icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Jodium

Je zou verwachten dat een jodiumtekort bijna niet meer voorkomt sinds de meeste bakkers gejodeerd zout gebruiken bij het bakken van brood. Maar het gebruik van dit zogenoemde bakkerszout is niet verplicht. Het kan dus zo zijn dat je wel elke dag brood eet, maar toch te weinig jodium binnenkrijgt. 

Ineke Smit

Ineke Smit , Expert Voeding & Gezondheid Bijgewerkt op:21 mei 2019

brood

Waarom is jodium belangrijk?

Jodium zorgt ervoor dat de schildklier goed blijft functioneren. Bij een ernstig tekort aan jodium gaat de schildklier langzamer werken en kan deze gaan opzwellen. Dit kan leiden tot vermoeidheid en gewichtstoename. Bij kinderen kan een jodiumtekort leiden tot een groeiachterstand en een verminderd leervermogen. In extreme gevallen kan er dwerggroei ontstaan. 

Het is daarom vrij zorgelijk dat onze jodiuminname tussen 2006 en 2015 met een derde is gedaald. De grootste oorzaken zijn:

  • We eten minder brood.
  • Het zoutgehalte in brood is verlaagd.

Loop jij kans op een jodiumtekort?

bakkerszoutWie dagelijks regulier (niet-biologisch) brood uit de supermarkt eet, loopt nauwelijks kans op een jodiumtekort. Maar voor liefhebbers van biologisch brood van de bakker is dit heel anders. Minder dan de helft van de biologische broden bevat bakkerszout. En bij glutenvrij brood is dit percentage nog lager. En ook als je zelf brood bakt bevat dat meestal gewoon en geen bakkerszout.

Eet je brood zonder bakkerszout en vul je dit niet aan, dan loop je kans op een tekort.  

Zit er jodium in jouw brood?

Wij vroegen 54 bakkers en bakkerijketens, 10 supermarkten en 9 producenten van glutenvrij brood of ze bakkerszout gebruikten bij de bereiding van hun brood. Van de producenten gaf 84% ons een inkijkje in hun zoutgebruik.

Bekijk de volledige lijst van bakkers om te zien of jouw bakker bakkerszout gebruikt.

Geen bakkerszout, wat nu?

Zit er in jouw brood geen bakkerszout, dan is het misschien verstandig te kijken naar een jodiumsupplement. Uit je voeding haal je namelijk maar 40% van je dagelijkse portie jodium. Overstappen naar brood met bakkerszout kan natuurlijk ook.

Staat je bakker niet in de lijst, dan zit er niks anders op dan zelf je bakker te vragen naar zijn zoutgebruik.

Ook interessant:

Artikelen binnen Gezond eten

Alle artikelen

Artikelen binnen Gezond eten

Nieuw & interessant

  • Ontbijtgranen 1200x800
    Nieuws  |  2 jul.

    Nutriscore op ontbijtgranen maakt verschillen direct duidelijk

    Om de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart te brengen, berekende de Consumentenbond de Nutriscore van 70 producten. Van de 20 ontbijtgranen voor kinderen krijgt slechts 25% een A, de gezondste score. Bij de 50 ontbijtgranen voor volwassen is dat 44%.
  • ontbijtgranen-volwassenen
    28 jun.

    Ontbijtgranen langs de Nutriscore-meetlat

    Het aanbod ontbijtgranen in de supermarkt is enorm. Nutriscore helpt je een gezonde keuze te maken.
  • Becel - bovenaanzicht
    Eerste indruk  |  5 jun.

    Becel 100% plantaardig met een smaakje

    Becel heeft 3 plantaardige smeersels om je brood nog lekkerder te maken. Te gebruiken als margarineproduct of als beleg. Maar zijn onze proevers het daar ook mee eens?
  • zeewier
    3 jun.

    Voedingshypes

    Welke van deze hippe voedingsmiddelen zijn zo gek nog niet en kunnen dus gewoon ook dit jaar op je bord komen te liggen.