icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Test inktcartridges

Test|De originele inkt van je printer werkt gemakkelijk en geeft een mooi resultaat. Maar met inktcartridges van alternatieve merken kun je een hoop geld besparen. Voor een test van de Consumentengids van september 2016 selecteerden we 4 populaire printers met cartridges die ook in andere printers gebruikt worden. Hoe presteren cartridges van huismerken zoals 123inkt.nl en Sneltoner? 

Karen Reijneveld

Karen Reijneveld , Expert Elektronica Gepubliceerd op:25 augustus 2016

klooninkt plaatsen

gidsartikel test printerinktVoor de Consumentengids van september 2016 testten en vergeleken wij verschillende inktcartridges. De resultaten staan in het artikel Klooninkt duurkoop? (pdf voor leden). Een samenvatting van de uitkomsten vind je op deze webpagina. 

De test

Natuurlijk testten we de afdrukkwaliteit die je met de alternatieve inkt kunt bereiken. Vocht- en veegbestendigheid horen daar ook bij. Heel belangrijk is het aantal pagina’s dat je kunt printen. En dat je probleemloos kunt printen: we noteerden lekkages, foutmeldingen, verstoppingen.

Een panel van experts beoordeelde de kwaliteit van verschillende typen prints: tekst, tabellen, grafieken en foto’s.

Als aanvulling op de in de Consumentengids gepubliceerde testresultaten, hebben we gedurende een maand ook de lichtbestendigheid van de afgedrukte foto’s getest. De resultaten van deze test lees je in het artikel over verkleurde foto's.

Benieuwd naar de testresultaten?

Leden hebben onbeperkt toegang tot onze testresultaten. Geen lid? Meld je aan en krijg direct toegang.

Bekijk testresultaten

In dit artikel onderzoeken we de verschillen tussen originele inkt en inktcartridges van huismerken. We selecteerde 4 veelgebruikte inktjetprinters; de Brother DCP-J562DWCanon Pixma MG3650Epson Expression Home XP-325 en de HP Envy 4500 printer.

Voor al deze printers testten we minimaal 6 verschillende cartridges. De inktcartridges van de huismerken waren afkomstig van Wecare, 123inkt.nl, Inktweb, Uwcartridgewinkel.nl, GO4Inkt, Printabout, Opus en Q-Nomic van Sneltoner.nl.

De cartridges zijn o.a. beoordeeld op de volgende punten:

  • Kun je probleemloos printen met inktcartridges van alternatieve merken?
  • Hoe groot is het kwaliteitsverschil tussen de verschillende cartridges?
  • Wat zijn de kosten voor het gebruik van de verschillende inktcartridges?

Op basis van de test en de prijs van de inktcartridges, zijn per printer de predicaten Beste uit de Test en Beste Koop uitgereikt.

Nieuwste artikelen

2 maanden gratis

Maak 2 maanden gratis kennis met de Consumentenbond en bekijk direct dit artikel én al onze tests.