icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Bekijk de Vlucht Claim Service |

Compensatie tot €600 per persoon

VluchtClaimService

Auto privé leasen

Met privé leasen rijd je voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto. Wat zijn de voor- en nadelen en waar moet je op letten? We zetten alles op een rijtje, inclusief een prijsvergelijk tussen leasen en kopen bij verschillende aanbieders.
Ronald Kamp
Ronald Kamp

Expert Auto, Fiets & Reizen

lease autos

Auto kopen of privé leasen?

Aanlokkelijke reclamefolders prijzen het privé leasen van een auto aan. Je hebt geen omkijken naar de autoverzekering, wegenbelasting of onderhoud: je hoeft alleen zelf nog te tanken. Voor vanaf-prijzen van rond de €200 rijd je in een nieuwe kleine auto. Private lease kan in sommige gevallen interessant zijn, maar er kleven ook serieuze nadelen aan. Overweeg je private lease? Let er dan ook op dat de leasemaatschappij aangesloten is bij het Keurmerk Private Lease.

Wat is privé leasen?

Meer dan 85% van alle autobezitters in Nederland weet niet wat hij maandelijks kwijt is aan zijn auto. Met een leaseauto betaal je een vast bedrag per maand. Dit is tegenwoordig ook mogelijk voor particulieren. De kenmerken op een rij:

 • Bij privé leasen ben je geen eigenaar van de auto, je huurt de auto voor minimaal 12 tot maximaal 60 maanden.
 • Iedere maand betaal je een vast bedrag voor het autogebruik waarin de kosten voor afschrijving, allriskverzekering, motorrijtuigenbelasting, reparatie, onderhoud en banden verwerkt zitten.
 • Jij betaalt daarnaast zelf de brandstof, eventuele verkeersboetes en bij schade een eigen risico.
 • Na de afgesproken leaseperiode lever je de auto in en worden de gereden kilometers en niet-acceptabele schades verrekend.
 • Er is geen fiscale bijtelling, die geldt alleen voor leaserijders met een auto van de zaak.

Voordelen private lease

Wat zijn de voordelen en voor wie is privé leasen interessant?

 • Inzicht in autokosten. Met private lease weet je beter wat je maandelijks kwijt bent aan autokosten.
 • Geen gedoe. Je hoeft je niet druk te maken over onverwachte garagerekeningen en het inruilen of verkopen van je auto.
 • Geen spaargeld nodig.  Heb je geen spaargeld - maar wel een vast inkomen - en wil je een nieuwe auto rijden, dan kan private lease interessant zijn.
 • Soms goedkoper dan kopen. In een enkel geval is private lease goedkoper dan een nieuwe auto kopen met eigen geld. In vergelijking met een nieuwe auto kopen met geleend geld is private lease juist vaak goedkoper, hoewel het voordeel beperkt is als je al veel schadevrije jaren hebt. Bekijk onze vergelijking tussen kopen en private lease bij verschillende aanbieders.
 • Seniorvriendelijk. Oudere consumenten kunnen bij kredietverstrekkers geen of moeilijk geld lenen voor de aanschaf van een auto. Privé leasen is dan een optie. Let op! ongeveer de helft van de aanbieders hanteert geen maximum leeftijdsgrens. Bij de overige aanbieders geldt meestal een grens van 75 jaar of hoger.

Nadelen private lease

Let op, er zitten enkele flinke valkuilen vast aan private lease. Bekijk deze goed voordat je eraan begint.

