icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Klacht over een autorijschool

Bespreek je klacht eerst met de eigenaar van de autorijschool. Het kan gebeuren dat je niet tevreden bent over de kwaliteit van de rijlessen of over de rij-instructeur.


De instructeur komt bijvoorbeeld zijn afspraken niet na; je krijgt maar 50 minuten les in plaats van de overeengekomen 60 minuten, of je krijgt steeds een andere rij-instructeur.

Wat zijn je rechten?

Als je rijlessen neemt, sluit je een lesovereenkomst met een autorijschool. De rijinstructeur heeft een zogenaamde inspanningsverplichting. Uiteraard kan hij je niet garanderen dat je slaagt voor het rijexamen, maar je mag wel van hem verwachten dat hij zijn vak verstaat en je zo goed mogelijk lesgeeft. Bovendien mag je van hem verwachten dat hij beschikt over de vereiste diploma's.

In de algemene voorwaarden van de rijschool lees je alles over de wederzijdse rechten en plichten.

Wat kun je het beste doen?

  • Kom je er in het gesprek met de rijschool niet uit, stuur dan een brief met daarin jouw klacht naar de eigenaar van de rijschool. Schrijf in je brief wat je van de rijschool verlangt en geef aan dat je binnen 3 weken een reactie verwacht. Je kunt de brief het beste aangetekend versturen.
  • Heb je na die 3 weken geen reactie ontvangen of is de reactie onbevredigend, dan kun je, als de rijschool bij de Bovag is aangesloten, een beroep doen op het Bovag Bemiddelingsburo. Lukt de bemiddeling niet of wil je geen bemiddeling dan kun je de klacht voorleggen bij de Geschillencommissie Rijopleidingen. De rijschool moet dan wel Bovag-lid zijn of bij de Geschillencommissie staan ingeschreven.
  • Als de rijschool niet is aangesloten bij de Geschillencommissie en je hebt een rechtsbijstandverzekering, dan kun je die inschakelen. Heb je die niet, neem dan contact op met de Consumentenbond. Als lid krijg je bij ons persoonlijk juridisch advies. Telefoon 070 - 445 45 45.