icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Woekerpolis-claim

Verzekeraars verkochten straffeloos dure en risicovolle polissen aan onwetende verzekerden. Toen het mis ging kreeg de laatste groep de rekening.
Al jarenlang lopen er procedures om dit onrecht recht te zetten. Langzaam maar zeker sluit het net zich rondom de verzekeraars.

Heb jij ook zo'n dure woekerpolis (gehad)? Aanmelden kan nog steeds.

 • Probleem

  Verzekeraars hielden te hoge kosten in op jouw verzekering. Hierdoor is er op de einddatum te weinig geld beschikbaar.

 • Wat doet de Consumentenbond?

  Wij verzamelen de gegevens van gedupeerden en onderhandelen met diverse verzekeraars over een compensatieregeling.

 • Wat kun jij doen?

  Doe de woekerpolis-check en meld je aan. Het kan nog steeds!

Ik heb me eerder aangemeld, wat nu?

Wij verenigen gedupeerde consumenten en gaan samen het juridische gevecht aan. De inzet is een fatsoenlijke compensatieregeling. Dit doen we samen met onze partner ConsumentenClaim. 

Deze claim vervangt de collectieve procedures die we voerden tegen ASR en Nationale-Nederlanden. Om mee te kunnen doen, moet je je bij ons aanmelden. Oók als je dat al eerder hebt gedaan.

Meld je aan

 

Heb ik ook een woekerpolis?

Dat zou goed kunnen. Een woekerpolis is een levensverzekering waar te hoge kosten op zijn ingehouden. Het gevolg is dat er op de einddatum te weinig geld beschikbaar is.

De gevolgen zijn vaak ernstig. Een geplande studie of wereldreis gaan niet door. Een deel van de hypotheek kan niet worden afgelost of je pensioen valt veel lager uit dan verwacht.

Controleer je polis

Tot nu toe

 • Nieuws |

  Gunstige uitspraak Hoge Raad

  Een compensatie van woekerpolisgedupeerden komt steeds dichterbij. De Hoge Raad oordeelde dat de rechter moet beoordelen welke informatie verzekerden moeten ontvangen. Het betoog van Nationale-Nederlanden dat is voldaan aan de toenmalige (minimale) eisen, is afgewezen. Dit is een enorme opsteker!

  De zaak gaat nu weer terug naar het Gerechtshof Den Haag waar het hoger beroep loopt. De kans is groot dat de rechter gaat oordelen dat niet alle noodzakelijke informatie is verstrekt aan verzekerden. De Consumentenbond wil in gesprek met Nationale-Nederlanden over de gevolgen van de uitspraak.

 • Nieuws |

  Gunstig advies advocaat-generaal

  Goed nieuws volgt uit een advies van de advocaat-generaal aan de Hoge Raad. Nationale-Nederlanden heeft mogelijk onvoldoende informatie gegeven aan verzekerden over de risico's en kosten van de verzekering die ze afsloten. Het alleen voldoen aan de minimale wettelijke eisen is niet voldoende, aldus de advocaat-generaal.

  Het advies werd gegeven vanwege een andere woekerpoliszaak. Maar het heeft waarschijnlijk grote gevolgen voor onze rechtszaken tegen Nationale-Nederlanden en ASR. Die liggen stil in afwachting van het antwoord van de Hoge Raad op de vorig jaar gestelde prejudiciële vragen. In de praktijk neemt de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal meestal over.

 • Nieuws |

  Gunstige uitspraak Kifid

  Aegon moet de eindwaarde van de beleggingsverzekering Aegon Fundplan opnieuw berekenen. Dat is het oordeel van het Kifid. Van die eindwaarde haalde Aegon zo'n €11.000 woekerprovisie af, maar volgens de verzekerde zijn deze kosten niet afgesproken. Het Kifid geeft de klager gelijk. De uitspraak kan grote gevolgens hebben voor andere Woekerpoliszaken. Aegon kan nog in hoger beroep.

 • Nieuws |

  Deelnemers Allianz akkoord met compensatie

  Meer dan 90% van de deelnemers is akkoord met het aanbod dat we overeenkwamen met Allianz. Hiermee is voldaan aan de minimumeis en is de overeenkomst geldig. De uitbetaling zal naar verwachting starten in april.

 • Nieuws |

  Burgerinitiatief Tijd voor Transparantie goedgekeurd

  Het burgerinitiatief Tijd voor Transparantie is goedgekeurd door de commissie voor de Verzoekschriften en de Burgerinitiatieven. De initiatiefnemers, waar de Consumentenbond er een van is, mogen nu hun voorstel toelichten aan de vaste commissie voor Financiën.

  Lees het nieuwsbericht