icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zonneklep of zonnebril?

Vraag: Als de zon schijnt draag ik liever een zonneklep dan een zonnebril. De kleuren in de natuur zijn dan mooier. Bovendien beschermt een zonneklep een groter deel van mijn gezicht. Maar beschermt een klep mijn ogen net zo goed als een zonnebril?

   Gepubliceerd op:6 februari 2024

Antwoord: Beide hebben voor- en nadelen. Een zonnebril zorgt ervoor dat er geen schadelijk uv-licht in je ogen komt, hij filtert het licht. Maar een bril biedt niet altijd volledige bescherming, want er kan licht langs de bril in je ogen vallen. Dit zogeheten strooilicht, licht dat ongefocust op je netvlies valt, verslechtert het zicht.

Een zonneklep filtert uv-licht niet zoals een zonnebril doet, maar vermindert wel de hoeveelheid licht. Hij laat van boven geen licht door en beschermt iets aan de zijkanten. Maar tegen licht van onderen (gereflecteerd door bijvoorbeeld water of sneeuw) beschermt een klep niet. En juist dit licht zorgt voor een dubbele dosis uv-licht in de ogen. Het is daarom het verstandigst om een zonneklep en een zonnebril te dragen.

Tjeerd de Faber, oogarts bij Het Oogziekenhuis Rotterdam
Gezondgids 1, 2024

Terug naar het overzicht