icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Consumentenbond waarschuwt voor corona-oplichters

Nieuws
|
De Consumentenbond waarschuwt voor criminelen die een slaatje proberen te slaan uit het coronavirus. Met onder andere e-mails en sms’jes proberen ze computervirussen en ransomware te verspreiden of gegevens van consumenten te ontfutselen. Ook proberen ze via nepwebshops of babbeltrucs consumenten op te lichten.
gerard spierenburg

Gerard Spierenburg   WoordvoerderGepubliceerd op:18 maart 2020

Corona phishing en oplichting

De afgelopen tijd ontvingen consumenten verschillende soorten nepmails. Bijvoorbeeld uit naam van het RIVM. In de bijlage zou belangrijke informatie staan over het coronavirus. Bij het openen van de mail raakt de computer besmet met malware, zoals ransomware.

Ook in sommige apps voor Androidtelefoons zit ransomware. Bijvoorbeeld in een app die alleen buiten de Play Store te downloaden is. Daarmee zou de verspreiding van corona live te volgen zijn. In werkelijkheid vergrendelt de app telefoons met lockscreen-ransomware. 

Criminelen spelen in op actualiteit

Ook op andere manieren spelen criminelen slinks in op de actualiteit. Zo sturen ze e-mails en sms’jes uit naam van banken. In deze berichten vragen ze de ontvanger bankgegevens in te vullen op een nepsite. Zogenaamd omdat klanten dan een antibacteriële betaalpas krijgen of omdat hun rekening in quarantaine is geplaatst.

Of ze richten zich met specifieke phishingmails op mensen die thuiswerken. Via deze e-mails - zogenaamd van de directie - proberen ze toegang te krijgen tot bedrijfsnetwerken. In de mails staat vaak een link naar een nagemaakte Microsoft- of Outlook-website.

Nepwebshops

Andere criminelen proberen mensen op te lichten door via malafide webshops mondkapjes en/of handgel te verkopen. Ook via Marktplaats.nl boden verkopers mondkapjes aan. Marktplaats verwijderde de advertenties na een oproep van de autoriteiten om deze middelen alleen aan zorginstellingen ter beschikking te stellen. 

De Consumentenbond adviseert consumenten om niet in te gaan op e-mails over corona die afkomstig lijken van het RIVM of een andere autoriteit. Consumenten die informatie zoeken over het coronavirus kunnen het beste zelf naar de RIVM-site gaan.

De Consumentenbond geeft ook  informatie en tips over ransomware, nep-apps, phishing, en malafide webshops.

Meer nieuws

Meer nieuws

Nieuw & interessant

 • DMA geeft consumenten meer rechten
  7 mrt.

  Nieuwe wet geeft internetgebruikers meer keuzevrijheid

  Vanaf 7 maart moeten de grootste techbedrijven zich houden aan Digital Markets Act (DMA). De EU-verordening moet de marktmacht van de grootste techbedrijven inperken en zorgen dat internetgebruikers meer keuzevrijheid krijgen.
 • privacytest-sociale-netwerken
  7 mrt.

  Nieuwe regels moeten online platforms veiliger maken

  Onlineplatforms moeten beter omgaan met jouw meldingen over illegale zaken op het platform. Zij moeten vanaf nu voldoen aan de Digital Services Act (DSA).
 • Threads en je privacy
  18 dec.

  Threads: aangenaam fris maar niet ‘gratis’

  Meta introduceert met Threads een aangenaam, fris alternatief voor X. Alleen is Threads niet ‘gratis’, zoals Meta belooft. Je betaalt met je privacy.
 • bol-com
  14 dec.

  Webwinkels verplichten account onnodig

  Bij 20 van de 100 grootste webwinkels is een gebruikersaccount verplicht voor elke klant, terwijl we daar geen goede reden voor zien. Het gaat om de grootste webshops. De accountdwang is irritant en niet zonder gevaar.