icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Medische gegevens delen

De huisarts of apotheek moet aan jou toestemming vragen om je gegevens te mogen delen met andere zorgverleners via het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD, of zoals het tegenwoordig heet 'landelijke zorginfrastructuur'). Dat kan schriftelijk of mondeling.

Wat zijn je rechten?

Je kunt toestemming geven om je medische gegevens te delen. Of je kunt die toestemming weigeren. Als je wel toestemming geeft, komen jouw persoons- en medische gegevens in één landelijk systeem. De gegevens worden opgeslagen in de computer van de eigen huisarts of apotheek, en alleen de belangrijke informatie kan worden opgevraagd. Een medisch specialist of je apotheker kan bijvoorbeeld een overzicht opvragen van de medicijnen die je gebruikt. Bovendien kan een (waarnemend) huisarts in jouw regio een samenvatting van het huisartsdossier opvragen. De zorgverleners mogen je dossier alleen inzien als het nodig is voor jouw behandeling.

Als je geen toestemming geeft, dan wordt dat ook geregistreerd. Jouw gegevens worden dan niet elektronisch beschikbaar gesteld voor inzage.

Tip

  • Je kunt een gegeven toestemming altijd weer intrekken.
  • Bij je huisarts kun je je dossier inzien. In overleg met je huisarts kun je ervoor kiezen een deel van je gegevens af te schermen.
  • Vermoed je misbruik? Op de website van de VZVZ kun je een verzoek indienen om te achterhalen welke zorgverleners in jouw dossier hebben gekeken.

Meer informatie

Lees meer in de brochure 'Uw medische gegevens delen' die in samenwerking met het ministerie van VWS en de patiëntenfederatie NPCF is gemaakt.