icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Gerechtsdeurwaarder

Heb je je schuld niet op tijd betaald, dan kun je te maken krijgen met een gerechtsdeurwaarder: hij zal namens de schuldeiser (de leverancier) het bedrag bij jou proberen te innen. De gerechtsdeurwaarder moet zich wel aan bepaalde regels houden.

gerechtsdeurwaarder

Een gerechtsdeurwaarder is een benoemd ambtenaar die een opleiding tot gerechtsdeurwaarder heeft gevolgd. Hij moet zich aan specifieke wettelijke regels houden:

 • Een gerechtsdeurwaarder kan worden ingeschakeld als je je schuld niet op tijd betaalt. De gerechtsdeurwaarder zal namens de schuldeiser (de leverancier) het bedrag proberen te innen.
   
 • Een gerechtsdeurwaarder mag - in tegenstelling tot een incassobureau - officiële documenten zoals een dagvaarding uitbrengen.
   
 • Een gerechtsdeurwaarder kan een dagvaarding uitbrengen en het vonnis van een rechter uitvoeren, bijvoorbeeld door beslag te leggen op eigendommen ter waarde van de openstaande schuld.
   
 • Gerechtsdeurwaarders zijn verplicht lid van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG). De KBvG hanteert een wettelijke tuchtprocedure.

Goed om te weten

 • Gerechtsdeurwaarders hebben naast deze werkzaamheden vaak ook een incassopraktijk.
   

 • Bij een incasso wordt de eis meestal op het briefpapier van de gerechtsdeurwaarder gevorderd. Het kan dan onduidelijk zijn of de gerechtsdeurwaarder optreedt als gerechtsdeurwaarder of als incassobureau.
   

 • In beide hoedanigheden is de gerechtsdeurwaarder gebonden aan beroeps- en gedragsregels.

Klacht over een gerechtsdeurwaarder?

Problemen met een gerechtsdeurwaarder kun je voorleggen aan de Kamer voor Gerechtsdeurwaarders in Amsterdam.