 • Contractbreuk is kostbaar. Verandert je situatie, bijvoorbeeld door verhuizing, echtscheiding of ontslag, dan kun je meestal niet zonder gevolgen onder het contract uit.
 • Autorijden kan goedkoper. Private lease is niet de goedkoopste vorm van autorijden. Vind je een jonge auto niet belangrijk, dan is de goedkoopste optie een occasion die zo ver mogelijk wordt ‘opgereden’. Maar ook met eigen geld een nieuwe auto aanschaffen is vaak goedkoper blijkt uit ons prijsvergelijk tussen kopen en private lease.
 • Private lease beperkt hypotheek. Het is geen goed idee om een auto privé te leasen als je plannen hebt om een huis te kopen. De bank brengt namelijk 65% van het maandelijkse leasebedrag in mindering op de maximale maandelijkse woonlasten. Dat geldt overigens ook als je een lening afsluit voor een auto. Praktijkvoorbeeld met €50.000 inkomen en 2,2% hypotheekrente: zonder leaseauto mag je maximaal €230.445 lenen. Bij private lease a €400 per maand is de maximale hypotheek €161.970, een verschil van €65.475.
 • Duur bij weinig gebruik. Voor automobilisten die maar weinig rijden, is lease minder interessant. De meeste leasebedrijven gaan uit van een minimum van 10.000 of 12.000 kilometer. Je krijgt meestal geen vergoeding voor niet gereden kilometers.
 • Schadevrije jaren. Na 3 jaar zonder eigen auto gaan al je opgebouwde schadevrije jaren meestal verloren. Zeker als je veel jaren hebt opgebouwd een punt om rekening mee te houden. Uitzonderingen zijn ALD automotive en LeasePlan, die tijdens het leasecontract extra jaren in het landelijke RoyData-syseem bijschrijven.
 • Relatief duur bij hoge no-claim. Als je de maximale no-claimkorting hebt opgebouwd, geldt nog een nadeel. Veel contracten hebben namelijk een gelijke premie voor alle bestuurders, waardoor je eigenlijk meebetaalt aan de bestuurders met weinig schadevrije jaren. Zelf een auto kopen, en eventueel daarvoor lenen, is dan vrijwel altijd voordeliger, mits de auto voorlopig geen schade heeft.

Standaard of meerprijs?

Als je een auto gaat leasen, kijk dan goed welke auto je krijgt voor welke prijs. Mag je hem naar eigen wens samenstellen of alleen kiezen uit een standaardmodel of -kleur? En hoe luxe is jouw leaseauto uitgevoerd? Standaard met airco, 5 deuren, metallic lak of een navigatiesysteem of valt dit allemaal onder een meerprijs?

Flinke prijsverschillen

De prijzen tussen de verschillende aanbieders verschillen onderling flink en zijn lastig met elkaar te vergelijken, want de voorwaarden (zoals kilometerbundels, uitvoering auto) lopen sterk uiteen. 

Extra's

Ga na of deze 'extra's' in de leaseprijs zijn inbegrepen: 

Wij onderzochten de voorwaarden voor private lease per aanbieder.

Kilometerbundels

De kilometerbundels beginnen meestal bij 10.000 kilometer per jaar. Wie meer rijdt dan afgesproken, moet aan het einde van het jaar bijbetalen. Minderkilometers krijg je meestal niet terug. De meeste aanbieders rekenen afhankelijk van de grootte van de leaseauto tussen de €0,05 en €0,16 per extra gereden kilometer. Sommige bedrijven 'hercalculeren' de leaseprijs bij afwijkingen van meer en minder dan 10%.

Verrekening meerkilometers

Meestal zijn de meerkilometers duurder dan de kilometers in de bundel. Bij exact 11.000 gereden kilometers is een bundel van 11.000 km voordeliger dan een bundel van 10.000 km plus 1000 meerkilometers. Maar bij 10.500 kilometer per jaar kan een bundel van 10.000 voordeliger uitpakken. Waar het omslagpunt ligt, is per aanbieder en per auto verschillend.

Verrekening minderkilometers

De meeste leasemaatschappijen vergoeden niets voor de ‘niet gebruikte’ kilometers. Als ze het al doen, dan is het bedrag per kilometer vaak lager dan de kilometerprijs in de bundel. Het Keurmerk Private Lease bepaalt wel dat op de einddatum de betaalde meerkilometers worden verrekend met de minderkilometers.

Leasen of kopen: welke aanbieders zijn voordelig?

