icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Private lease: de voor- en nadelen

Met privé leasen rijd je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten?

Marlies Feytens

Marlies Feytens , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:23 oktober 2018

autodealer-papieren

Leasen of kopen

Privé leasen is in een aantal gevallen een alternatief voor kopen. Koop je een nieuwe auto met geleend geld, dan hebben veel private leasebedrijven een betere deal. Heb je voldoende spaargeld? Dan ben je lang niet altijd goedkoper uit. Let wel goed op de nadelen, bijvoorbeeld de invloed op een hypotheek en schadevrije jaren. Bedenk ook dat het voortijdig verbreken van het leasecontract een dure grap is. Het goedkoopst ben je nog altijd uit met een tweedehands auto.

Voordelen private lease

 • Inzicht in autokosten: met private lease weet je beter wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten.
 • Geen gedoe: je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto.
 • Geen spaargeld nodig: heb je geen spaargeld - maar wel een vast inkomen - en wil je een nieuwe auto rijden, dan kan private lease interessant zijn.
 • Vaak goedkoper dan kopen: in een enkel geval is private lease goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld. Moet je kopen met geleend geld, dan is private lease vaak goedkoper. Hoewel het voordeel beperkt is als je al veel schadevrije jaren hebt. 
 • Seniorvriendelijk: oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen. Privé leasen is dan een optie. Let op! Bij ongeveer de helft van de aanbieders geldt een leeftijdsgrens, vaak tot 75 jaar.

Zorgeloos een private lease auto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Schrijf je alvast in

Autolease q3

Nadelen private lease

 • Contractbreuk is kostbaar: verandert je situatie - bijvoorbeeld door verhuizing, echtscheiding of ontslag - dan kom je meestal niet zonder gevolgen onder het contract uit. Bij de leasecontracten uit ons autocollectief is dat wel altijd het geval.
 • Autorijden kan goedkoper: private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind je een jonge auto niet belangrijk, dan is de goedkoopste optie een occasion die je zo ver mogelijk ‘oprijdt’. Ook met eigen geld een nieuwe auto aanschaffen is vaak goedkoper blijkt.
 • Private lease beperkt hypotheek: privé leasen als je plannen hebt om een huis te kopen is een slecht idee. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat geldt overigens ook als je een lening afsluit voor een auto.

Praktijkvoorbeeld: stel je hebt €50.000 aan inkomen en 2,2% hypotheekrente: zonder leaseauto mag je dan maximaal €230.445 lenen. Bij private lease met maandelijkse kosten van €400 is de maximale hypotheek €161.970, een verschil van maar liefst €65.475!

 • Duur bij weinig gebruik: voor automobilisten die maar weinig rijden, is lease minder interessant. De meeste leasebedrijven gaan uit van een jaarlijks minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Je krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers. Er zijn echter ook leasebedrijven waar je al vanaf 5.000 km een auto kunt leasen.
 • Duur bij maximale no-claim korting: Heb je de maximale no-claim korting op je autoverzekering dan ben je met private lease meestal duurder uit dan zelf kopen. Het wordt helemaal nadelig als je maar tijdelijk wilt leasen. Na drie jaar ben je de oude opgebouwde no-claimkorting kwijt. Koop je dan weer een auto dan moet je het doen met de schadevrije jaren tijdens de leaseperiode
 • Minimum en maximumleeftijd aanvrager: Een beperkt aantal leasemaatschappijen eist dat de bestuurder minimaal 21 of 24 jaar oud is. Sommige leasebedrijven rekenen een maandelijkse toeslag van €10 tot €25 onder de 24 jaar. Ongeveer de helft van de leasemaatschappijen hanteert een maximum leeftijdgrens van bijvoorbeeld 75 of 80 jaar.

Schadevrije jaren

Naast de voor-en nadelen zij er verschillende aandachtspunten bij private lease. Zo betaal je soms meer als je meer wilt dan het standaardmodel. Ook kan de leaseprijs afhangen van het aantal kilometers dat je per jaar rijdt en je opgebouwde schadevrije jaren.

Hogere leaseprijs bij weinig schadevrije jaren 

Sommige leasemaatschappijen rekenen een hogere leaseprijs bij weinig schadevrije jaren, terwijl andere aanbieders de prijs voor iedereen gelijk houden. Verder verdubbelen veel leasebedrijven het eigen risico als je binnen een periode van twaalf maanden meer dan één schade veroorzaakt. Dit hogere eigen risico blijft de resterende duur van het contract gelden. Als je de auto total loss rijdt, stopt het leasecontract bij de meeste aanbieders. In een aantal gevallen krijg je een nieuwe auto.

Verlies schadevrije jaren

Na 3 jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren vaak verloren. Zeker als je veel jaren hebt opgebouwd is dit een punt om rekening mee te houden. Het aantal schadevrije jaren bepaalt voor een groot deel je premie voor je autoverzekering. Hoe meer jaren je hebt, hoe minder premie je betaalt. Daarnaast heb je bij minder schadevrije jaren vaak ook minder keus als je wilt overstappen naar een andere verzekeraar. Uitzonderingen zijn onder meer ALD automotive en Noordlease. deze leasemaatschappijen zijn aangesloten bij het landelijke systeem waarin schadevrije jaren worden bijgehouden (RoyData-syseem), waardoor je jaren niet verloren gaan.

Relatief duur bij veel schadevrije jaren

Veel contracten hebben een gelijke premie voor alle bestuurders, waardoor je meebetaalt aan de bestuurders met weinig schadevrije jaren. Het contract kan dan vooral duur zijn als je de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd. Zelf een auto kopen, en eventueel daarvoor geld lenen, is dan vrijwel altijd voordeliger (mits de auto voorlopig geen schade heeft).

Lees meer over schadevrije jaren bij een leaseauto

Kilometers 

De kilometerbundels beginnen meestal bij 10.000 kilometer per jaar. Wie meer rijdt dan afgesproken, moet aan het einde van het jaar bijbetalen (dit worden 'meerkilometers' genoemd). Rijd je minder kilometers ('minderkilometers'), dan krijg je meestal geen geld terug. 

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • belasting-eindejaarstips-2018
  16 nov.

  Inspelen op belastingregels 2019

  Met onze tips kun je slim inspelen op een groot aantal wetswijzigingen die eraan komen.
 • Autolease q3
  23 okt.

  Autolease-collectief van de Consumentenbond

  Met het Autolease-collectief maakt de Consumentenbond private lease inzichtelijk en begrijpelijk voor iedereen.
 • Artikel auto delen
  26 nov.

  Auto delen, verhuren en verzekeren

  Een auto delen, huren of verhuren scheelt geld. Maar zorg dat je niet ten onrechte opdraait voor schade.
 • Green Wheels, deelauto, huurauto

  Alternatieven voor gezinsauto

  Wil je (nog) geen grotere gezinsauto aanschaffen? Huur dan tijdens de vakantie een auto, of maak gebruik van een deelauto. De mogelijkheden op een rij voor wie af en toe een ruime auto nodig heeft.