nutri-Score helpt je bij het maken van een echt gezondere keuze.