Is leasen goedkoper dan dezelfde auto kopen met spaargeld of een lening bij een gelijke rijperiode en inruiling? Zo bepaal je dat:

 • Kies de auto die je wilt hebben.
 • Kijk bij welke leasemaatschappij je de auto van je keuze voordelig kunt leasen. Let daarbij op het aantal kilometers per jaar en de leaseperiode. 
 • Vergelijk deze prijs met de prijs die je kwijt zou zijn als je de auto zelf aanschaft. Denk bij een lening ook de rente die je betaalt.

Onderzoek

We hebben voor een aantal modellen, looptijden en kilometrages berekend of het voordeliger is om te kopen, lenen of leasen. Dat kan flink verschillen. Bekijk onze prijsvergelijking van private lease om te zien welke aanbieders gemiddeld voordeliger zijn dan kopen met eigen of geleend geld en welke niet.

Conclusie leasen of kopen

Privé leasen is in een aantal gevallen een alternatief voor kopen. Koop je een nieuwe auto met geleend geld, dan hebben veel private leasebedrijven een betere deal. Heb je voldoende spaargeld? Dan ben je slechts in enkele gevallen goedkoper uit. Let wel goed op de nadelen, bijvoorbeeld de invloed op een hypotheek en schadevrije jaren. Bedenk ook dat het voortijdig verbreken van het leasecontract een dure grap is. Het goedkoopst ben je nog altijd uit met een tweedehands auto.

Keurmerk Private Lease

Op de private autoleasemarkt komen steeds meer aanbieders, vaak met verschillende voorwaarden en regels. Om hier duidelijkheid in te scheppen en consumenten te beschermen hebben de Consumentenbond en de stichting Keurmerk Private Lease 1 februari 2016 Algemene Voorwaarden (AV) geïntroduceerd.

Naleven Algemene Voorwaarden

De stichting heeft ook een keurmerk opgericht waarbij het naleven van de AV de belangrijkste keurmerkeis is. Het Keurmerk Private Lease biedt veel bescherming, omdat je niet met onverwachte en onredelijke extra kosten kunt worden geconfronteerd.  Het regelt dat de leasemaatschappij de maandtermijn niet tussentijds mag verhogen, de maximale kosten bij schade, het inleveren van de auto en het voortijdig opzeggen van het contract. Ook geldt er een borgsommaximum, een bedenktijd en is er een geschillencommissie.

Voordelen Keurmerk Private Lease

 • Zorgvuldige beoordeling van de kredietwaardigheid en BKR-registratie. Het is ook in jouw belang dat je geen financiële verplichtingen aangaat die je financiële draagkracht te boven gaan.
 • Je hebt 14 dagen bedenktijd na het ondertekenen van het leasecontract. Pas daarna krijg je de auto. Wil je meteen over de auto beschikken dan kun je afzien van de bedenktijd.
 • Inbegrepen zijn in ieder geval de motorrijtuigenbelasting, kosten van reparatie en onderhoud, WA + casco autoverzekering, kosten van pechhulp in Europa, vervangend vervoer in Nederland tijdens onderhoud of reparatie na 72 uur. Voor eigen rekening zijn altijd de brandstof, parkeer- en tolgelden en verkeersboetes.
 • Bedrijven zonder keurmerk willen nog wel eens een kostenpost voor jouw rekening laten. Bij Foxlease geldt dit voor de reparatie- en onderhoudskosten.
 • Het maandelijks te betalen termijnbedrag ligt vast. Alleen verhogingen van belastingen mogen doorberekend worden.
 • De meerkilometers worden jaarlijks afgerekend. Er zijn (buiten het keurmerk) aanbieders die één keer per kwartaal verrekenen.
 • Aan het einde van de looptijd worden eventuele meer- en minderkilometers met elkaar verrekend. Bij een contract van 2 jaar met 12.000 jaarlijks hoef je zo niet bij te betalen bij 13.000 km in het eerste jaar en 10.500 km in het tweede. 
 • Een groot voordeel van het keurmerk is dat het de boete die je moet betalen als je het contract niet uitdient, maximeert. Helaas geldt deze regeling pas vanaf het tweede jaar. De maatschappij kijkt dan wat je per maand betaald zou hebben als je bij aanvang voor een korter contract had gekozen.
 • Bij overlijden mag het leasecontract kosteloos worden beëindigd. Zijn er 2 contractanten dan geldt dat pas bij overlijden van de laatste contractant. De partner hoeft alleen medecontractant te worden als zijn of haar inkomen nodig is om door de inkomenstoets te komen. Ook als de partner geen medecontractant is mag hij of zij de auto gewoon gebruiken.
 • Als de leasemaatschappij een borgsom vraagt, mag deze niet hoger zijn dan 3 maal de maandtermijn. Deze waarborgsom wordt binnen 65 dagen na inleveren van de auto terugbetaald.
 • Bij auto- of WA-schade betaal je een eigen bijdrage, deze mag niet hoger zijn dan €500. Bij 2 schades binnen een periode van 12 maanden mag de leasemaatschappij deze verdubbelen.  WA-schade is de schade die je toebrengt aan een ander. Bij WA-schade zal vaak ook sprake zijn van schade aan de eigen auto. Het maximum eigen risico geldt voor beide schades samen.
 • Helderheid over de omgang met schade na einde contract. Het innameprotocol van de leasemaatschappij geeft precies aan welke schades (krassen, deukjes, etc) acceptabel zijn en welke niet.
 • Bij het inleveren van de auto moet je de niet gemelde schades betalen, maar nooit meer dan het eigen risicobedrag. Vanaf de derde schade geldt een dubbel eigen risico. Het is dus niet verstandig om een schade pas te melden als je de auto inlevert. In het innameprotocol staan ook meervoudige beschadigingen die als 1 worden beschouwd, bijvoorbeeld steenslag. Bij onenigheid beoordeelt een onafhankelijke deskundige de schade. Hier zit een risico aan vast: als de expert het door de leasemaatschappij vastgestelde bedrag juist vindt, zijn de kosten van de expert voor jouw rekening.
 • Bij een geschil met de leasemaatschappij kun je de klacht voorleggen aan de Geschillencommissie Private Lease. Het klachtengeld bedraagt €127,50. Voorwaarde is dat je eerst probeert er samen met de leasemaatschappij uit te komen.

Checklist: afsluiten private leasecontract

Staar je als consument niet blind op de laagste prijs in de ronkende reclamefolders. Vergelijk diverse aanbieders met elkaar en let hierop:

 • Beschikt de aanbieder over her Keurmerk Private Lease?
 • Wat betaal je maandelijks en voor welke auto (uitvoering en opties zoals airco, navigatie, 5 deuren)? Krijg je een standaard of luxe auto of kun je hem zelf samenstellen naar eigen wens?
 • Wat zit er standaard in het leasecontract? Zitten de kosten voor schadeinzittendenverzekering, pechhulp en een vervangende auto in het buitenland en winterbanden in het contract?
 • Op welke looptijd is het leasetarief gebaseerd: 12, 24, 36 of 60 maanden? Meestal geldt: hoe langer de periode hoe goedkoper het leasetarief.
 • Staat het leasetarief vast tijdens de gehele leaseperiode? Of krijg je te maken met een hogere verzekeringspremie of eigen risico bij niet-verhaalbare schades?
 • Is er een aanbetaling of borg?
 • Wil je je huidige auto inruilen? Informeer naar de waarde en kijk ook wat het je oplevert als je hem zelf verkoopt.
 • Hoeveel kilometer mag je maximaal per jaar rijden? Hoe worden de extra kilometers verrekend? Per kwartaal of per jaar? En wat kost dat?
 • Krijg je geld terug als je minder kilometers maakt dan afgesproken?
 • Welke kosten of boete betaal je als je onverhoopt voortijdig van het leasecontract af wilt bijvoorbeeld bij echtscheiding, werkloosheid of emigratie?
 • Mogen andere mensen zoals je partner of kinderen in de leaseauto rijden?

Leeftijdseisen

Een beperkt aantal leasemaatschappijen eist dat de bestuurder minimaal 21 of 24 jaar oud is. Sommige leasebedrijven rekenen een maandelijkse toeslag op de leaseprijs van €10 tot €25 voor automobilisten onder de 24 jaar. Ongeveer de helft van de leasemaatschappijen hanteert een maximale eindleeftijd.

