icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Medische gegevens delen

De huisarts of apotheek moet aan jou toestemming vragen om je gegevens te mogen delen met andere zorgverleners via het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD, of zoals het tegenwoordig heet 'landelijke zorginfrastructuur'). Dat kan schriftelijk of mondeling.

medische-gegevens-delen

Wat zijn je rechten?

 • Ken je rechten-1200x800Je medische gegevens mogen alleen worden gedeeld als jij daar expliciet toestemming voor hebt gegeven.
   
 • Als je toestemming geeft, wisselen zorgverleners alleen het Burgerservicenummer (BSN) en de persoonsgegevens die de huisarts en apotheek van je hebben uit via 1 landelijk systeem, het Landelijk Schakelpunt (LSP). Je medische gegevens staan dus niet in het LSP, maar blijven opgeslagen in het computersysteem van je huisarts en apotheek. Andere zorgverleners mogen deze alleen opvragen als dit nodig is voor jouw behandeling. Ook kan alleen belangrijke informatie worden opgevraagd. Misbruik wordt bestraft. Voor de duidelijkheid: zorgverzekeraars zijn geen zorgverleners en mogen dus ook geen toegang krijgen tot jouw gegevens.
   
 • Je kunt een gegeven toestemming altijd weer intrekken.
   
 • Zorgverleners die rechtstreeks betrokken zijn bij de uitvoering van de behandelingsovereenkomst, zoals een fysiotherapeut, verpleeghuisarts of verpleegkundige mogen - als uitzondering in de wet - met ‘veronderstelde toestemming van de patiënt’ relevante informatie van de behandelend arts ontvangen.
   
 • Bij je huisarts kun je je medisch dossier inzien. In overleg met je huisarts kun je ervoor kiezen een deel van je gegevens af te schermen.
   
 • Via volgjezorg.nl van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), de organisatie die verantwoordelijk is voor het LSP, zie je wie jouw gegevens hebben opgevraagd. Ook is het mogelijk een automatische e-mail te ontvangen als je medische gegevens worden opgevraagd.
   
 • Geef je geen toestemming? Dan wordt dat ook geregistreerd. Jouw gegevens zijn dan niet elektronisch beschikbaar voor inzage, ook niet in geval van nood. Voor mensen met bijvoorbeeld een allergie of diabetes kan dit erg risicovol zijn.
   
 • Heb jij nooit een verzoek gekregen om je gegevens te delen, maar wil je dit toch? Via ikgeeftoestemming.nl regel je dit zelf.
   
 • Vanaf 25 mei 2018 komt er een nieuwe, Europese wet: de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). Deze wet geldt straks voor de hele Europese Unie. Vanaf dan bestaat er een nieuw recht: het recht op dataportabiliteit. Met dat recht kun je persoonsgegevens meenemen en overdragen naar andere (zorg)aanbieders. Dit recht geldt voor een deel van de gegevens in medische dossiers.

Welke informatie mag worden opgevraagd?

Verzamel bewijs-1200x800Een medisch specialist of apotheker kan alleen een overzicht opvragen van de medicijnen die je gebruikt. (Waarnemend) huisartsen kunnen ook een samenvatting van je huisartsendossier opvragen. Daarin staat:

 • een samenvatting van je medische informatie;
 • je huidige gezondheidsproblemen;
 • de medicijnen die je gebruikt of bekende allergieën, bijzonderheden die belangrijk zijn voor een waarnemend arts.

Tips

 • Vermoed je misbruik? Op volgjezorg.nl kun je een verzoek indienen om te achterhalen welke zorgverleners in jouw dossier hebben gekeken.