icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Snel ruimte vrij op je pc

Heb je te weinig schijfruimte op je Windowscomputer? Je kunt waarschijnlijk in een paar minuten tijd vele gigabytes vrijmaken. Gewoon, met de functies die Windows 10 en 11 standaard hebben.

   Gepubliceerd op:30 april 2024

Snel ruimte vrij op je pc versie 2 1200x800

Schijfopruiming

De eerste grote stap is altijd Schijfopruiming. Dit programma in Windows 10 en 11 speurt naar overbodige bestanden, die je verwijdert met een paar muisklikken. De meeste winst boek je door eerdere versies van Windows te verwijderen. Dat kan gigabytes aan ruimte opleveren.

 1. Klik op de startknop en typ ‘schijfopruiming’. Indien van toepassing: kies de C-schijf.
 2. Er verschijnt een schermpje. Klik onderaan op ‘Systeembestanden opschonen’ om zoveel mogelijk ruimte vrij te maken. Het programma gaat rekenen.
 3. Je kunt alles aanvinken, maar let wel op als er ‘Vorige Windowsinstallaties’ tussen staat. Als Windows goed draait, kun je ook deze aanvinken. Klik op ‘OK’.
 4. Klik op ‘Bestanden verwijderen’ om te bevestigen. Als er veel ruimte wordt vrijgemaakt, kost dat flink wat tijd.

Opslaginstellingen

Heb je nog steeds te weinig schijfruimte? Onderzoek dan via het Windowsonderdeel Opslaginstellingen waardoor de harde schijf zo vol is. De informatie helpt je te bepalen wat er weg kan.

 1. Klik op de startknop en typ ‘Opslaginstellingen’ en open het programma.
 2. Windows toont hier wat veel ruimte in beslag neemt. Klik een voor een op de categorieën om meer informatie te zien. Soms kun je al meteen bestanden verwijderen.
 3. Klik bijvoorbeeld op ‘Apps en onderdelen’. Je krijgt een lijst met geïnstalleerde programma's te zien. Sorteer de lijst op Grootte om de grootste ruimtevreters bovenaan te krijgen. Of sorteer op Installatiedatum om te zien wat je als laatste hebt geïnstalleerd. Pas op: gooi geen programma’s weg die je niet kent.

Automatisch ruimte vrijmaken

Het programma Opslaginstellingen heeft de optie ‘Slim opslaan’ (Windows 10) of ‘Opslaginzicht’ (Windows 11). Hiermee kun je automatisch ruimte vrijmaken. Als je het inschakelt, verwijdert het systeem bestanden die je niet nodig hebt, bijvoorbeeld bestanden in de prullenbak en in de map Downloads. Laat daar dan geen belangrijke bestanden in staan.

Windows 10

 1. Zet in ‘Opslaginstellingen’ het schuifje onder ‘Opslag’ op ‘Aan’.
 2. Klik op ‘Slim opslaan configureren of nu uitvoeren’.
 3. Zorg dat onder ‘Opslaginzicht’ het schuifje op ‘Aan’ staat en zet een vinkje voor ‘Tijdelijke bestanden verwijderen die niet door mijn apps worden gebruikt’.
 4. Kies hoelang je bestanden in de prullenbak wilt bewaren.
 5. Mogen de bestanden in de map Downloads automatisch worden opgeruimd? Pas daarmee op en doe het in geval van twijfel liever handmatig. Kies dan ‘Nooit'.
 6. Log je in met een Microsoftaccount, dan kun je onder ‘Lokaal beschikbare cloudinhoud’ bepalen hoelang Windows cloudbestanden op de computer bewaart. Kies bijvoorbeeld 30 dagen. Na die periode staan bestanden alleen nog in de cloud. Als je ze opent, zal Windows ze eerst downloaden.
 7. Tot slot is er de optie ‘Nu opruimen’. Hiermee kun je meteen ruimte vrijmaken.

Windows 11

 1. Zet in ‘Opslaginstellingen’ het schuifje achter ‘Opslaginzicht’ op ‘Aan’.
 2. Klik op ‘Opslaginzicht’ en zet daar een vinkje bij ‘Windows probleemloos […] schonen.’
 3. Zorg dat ook ‘Gebruikersinhoud automatisch opschonen’ aan staat.
 4. Kies hoelang je bestanden in de prullenbak wilt bewaren.
 5. Mogen de bestanden in de map Downloads automatisch worden opgeruimd? Standaard staat dit uit (‘Nooit’). Doe dit liever handmatig om geen belangrijke bestanden kwijt te raken.
 6. Onder ‘Lokaal beschikbare cloud inhoud’ kun je bepalen hoelang Windows cloudbestanden moet bewaren op de computer. Kies bijvoorbeeld 30 dagen. Na die periode staan bestanden alleen nog in de cloud. Als je ze opent, zal Windows ze eerst downloaden.
 7. Klik tot slot op ‘Opslaginzicht nu uitvoeren’ om meteen ruimte vrij te maken.