Schadevrije jaren

Sommige leasemaatschappijen kijken ook naar de schadevrije jaren die zijn opgebouwd. Wie veel schadevrije jaren heeft, krijgt een lagere leaseprijs, terwijl andere aanbieders de prijs voor iedereen gelijk houden. Verder verhogen de meeste leasebedrijven je verzekeringspremie of eigen risico als je zelf schade veroorzaakt. Hierdoor kan het leasetarief gedurende het contract stijgen, dus staat het leasetarief tijdens de leaseperiode niet vast. Als je de auto total loss rijdt, stopt het leasecontract bij de meeste aanbieders. In een aantal gevallen krijg je een nieuwe auto.

Contractbreuk is kostbaar

Het Keurmerk Private Lease geeft regels voor de maximale kosten die de leasemaatschappij mag rekenen als je het contract niet uitdient. Toch kunnen deze kosten nog best aanzienlijk zijn als je het contract vroegtijdig wilt stoppen, door bijvoorbeeld echtscheiding, verhuizing of ontslag. Het keurmerk bepaalt dat bij overlijden van de contractnemer het contract kosteloos kan worden beëindigd. Heeft de partner ook getekend, dan geldt dat pas bij het overlijden van de tweede partner. Een deel van de aanbieders hanteert soepelere regels. Bekijk het vergelijk van voorwaarden van private lease aanbieders.

Rekenvoorbeeld

Contract voor een Opel Mokka van 48 maanden bij €449 per maand. Contractbreuk na 24 maanden. De maatschappij kijkt dan wat het maandbedrag zou zijn geweest als er bij aanvang voor 24 maanden was gekozen. Dat is in dit geval €548: €99 per maand meer. De boete bedraagt dan €99 x (de niet afgenomen) 24 maanden = €2376.

Pas op voor huurkoop

Soms prijzen autodealers een huurkoopcontract aan. Je betaalt hier iedere maand een vast bedrag, maar je draait zelf op voor het onderhoud, de motorrijtuigenbelasting en de autoverzekering. En aan het eind van de periode is de auto van jou.

Maandkosten hoger

Je betaalt bij huurkoop meestal een aanbetaling en vaak een slotsom aan het eind van het contract. Omdat je na afloop eigenaar van de auto wordt, zijn de maandelijkse lasten gedurende de huurkoop veel hoger dan bij private lease.

De Consumentenbond raadt huurkoop af. Een goedkope persoonlijke lening is een beter alternatief. Je bent honderden, vaak wel duizenden euro's goedkoper uit en de auto is meteen helemaal van jou.

Afschrijving en autokosten

Bij private lease - en ook bij kopen - betaal je uiteindelijk minder als je kiest voor een waardevaste auto, ofwel een auto met lage afschrijving.  De afschrijvingskosten bepalen namelijk voor een groot deel de leaseprijs. Wil je weten wat de afschrijving en autokosten zijn? Bekijk dit in de Autovergelijker.

BKR-registratie

Privé lease is een relatief nieuw product waarvoor wet- en regelgeving ontbreekt. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) pleit daarom voor strengere regels, omdat een leasecontract een financiële verplichting is voor lange duur. De toezichthouder wil overkreditering voorkomen. Sommige leasemaatschappijen adverteren met de slogan 'geen BKR-toetsing of registratie' en dit kan juist financieel kwetsbare mensen aantrekken, die een schuld aangaan die zij niet kunnen betalen.

Gevolgen

Het gros van de leasemaatschappijen registreert overigens je leasecontract bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) in Tiel. Het afsluiten van een leasecontract kan gevolgen hebben als je nog een hypotheek of een andere lening wil afsluiten, omdat een leasecontract gezien wordt als een betalingsverplichting voor lange duur.

 

private lease_Pagina_1Voor de Consumentengids van december 2016 deden wij onderzoek naar private lease als alternatief voor het kopen van een auto. In het gidsartikel Auto leasen zonder je baas (pdf, alleen voor abonnees van de Consumentengids) verwijzen we naar deze webpagina.

 

Bekijk ook: