icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Kinderopvangtoeslag

Werken jij en je partner beiden en gaat jullie kind naar de kinderopvang of kinderdagverblijf (de vroegere peuterspeelzaal)? Dan kun je in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag. Ook als je een alleenstaande werkende ouder bent of een opleiding volgt. Hoeveel je krijgt, is afhankelijk van je inkomen, het soort opvang en het aantal kinderen dat naar de opvang gaat.

Asha Stuivenwold

Asha Stuivenwold , Expert Geld & Verzekering Bijgewerkt op:5 juli 2019

Artikel kinderopvangtoeslag

Voorwaarden kinderopvangtoeslag

Je hebt alleen recht op kinderopvangtoeslag als je werkt, een opleiding volgt of een traject volgt dat de kans op werk vergroot. De toeslag is er ook voor wie een verplichte inburgeringscursus volgt. Als je een partner hebt, geldt daarvoor hetzelfde. De toeslag is alleen bestemd voor de uren die je daaraan kwijt bent. Het gaat om dagopvang (bijvoorbeeld kinderdagverblijf of gastouder) en buitenschoolse opvang.

Sinds 1 januari 2018 kun je ook kinderopvangtoeslag aanvragen als je kind naar de peuterspeelzaal gaat en de gemeente niet meebetaalt. Zorg er wel voor dat je kind naar een geregistreerde kinderopvang gaat. Voor opvang bij opa en oma krijg je dus normaal geen kinderopvangtoeslag. Als voorwaarde geldt ook dat je voor je kind kinderbijslag of een pleegouderbijdrage krijgt. Of je moet het kind in belangrijke mate onderhouden.

Word je werkloos, dan heb je daarna nog 3 maanden recht op kinderopvangtoeslag.

Let op! Voor tussenschoolse opvang (tussen de middag voor schoolgaande kinderen) kun je geen kinderopvangtoeslag krijgen.

Maximale uurprijs

Er gelden maximum uurprijzen voor de verschillende soorten kinderopvang. De maximum uurprijs voor de dagopvang bedraagt vanaf 1 januari 2019 €8,02. Voor de buitenschoolse opvang is dit €6,89 en voor de gastouderopvang €6,15. Het bedrag boven de maximum uurprijs komt altijd voor je eigen rekening. Voor 2020 is het volgende voorgesteld: maximum uurprijs voor de dagopvang €8,17. Voor de buitenschoolse opvang is €7,02 voorgesteld en voor de gastouderopvang €6,27.

Rekenvoorbeeld

Het kindercentrum waar jouw kind naar de buitenschoolse opvang gaat, berekent een uurtarief van €7,70. Jouw kinderopvangtoeslag wordt berekend over maximaal €6,95. Over de resterende €0,75 heb je dus geen recht op toeslag.

Berekent jouw kindercentrum verschillende uurprijzen bij verschillende pakketten? Bijvoorbeeld met of zonder vakantieopvang? Dan loont het om een proefberekening kinderopvangtoeslag te maken. Soms is een uitgebreider pakket netto toch goedkoper, door de lagere uurprijs. Je hebt dan minder kosten die voor je eigen rekening komen.

Aantal uren

Je kunt per kind voor maximaal 2760 uur per jaar kinderopvangtoeslag krijgen. Dat is maximaal 230 uur per maand. De kinderopvanguren zijn gekoppeld aan de gewerkte uren van de mínst werkende partner. De berekening gaat als volgt:

  • Gaat je kind naar de dagopvang? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 140%.
  • Gaat je kind naar de buitenschoolse opvang? Vermenigvuldig de uren van degene die het minst werkt met 70%.

Je kunt voor de berekening van het aantal uren ook de rekenhulp gebruiken.

Heb jij recht op kinderopvangtoeslag en zo ja, hoeveel? Bereken je toeslag op de website van de Belastingdienst.

Hoogte kinderopvangtoeslag

Voor de kinderopvangtoeslag gelden geen inkomens- of vermogensgrenzen. De hoogte van de kinderopvangtoeslag is wel inkomensafhankelijk. Hoe hoger je inkomen, hoe minder tegemoetkoming je krijgt voor de kosten voor kinderopvang. Ouders met een toetsinkomen lager dan €24.610 krijgen 96% van de kosten voor kinderopvang voor hun eerste kind vergoed. Bij een tweede kind en verder is dit ook 96%.

Aan de andere kant van het spectrum krijgen ouders met een toetsingsinkomen van €129.920 (in 2019, in 2020 wordt dit waarschijnlijk €126.332) of hoger 33,3% vergoeding van de totale kinderopvangkosten voor hun eerste kind. Voor het tweede kind en verder krijgt deze groep minimaal 67,64% en maximaal 82,5% terug. In de toeslagentabel kun je zien op welk percentage kinderopvangtoeslag jij recht hebt. Je moet dan je (gezamenlijk) toetsingsinkomen weten.

Aanvraag kinderopvangtoeslag

Kinderopvangtoeslag kun je maar met 3 maanden terugwerkende kracht aanvragen. Wacht dus niet te lang met aanvragen, anders loop je toeslag mis. Je kunt een toeslag aanvragen met Mijn toeslagen. Hiervoor heb je een DigiD nodig.

Bekijk ook:

De beste en veiligste producten voor je kind

Meer tips?
Volg ons op Facebook of lees ons advies over (producten voor) baby's en kinderen. Schrijf je in voor Mama telt af!, Papa telt af! of Je baby's eerste jaar. Dan ontvang je maandelijks in je mailbox praktische tips voor de zwangerschap of als de baby is geboren. 

bad badderen schuim sop zeepsop spelen douche badkamer kind peuter

Nieuw & interessant