icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Facebook verwijderen of privacyinstellingen aanpassen

Wil je na alle tumult helemaal van Facebook af? Facebook verlaten is waarschijnlijk de beste stap voor je privacy. Je kunt ook bepaalde instellingen in Facebook aanpassen, zodat het bedrijf minder over jou weet of zodat andere bedrijven minder in jouw Facebook-gegevens kunnen graaien. 

Inge Piek

Inge Piek , Campagneleider Bijgewerkt op:12 april 2018

Datagraaien Facebook 1200x800px

Facebook account verwijderen

Facebook verlaten is waarschijnlijk de beste stap voor je privacy. Een nadeel is dat je vrienden en familie niet meer kunt bereiken via Facebook. Ook van favoriete sportclubs en artiesten mis je updates op de vertrouwde manier.

 • Log je met je Facebook-account in bij een andere dienst of app (zoals Spotify), dan moet je deze inlogmethode eerst omzetten in een andere.
 • Je kunt Facebook 'deactiveren' of 'verlaten'. Dat zijn 2 verschillende dingen. 

Facebook deactiveren

Je account deactiveren betekent eigenlijk Facebook pauzeren. Je kunt namelijk terugkeren wanneer je wilt en dat doe je het beste op de pc:

 • Klik rechtsboven op een willekeurige Facebook-pagina op het 'driehoekje'.
 • Selecteer Instellingen.
 • Klik op Algemeen in de linkerkolom.
 • Kies 'Je account beheren' en scrol vervolgens omlaag om te klikken op Je account deactiveren
 • Als je je account deactiveert, is je profiel niet zichtbaar voor anderen op Facebook en kunnen anderen niet naar je zoeken. Bepaalde gegevens, zoals chatberichten die je naar vrienden hebt gestuurd, zijn wellicht nog wel zichtbaar voor anderen.

Facebook definitief verlaten

Facebook verlaten betekent je account verwijderen en is het beste voor je privacy. Als je een account hebt verwijderd, kun je echt geen toegang meer krijgen. De verwijderoptie zit wat verscholen op Facebook

Facebook wacht een paar dagen met verwijderen nadat het verzoek is ingediend. Let op: een verwijderingsverzoek wordt geannuleerd als je je gedurende deze periode weer aanmeldt bij je Facebook-account. Dus: als je weg wilt van Facebook, probeer er dan ook écht weg van te blijven!

Het kan tot 90 dagen duren om gegevens die in back-upsystemen zijn opgeslagen te verwijderen. Je gegevens zijn tijdens deze periode niet toegankelijk op Facebook. Sommige zaken worden niet verwijderd omdat ze ook bij anderen in hun profiel zijn opgeslagen, zoals chatsessies.

Download foto's en gegevens

Als je foto's of andere gegevens op Facebook hebt staan, die je verder nergens hebt bewaard, kun je deze downloaden. Je kunt met dit overzicht ook goed zien wat Facebook eigenlijk allemaal over jou weet. 

Liever minder met Facebook delen

Vind je verwijderen of deactiveren wat te ver gaan? Je kunt ook zorgen dat Facebook minder over jou weet of andere bedrijven minder in jouw Facebook-gegevens kunnen graaien. 

1. Verwijder Facebook-apps

Een goede manier om het aantal gegevens dat naar Facebook wordt verstuurd te beperken en toch Facebook te blijven gebruiken, is het verwijderen van de Facebook-app en de Facebook Messenger-app. Dit scheelt bovendien ruimte op je smartphone. Check hoe dit werkt voor een Android smartphone of tablet of voor een iPhone en iPad.

2. Beperk wat andere bedrijven uit jouw Facebook-account halen

Je kunt andere sociale netwerken toegang geven tot Facebook en er zijn games en apps die een koppeling kunnen maken. Maar daardoor krijgen sommige van deze bedrijven informatie uit jouw account. Dit kun je aanpassen in het overzicht van de apps. Apps die je niet vertrouwt, kunt je het beste verwijderen.

3. Loop je privacyinstellingen door

Je kunt ook je privacyinstellingen op Facebook zo aanpassen dat er minder van je gegevens door Facebook worden gebruikt. 

Stop het meegluren van Facebook

Als je uitlogt bij Facebook, of Facebook zelfs helemaal hebt verlaten, kan Facebook toch nog op allerlei websites met je meekijken. Dat doet Facebook (en andere advertentiebedrijven) door jouw surfgedrag te bewaren in cookies. Om dit te voorkomen:

 1. Verwijder eerst de cookies die je al hebt, dat kan via de instellingen in je browser.
 2. Installeer een adblocker om te voorkomen dat advertentiebedrijven je daarna nog volgen. Op een Android smartphone of tablet is het het beste om te surfen via Firefox websites en in Firefox te kiezen voor de aanvulling 'Ublock Origin'. Deze vind je in het menu onder het kopje 'Add-ons'. Ook voor pc's en laptops tippen we deze adblocker.
 3. Om zeker te zijn dat je bent uitgelogd als je Facebook niet gebruikt, kun je de Firefox-uitbreiding Facebook Container installeren. Deze browserextensie logt je automatisch uit bij Facebook als je niet op de website zit. Hij werkt alleen in Firefox op de pc of Mac, niet op mobiele apparaten.

  Ja, houd mij op de hoogte van de actie 'Zeker Online'

  Vul hieronder je e-mailadres in.

  We zullen je mailadres alleen gebruiken voor berichten over dit thema, maximaal 8 keer keer per jaar. Afmelden kan in de nieuwsbrief zelf. Lees in onze Privacyverklaring meer over hoe de Consumentenbond omgaat met persoonsgegevens.

  Voer een geldig e-mailadres in a.u.b.

  Bedankt voor je inschrijving

  Lees ook: