icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Kind niet altijd gedekt op uitvaartpolis

Met een uitvaartverzekering zijn je kinderen vaak gratis meeverzekerd, maar de dekking wisselt sterk. Check je polisvoorwaarden, ook op rare (oude) uitsluitingen.
Marlies Feytens
Marlies Feytens

Expert Geld & Verzekering

Gepubliceerd op:  13 december 2017

Bijgewerkt op:  13 december 2017

Kind-niet-gedekt-uitvaartpolis900x600

De meeste uitvaartpolissen dekken ongeboren kinderen al vanaf ongeveer 27 weken zwangerschap. Vaak zijn kinderen tot 18 jaar meeverzekerd, maar het is niet altijd gratis. Ook kan het verzekerde bedrag sterk per verzekeraar en polis verschillen.

Wisselende dekking baby en kind

Uitvaartverzekeraars Ardanta en Monuta verzekeren op hun huidige uitvaartpolissen kinderen tot 18 jaar gratis mee, Yarden tot 21 jaar (met de Mijn Laatste Wensen uitvaartpolis). De uitvaartkosten van kinderen zijn bij alledrie gedekt tot het hoogste verzekerde bedrag van de ouders. Bij Dela zijn kinderen tijdens de zwangerschap tot 60 dagen na de geboorte gratis meeverzekerd, dáárna betaal je een kinderpremie (tot 25 jaar). Je moet je kind dan niet vergeten aan te melden voor de verzekering. 

Bij overlijden van een pasgeboren kind, of bij de geboorte van een levenloos kind, kunnen andere regels gelden. Bij Ardanta en Monuta is de uitkering maximaal gelijk aan het verzekerd bedrag van één van de ouders. Dela regelt en verzorgt de verzekerde uitvaartdiensten. Er is geen maximumbedrag omdat het om een natura-uitvaartverzekering gaat. Bij Yarden is de uitkering voor een levenloos geboren kind of een kind dat sterft binnen 6 maanden gemaximeerd op €2500. Bij Monuta en Yarden geldt de dekking vanaf 20 weken zwangerschap. Dela stelt geen termijn. Ardanta doet dit ook niet, de verzekeraar vraagt bij overlijden een bewijs van de Burgerlijke Stand of een medische verklaring.

Pijnlijke uitsluitingen

De genoemde dekkingen gelden voor de huidige of nieuw af te sluiten polissen van de uitvaartverzekeraars. Zo geeft Monuta aan dat sommige ‘oudere’ producten ook kinderdekkingen hebben, maar met andere voorwaarden. Zo zijn er Monuta-verzekeringen met een looptijd tot 16 jaar of een maximum verzekerd bedrag van € 2500.

Check jouw dekking en polisvoorwaarden dus goed, ook op rare uitsluitingen. In sommige 'oude' polisvoorwaarden zijn kinderen nog weleens gratis meeverzekerd, maar bijvoorbeeld pas na een leeftijd van bijvoorbeeld 30 dagen. Overlijdt een baby voor die tijd of komt het levenloos ter wereld, dan wordt er pijnlijk genoeg dus niets uitgekeerd. In de huidige voorwaarden van uitvaartverzekeringen hebben we deze bepaling niet aangetroffen.

Aanmelden

Na de geboorte van je kind denk je niet direct aan je uitvaartpolis. Maar vergeet niet om je baby aan te melden voor dekking, vaak moet dit 30 tot 60 dagen na de geboorte. Denk ook aan het aanmelden bij andere verzekeraars, zoals de zorgverzekeraar en bijvoorbeeld aansprakelijkheidsverzekeraar.

Lees ook:

Ook getest:

Bekijk ook onze Baby & Kind Facebook-pagina.

Nieuw & interessant

 • Besparen-op-verzekeringen
  1 dec.

  Besparen op verzekeringen voor het gezin

  Als je gezinssituatie verandert, is het een goed idee om al je verzekeringen nog eens tegen het licht te houden. Past de dekking bij de nieuwe situatie en valt er te besparen op de premie?
 • werkzorgberekenaar2
  Eerste indruk  |  19 jun.

  WerkZorgBerekenaar

  De WerkZorgBerekenaar berekent eenvoudig de financiële gevolgen van een verandering in jouw werk-zorgverdeling. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een dag minder gaat werken en voor de kinderen zorgt? Deze tool berekent het voor je.
 • Artikelen_Kinderspaarrekeningenbemclausule
  Nieuws  |  27 mrt.

  Voor kinderen loont sparen nog wél

  Acht op de tien jongeren van 11 t/m 16 hebben een betaalrekening en driekwart heeft een spaarrekening. Dat blijkt uit onderzoek van Wijzer in Geldzaken in het kader van de Week van het geld.
 • Zwanger
  14 dec.

  Wat kost een kind?

  Je hebt flink wat spullen nodig als je een kindje krijgt. Als je even niet oplet kunnen de kosten er behoorlijk inhakken. Dit ben je ongeveer kwijt aan de babyuitzet.