! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Kruimeldief kopen: waar let je op?

Met een kruimeldief zuig je gemakkelijk en snel tussendoor wat vuil op. Waar kun je op letten bij het kiezen van een kruimeldief?

Noëlle van der Weel

Noëlle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:30 november 2020

DeBeste_algemeen

Wat is een kruimeldief?

Een kruimeldief of kruimelzuiger is een snoerloze handstofzuiger waarmee je kleinere oppervlaktes schoon zuigt. Je zuigt er kruimels, glasscherven, huisdierhaar of zelfs vloeistof mee op. Je gebruikt een kruimeldief om snel iets op te zuigen, zonder daarvoor de gewone stofzuiger te pakken.

Een kruimeldief is handig op plekken waar geen stroom is, zoals in een auto. 

Wij testen geen kruimeldieven, maar wel steelstofzuigers met kruimeldief erop of die je kunt ombouwen tot kruimelzuiger

Voordelen

Nadelen

 • Snoerloos

 • Gemakkelijk in kleine ruimtes of op kleine oppervlaktes

 • Snel gebruiksklaar, je pakt het er gemakkelijk even bij

 • Gemakkelijk op te bergen

 • Lichtgewicht apparaat

 • Lange oplaadtijd

 • Klein opvangbakje, dus vaak legen

 • Grote stukken vuil blijven vastzitten

 • Minder geschikt voor grotere oppervlaktes dan een steelstofzuiger

 • Lawaaiig

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke steelstofzuigers goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

De beste steelstofzuiger

Popup Stofzuiger 1200x800

Accu van een kruimeldief

Kruimelzuigers werken op een lithium-ion (Li-ion) of nikkel-metaalhydride (NiMH) accu. Uit eerdere tests bleek dat de met een Li-ion accu beter zuigen, sneller opladen en minder energie verbruiken. Er wordt gezegd dat Li-ion accu’s langer meegaan, omdat ze goed herlaadbaar zijn en geen 'geheugen' hebben. Over het algemeen zijn kruimelzuigers met een Li-ion accu wel duurder dan met een NiMH accu. Lees meer over stofzuigeraccu's.

Gebruiksduur

Het verschilt sterk hoelang een kruimeldief met een volle accu kan zuigen. De gebruiksduur loopt uiteen van zo’n 10 minuten tot bijna een half uur. Wanneer er een turbofunctie op zit, zuigt hij daarmee krachtiger maar minder lang.

Laadstation aan de muur

De meeste kruimeldieven hebben een laadstation, waarop je de kruimeldief kunt plaatsen. Meestal kun je deze aan de muur hangen. Dat kan handig zijn om hem op te bergen. Check wel of je daar genoeg ruimte voor hebt. Meestal kun je deze apparaten ook opladen zonder dit laadstation, met alleen een stekkertje.

Oplaadduur

Het verschilt sterk hoelang het opladen duurt, van zo’n 3 uur tot wel 24 uur. Het is handig als de kruimelzuiger een lampje heeft waaraan je kunt zien of hij opgeladen is.

Opzetstukken bij een kruimeldief

kruimeldief-mondstukjesWil je grotere stukken vuil kunnen opzuigen, kijk dan of de opening van het mondstuk groot genoeg is. Vaak blijven glasscherven of cornflakes in de opening hangen. Er zijn ook andere mondstukjes die je op een kruimeldief kunt zetten.

 • Kierenmondstuk en zachte borstel
  Vaak worden kruimeldieven geleverd met een kierenmondstuk, waarmee je in lastige hoekjes kunt komen. Vaak zit er ook een klein, zacht borsteltje bijgeleverd.

 • Uitschuif- of omklapmondstuk
  kruimeldief-turboborstelEnkele kruimeldieven hebben een mondstuk dat je kunt uitschuiven of omklappen om te wisselen van mondstuk.

 • Turbomondstuk
  Voor huisdierharen zijn er speciale gemotoriseerde mondstukken, waarbij een borstel ronddraait en de haren oppakt.

 • Vloeistoffen
  Een wet&dry-kruimeldief kan ook vloeistof opzuigen en heeft hiervoor een speciaal, siliconen mondstukje.

Gebruiksgemak van een kruimeldief

Gewicht en volume

Het gewicht van een kruimeldief kan sterk variëren, van 0,5 kg tot wel 1,5 kg. Kijk ook naar het volume van het apparaat. Een compacte kruimeldief is gemakkelijker te gebruiken en op te bergen.

Capaciteit en onderhoud

Kruimeldieven hebben een klein opvangbakje voor het stof, variërend van 300 tot zo’n 600 ml. Check hoe gemakkelijk het bakje te legen is en hoe gemakkelijk je de filters kunt verwisselen.

Bediening

Bij sommige kruimeldieven moet je continu de knop ingedrukt houden, terwijl je bij andere een schuifje omzet. Er zijn ook kruimeldieven met meerdere standen, zoals een turbostand waarmee hij krachtiger kan zuigen.

Lawaai

Het lawaai van een kruimeldief kan sterk verschillen, van zo’n 60 dB (decibel) tot wel 80 dB op 1 meter afstand. Het is handig om dit in de winkel uit te proberen.

Lees ook: