! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
mediapool-zeker-online-1200x800px

Zeker Online

Meer weten over privacy en digitale veiligheid? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Consumentenbond waarschuwt voor corona-oplichters

Nieuws|De Consumentenbond waarschuwt voor criminelen die een slaatje proberen te slaan uit het coronavirus. Met onder andere e-mails en sms’jes proberen ze computervirussen en ransomware te verspreiden of gegevens van consumenten te ontfutselen. Ook proberen ze via nepwebshops of babbeltrucs consumenten op te lichten.

Gerard Spierenburg

Gerard Spierenburg , Woordvoerder Gepubliceerd op:18 maart 2020

Corona phishing en oplichting

De afgelopen tijd ontvingen consumenten verschillende soorten nepmails. Bijvoorbeeld uit naam van het RIVM. In de bijlage zou belangrijke informatie staan over het coronavirus. Bij het openen van de mail raakt de computer besmet met malware, zoals ransomware.

Ook in sommige apps voor Androidtelefoons zit ransomware. Bijvoorbeeld in een app die alleen buiten de Play Store te downloaden is. Daarmee zou de verspreiding van corona live te volgen zijn. In werkelijkheid vergrendelt de app telefoons met lockscreen-ransomware. 

Criminelen spelen in op actualiteit

Ook op andere manieren spelen criminelen slinks in op de actualiteit. Zo sturen ze e-mails en sms’jes uit naam van banken. In deze berichten vragen ze de ontvanger bankgegevens in te vullen op een nepsite. Zogenaamd omdat klanten dan een antibacteriële betaalpas krijgen of omdat hun rekening in quarantaine is geplaatst.

Of ze richten zich met specifieke phishingmails op mensen die thuiswerken. Via deze e-mails - zogenaamd van de directie - proberen ze toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. In de mails staat vaak een link naar een nagemaakte Microsoft- of Outlook-website.

Nepwebshops

Andere criminelen proberen mensen op te lichten door via malafide webshops mondkapjes en/of handgel te verkopen. Ook via Marktplaats.nl boden verkopers mondkapjes aan. Marktplaats verwijderde de advertenties na een oproep van de autoriteiten om deze middelen alleen aan zorginstellingen ter beschikking te stellen. 

De Consumentenbond adviseert consumenten om niet in te gaan op e-mails over corona die afkomstig lijken van het RIVM of een andere autoriteit. Consumenten die informatie zoeken over het coronavirus kunnen het beste zelf naar de RIVM-site gaan.

De Consumentenbond geeft ook  informatie en tips over ransomware, nep-apps, phishing, en malafide webshops. 

Meer weten?

Wij hebben alle oplichting en phishing rondom corona op een rijtje gezet

Heb je zelf een vorm van oplichting gezien rondom corona?

Deel je ervaring met ons en met anderen op ons forum

Coronavirus

Alle actuele berichten rondom de coronavirusuitbraak houden we bij op een pagina.

Corona: wat zijn de gevolgen voor jou?

Coronavirus mediapool

Nieuw & interessant

 • Artikel indentiteitsfraude aanpakken
  18 nov.

  Vijftig verhuurders fout met ‘ID als borg’

  We ontdekten 50 verhuurders van fietsen, boten en andere spullen die identiteitsbewijzen als borg inhouden. Dit is verboden. Toen wij bij de bedrijven aan de bel trokken beloofden de meesten er mee te stoppen.
 • Meldingen coronavirus 3
  18 nov.

  CoronaMelder-app: veelgestelde vragen

  De CoronaMelder-app is vanaf 10 oktober landelijk te gebruiken. De app moet de verspreiding van het coronavirus helpen tegengaan. We beantwoorden de belangrijkste vragen.
 • Tablet_Phishing 1200x800
  Nieuws | 3 nov.

  Twee nieuwe polissen tegen cybercriminaliteit

  Internetcriminaliteit is in opkomst en verzekeraars springen daar op in. Deze week kwamen er 2 mogelijkheden bij om je tegen de gevolgen van 'cybercrime' te verzekeren.
 • Corona
  Nieuws | 21 okt.

  Corona-app: privacy is een must

  De overheid wil apps gebruiken om de verspreiding van corona te voorkomen. Dat kan een goed idee zijn, maar alleen onder strikte voorwaarden.