icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken

Vijf alternatieven voor Facebook

Eerste indruk|Facebook onderwerpt gebruikers aan nieuwe voorwaarden. De website wil beter passende advertenties tonen en wil daarom meer van jou én je vriendennetwerk weten. Ook wil Facebook je profielfoto in advertenties kunnen gebruiken. Veel gebruikers overwegen nu een alternatief sociaal netwerk. Bij Ello, Diaspora en Seen.is lijkt je privacy in betere handen. Google+ en Path kun je beter overslaan.

Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Gepubliceerd op:29 december 2014


Merk Alternatieven

Richtprijs € null


Type Facebook


Veiligheid02

Vijf alternatieven voor Facebook: review

Conclusie

Het is bijna een traditie: Facebook past zijn privacyvoorwaarden aan en dat leidt tot veel ophef. Groepen gebruikers melden dat het 'zo langer niet kan' en zeggen op te stappen. Een paar maanden later meldt Facebook opnieuw gegroeid te zijn. Zou het ditmaal anders gaan?

Het nieuwe privacybeleid van Facebook zou 1 januari 2015 ingaan. Naar verluid is het 1 maand uitgesteld, tot 31 januari.

veiligonline-privacyBijzonder is dat de 'nieuwe' regels (wanneer ze ook ingaan) niet echt nieuw zijn. Wat Facebook nu in heldere taal meldt met je gegevens te willen doen (en waar je akkoord mee moet gaan), stónd al in de oude privacyvoorwaarden, maar dan in verhullend juridisch jargon. Dat je profielfoto gebruikt kan worden in advertenties (het leidde tot veel ophef) stond niet alleen al in de voorwaarden; Facebook doet het al enkele jaren.

Toch is het terecht dat mensen zich zorgen maken. Facebook verwerft steeds steeds meer diensten, recent WhatsApp en Instagram. Het bedrijf heeft - net als Google - de ambitie een 'superprofiel' aan te maken van ieder lid. Dat zijn al meer dan een miljard leden. Ook niet-Facebookleden worden nu in kaart gebracht via de dochterbedrijven. Al die gegevens worden rondgestuurd om zo scherp mogelijke profielen van gebruikers te creëren. Hierdoor kunnen advertenties worden afgebeeld waar vaker op geklikt wordt.

Kleine opkomende sociale netwerksites als Ello, Diaspora en Seen.is hebben (nog) niet zulke vergaande ambities en verdienen zeker je verkenning. Maar hoe ze dan op de lange termijn commercieel rendabel worden, is vaag. Ook deze diensten zijn 'gratis' en dat wekt wantrouwen. Hun privacyvoorwaarden zijn op dit moment wel aantrekkelijker dan die van Facebook.

Je kunt van geen enkel sociaal netwerk zeggen welke op de lange termijn de 'beste' is voor je privacy. Om de zoveel tijd verandert het privacybeleid. Zelf kritisch de ontwikkelingen volgen is het beste. Hanteert een netwerk te lange, onduidelijke voorwaarden, dan is de site per definitie niet goed voor je privacy, omdat je niet snapt waar je mee in zee gaat.

Een beknopte vergelijking van vijf alternatieven voor Facebook:

Google+

Google+Google probeert al jarenlang een alternatief te bieden, maar de dienst Google+ is nooit echt van de grond gekomen. Het is ook geen echt alternatief voor Facebook, want je belandt voor wat betreft je privacy van de regen in de drup. Ook de privacyvoorwaarden van Google liggen onder vuur. Google observeert je gedrag in de ene Googledienst voor het leveren van gerichte advertenties in de andere Googledienst. Het bedrijf legt als het ware een 'superprofiel' aan van elke gebruiker en dat is privacybeschermers een doorn in het oog.

De mogelijkheden van Google+ zijn wel aardig compleet. Je kunt er foto's en video's delen, chatten, berichten sturen, etcetera. De kans bestaat dat je ongemerkt al een Google+-account hebt. Lange tijd kreeg je verplicht zo'n account bij het aanmaken van een Gmail-adres. Hierdoor hebben relatief veel mensen een account, al wordt er weinig gebruik van gemaakt. Er is ook een Google+-app voor zowel iOS als Android. Een sociaal netwerk met (ook) een app heeft een streepje voor omdat je dan ook onderweg nieuwe berichtjes en statusupdates ontvangt.

Path

PathDeze dienst bestaat al ruim vier jaar. Het wordt veel gebruikt voor het delen van foto's, maar ook delen van linkjes en muziek is er mogelijk. Een opmerkelijke beperking van Path is de limiet van 150 vrienden. Daarbij verwijst het netwerk naar onderzoek van de Oxford Universiteit. Daaruit blijkt dat mensen over het algemeen vijf beste vrienden, 15 goede vrienden, 50 kennissen en familieleden en in totaal zo'n 150 vrienden hebben. De limiet moet oppervlakkige contacten voorkomen.

Path is geen aanrader voor wie schrikt van het nieuwe privacybeleid van Facebook. Path lag afgelopen jaren onder vuur in verband met privacyschendingen. Eind 2010 bleek het bedrijf telefoonnummers van contacten van gebruikers ongevraagd op te slaan. In 2013 was er een forse boete van de Amerikaanse consumentenorganisatie FTC voor het opslaan van gegevens van minderjarigen.

Opvallend is dat Path geen webversie heeft. De dienst werkt alleen via de apps voor iOS, Android en Windows Phone.

Ello

ElloDe layout van deze dienst ziet er wat alternatief uit. Ook hier een sterke nadruk op de privacy van gebruikers. Persoonlijke gegevens worden niet verkocht aan adverteerders en alle berichten zijn versleuteld. Ello verdient geld met donaties. Ello maakt onderscheid tussen Friends en Noise. Gebruikers kunnen hun contacten toevoegen aan een van de beide lijsten. De berichten van Friends worden volledig weergegeven, terwijl Noise een compactere weergave kent. Houd het aantal mensen dat je toevoegt aan de lijst met vrienden beperkt. De rest kun je kwijt in de Noise-lijst.

Ello profiteerde in 2014 van een relletje waarbij Facebook gebruikers verplichtte hun echte naam op te geven. Bij Ello is het gebruik van een echte naam niet verplicht.

Er zijn geen apps beschikbaar voor Ello, maar dat moet in 2015 veranderen. Ook zal dan het design aangepakt worden.

Seen.is

Seen.isDit relatief onbekende alternatief biedt de bekende mogelijkheden van Facebook, zoals het posten van berichten, foto's en video's. Ook heeft Seen.is een forum, kun je evenementen aankondigen en zelfs advertenties en blogposts plaatsen. Het aantal gebruikers is nog laag (nu zo'n 72.000). De kans dat je vrienden erop zitten, is dus niet zo groot. Seen.is legt sterke nadruk op privacy en gebrek aan censuur. De site wil ruim baan geven voor alternatieve nieuwsbronnen, dus niet alleen de 'mainstream media'.

De servers van het sociale netwerk zijn gevestigd in IJsland en dat is geen toevallige keuze: het land heeft gunstige wetgeving als het gaat om privacy. Voor Seen.is zijn geen mobiele apps. Verder valt op dat de dienst wat traag is; mogelijk door de recente aanwas van nieuwe gebruikers.

Diaspora

DiasporaDit sociale netwerk bestaat al een tijdje. Het gaat om een initiatief van vier Amerikaanse studenten. De achterliggende software is opensource. Iedereen kan de code bekijken en zelfs op zijn eigen server installeren om te helpen dat de dienst soepel draait. Veel mensen doen dat. Je dient vooraf zo'n server (ook wel 'pod' genaamd, in Diaspora-termen) te kiezen. Waar je ook inlogt, het is mogelijk om met ieder andere Diaspora-gebruiker contact te leggen.

Diaspora kon starten dankzij een succesvolle Kickstarter-campagne waarbij 6000 donateurs meer dan 200.000 dollar betaalden. Nota bene Facebook-CEO Mark Zuckerberg was een van hen. Hij noemde Diaspora een 'cool idee'.  De mogelijkheden van Diaspora zijn in orde: je kunt er berichten, foto's en links plaatsen. Opvallend is dat je je Diaspora-account kunt koppelen aan Facebook, Twitter en Tumblr om je berichten door te plaatsen.

Meer informatie (en inloggen) op: www.podupti.me.

Waarom is er ophef over Facebook?

Per 31 januari heeft Facebook een nieuw privacybeleid. Het komt erop neer dat het sociale netwerk  meer mag doen met je profielfoto, naam en je berichten. Facebook kan die ongevraagd gebruiken in advertenties die vrienden te zien krijgen. Bovendien geef je als gebruiker de rechten op foto's, video's en andere berichten uit handen.

Ook gaat Facebook advertenties tonen die beter passen bij je interesses en daarom wil Facebook meer van je gegevens gebruiken, ook gegevens die met dochterbedrijven WhatsApp en Instagram zijn verzameld.

Je exacte locatie (als je de Facebook-app gebruikt) kan worden verkocht aan derde partijen.

Wie dit allemaal niet wil, moet zich uitschrijven bij Facebook, want je moet er mee akkoord gaan wil je de website blijven gebruiken.

Wil je met Facebook stoppen? Lees onze review van vijf alternatieven voor Facebook.

Meer eerste indrukken

Meer eerste indrukken