icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Snel ruimte vrij op je telefoon

Maak je veel foto's en filmpjes met je telefoon, of krijg je er veel toegestuurd? Dan raakt je telefoon op den duur vol en is hij niet meer vooruit te branden. Het kost je slechts 5 minuten om dit op te lossen.

   Gepubliceerd op:21 maart 2024

Ruimte vrijmaken op een iPhone

 1. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘Algemeen’ > ‘iPhone-opslag’. Op dit scherm zie je een handig overzicht van de bestanden die zijn opgeslagen op je telefoon (dus niet in iCloud).
 2. Kijk welke apps de meeste ruimte in beslag nemen. Zijn daar apps bij die je weinig gebruikt? Tik erop en kies ‘Ruim op’. De app wordt dan van je toestel verwijderd, maar de bestanden (zoals documenten en pdf’s) en voorkeuren blijven bewaard. Zodra je de app weer nodig hebt, installeer je hem opnieuw en worden je bestanden weer beschikbaar. Heb je een app helemaal niet meer nodig, kies dan ‘Verwijder’.
 3. Je kunt apps ook automatisch laten opruimen. Dat gebeurt als je ze lange tijd niet gebruikt. Ga naar ‘Instellingen’ > ‘App Store’ en zet het schuifje achter ‘Ruim apps op’ aan.
 4. Foto’s en vooral video’s nemen veel geheugenruimte in. Tik op ‘Instellingen’ > ‘Foto’s’ en activeer de optie ‘iCloud-foto’s’ en dan ‘Optimaliseer iPhone-opslag’. Dan staan je foto’s en video's alleen nog in de hoogste resolutie in de cloud. Op je telefoon zie je een kleinere versie die minder ruimte inneemt.
 5. Verwijder gewiste foto’s en video's meteen permanent, want anders gebeurt dat pas na 30 dagen automatisch. Open de app Foto’s en tik onderaan op het tabje ‘Albums’. Scrol naar beneden en tik op ‘Recent verwijderd’. Tik onderaan op het icoon naast ‘Selecteer’ > ‘Verwijder alle’. Om specifiek video’s te verwijderen: scrol naar het onderdeel Mediatypen, tik op ‘Video’s’, selecteer ze en tik dan op het prullenbakje.

Ruimte vrijmaken op een Android-telefoon

Door de app Files by Google te gebruiken kun je heel snel ruimte winnen. Deze app zit standaard op veel Android-toestellen. Of anders is hij gratis te downloaden uit Google Play.

 1. Start de app Files by Google. In het app-verzicht heet hij Files.
 2. Tik linksboven op de 3 streepjes (instellingen) en kies dan ‘Opschonen’.
 3. Je ziet een overzicht van de opslagruimte en hoe die is gevuld.
 4. Loop alle onderdelen van de app langs: Ongewenste bestanden verwijderen, Niet-gebruikte apps verwijderen, Grote bestanden verwijderen en Gedownloade bestanden verwijderen. Staan er duplicaten van bijvoorbeeld foto’s op je telefoon, dan kun je die hier ook verwijderen.
 5. Heb je bestanden verwijderd? Ga een scherm terug en tik op ‘Prullenbak’. Je kunt ze nu permanent verwijderen, zodat de ruimte ook meteen vrijkomt.
 6. Van een andere orde: geheugenuitbreiding. Sommige Android-telefoons hebben ruimte voor een micro-SD-kaartje. Zo’n kaartje past dan naast het simkaartje, dat in de zijkant van de telefoon zit. Hiermee kun je de opslagcapaciteit enorm vergroten.

WhatsApp opschonen

Ook WhatsApp is niet zuinig met ruimte. Je kunt complete chats met alle inhoud snel verwijderden. Het kan op verschillende manieren.

iOS

 1. Ga naar het tabblad ‘Chats’ en veeg een ongewenste chat naar links. Laat hem los en kies ‘Meer’.
 2. Tik op ‘Verwijder chat’. Hij verdwijnt helemaal.
 3. In iOS kun je een chat ook opschonen. Dan wis je de inhoud en blijft de chat in de lijst staan. Tik op een chat en dan boven in het scherm op de naam van de contactpersoon. Tik op ‘Wis chat’.
 4. Je kunt ook selectiever te werk gaan. Tik op het tabblad Chats op ‘Instellingen’ > ‘Opslag en data’ > ‘Beheer opslag’. Kies een chat. Je kunt nu de media selecteren en wissen.

Android

 1. Druk op het tabblad ‘Chats’ op een chatgesprek totdat er een vinkje verschijnt.
 2. Je kunt de complete chat verwijderen: tik op de prullenbak boven in het scherm. Je kunt er nog voor kiezen om alle ontvangen foto’s en video’s te bewaren.
 3. Je kunt ook opruimen door foto’s en video’s te verwijderen. Tik op de 3 puntjes rechtsboven > ‘Instellingen’ > ‘Opslag en data’ > ‘Opslag beheren’. Je kunt hier snel grote bestanden (groter dan 5 MB) opruimen: tik op ‘Groter dan 5 MB’, selecteer de bestanden die je wilt wissen en tik op het prullenbakje.
 4. Je in ‘Opslag beheren’ ook per chat foto's en video's. Tik op een chat, selecteer de bestanden en tik daarna op prullenbakje.