icon-menulogo_footerpredssymbol-afradersymbol-bestekoopsymbol-besteuittest
Je thuis toekomstbestendig maken?|

Bestel het boek Prettig blijven wonen.

Prettig blijven wonen 45x45

Verlengen en opzeggen van abonnementen

Een abonnement mag automatisch worden verlengd, maar alleen als je na de eerste periode (vaak een jaar) per maand kunt opzeggen. Zorg dat je altijd een bewijs hebt van opzegging. Dit geldt bijvoorbeeld voor abonnementen op tijdschriften, boekenclubs en sportscholen, maar ook voor het maandelijks ontvangen van producten als vitaminepillen en postzegels.

Wat zijn je rechten?

  • Je mag op ieder moment je abonnement opzeggen. Stel dat je een abonnement op 15 januari opzegt en je hebt een opzegtermijn van 1 maand, dan eindigt het abonnement uiterlijk 15 februari.
  • Je mag een abonnement op dezelfde manier opzeggen als je het bent aangegaan. Heb je bijvoorbeeld telefonisch een abonnement genomen, dan mag je dit ook telefonisch beĆ«indigen.
  • Een abonnement mag niet automatisch worden verlengd, tenzij je het abonnement na verlenging op ieder moment kunt opzeggen met een opzegtermijn van 1 maand.
  • Abonnementen op (dag)bladen en tijdschriften mogen na de eerste contractperiode elke keer worden verlengd voor maximaal 3 maanden.
  • Proefabonnementen op (dag)bladen en tijdschriften mogen zonder je uitdrukkelijke toestemming niet worden verlengd en stoppen automatisch na de afgesproken proefperiode. Stel je hebt een proefabonnement op een tijdschrift over tuinieren genomen. Als je niets doet, stopt dat dus op de afgesproken datum en zit je niet vast aan een abonnement.

Wat kun je zelf doen?

  • Kijk goed naar de looptijd en de voorwaarden voor opzegging als je een abonnement aangaat.
  • Als je het abonnement opzegt, zorg dan dat je altijd een bewijs hebt van deze opzegging. Zeg per (aangetekende) brief op of vraag een bevestiging (per mail of schriftelijk) van de aanbieder.
  • Wil je weten of je abonnement (stilzwijgend) wordt verlengd? Kijk in de algemene voorwaarden. En controleer goed of dit klopt met de wettelijke regels.

Uitzonderingen

  • Lidmaatschappen van verenigingen en verzekeringen vallen niet onder deze regels.
  • Let op: de wettelijke regels voor 'opzegging verlenging' gelden niet voor verenigingen, maar wel voor losse producten die een vereniging aanbiedt. Betaal je bijvoorbeeld afzonderlijk van het lidmaatschap voor een verenigingsblad, dan gelden dezelfde regels als voor andere abonnementen. Is het verenigingsblad onderdeel van het lidmaatschap, dan valt het niet onder de nieuwe regeling, maar geldt het verenigingsrecht. Je zit dan vast aan de opzegvoorwaarden van je club. In het ledenblad of op de website moet duidelijk zijn vermeld wat die voorwaarden zijn

Voorbeeldbrieven

Lees ook: