icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Gebruikstips

Gebruikstips voor je airfryer of friteuse

Heb je een airfryer? Je kunt er veel meer in klaarmaken dan alleen frietjes. Wij geven tips om meer uit je aifryer te halen. Frituren in de friteuse hoeft ook helemaal niet zo slecht te zijn, als je onze tips opvolgt. En na het eten is met ons advies je airfryer of friteuse een stuk makkelijker schoon te maken.

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden


1
Haal meer uit je airfryer

Een van de grootste voordelen de airfryer is dat je er veel meer mee kunt dan met een klassieke friteuse. Uit de meer dan 100 reacties op een Facebook-oproep blijkt dat airfryers echt niet alleen voor frites gebruikt worden – al is dat wel nog steeds het meest gemaakte gerecht. Enkele gerechten die uitstekend in de airfryer kunnen worden klaargemaakt zijn:

 • Vlees, vis en kip grillen. Kan inclusief kruiden of marinade.
 • Ovenschotels, zoals lasagne.
 • Aardappelgerechten. Blancheer gesneden rauwe aardappelen enkele minuten en laat ze vervolgens goed drogen op een theedoek. Roer er een theelepel olie doorheen voor ze de airfryer in gaan. 
 • Afbakken van voorgebakken broodjes. ‘Veel sneller dan met de oven’, vinden ze op Facebook.
 • Zoete taarten en muffins. Eén lezer geeft een supermakkelijk recept voor een kokostaart: 200 gram geraspte kokos goed mengen met een blikje gecondenseerde melk en in het bakblik 12 minuten bakken op 160 graden. 
Gebruikstips Airfryers

2
Gezond en veilig frituren

 • Frituur in olie of vloeibaar frituurvet. Dit bevat minder verzadigde vetten en is gezonder dan vast vet.
 • Filter het frituurvet na elk gebruik. Laat het bijvoorbeeld door een trechter lopen waarin je een keukenpapiertje of koffiefilter hebt gedaan en bewaar het gebruikte vet in een fles op een donkere, niet te warme plaats (niet in de koelkast!).
 • Vervang frituurvet na 4 à 5 keer gebruiken. Of eerder als het vet ruikt, stroperig is, gaat walmen of schuimt.
 • Vul gebruikt frituurvet nooit aan met vers vet, maar ververs het in zijn geheel.
 • Zorg dat de olie voordat je gaat frituren tussen de 150 en 180 graden is. Bij een lagere temperatuur neemt het eten te veel vet op en wordt het vaak niet gaar.
 • De temperatuur mag ook niet te hoog zijn. De buitenkant van het eten verbrandt dan sneller terwijl de binnenkant niet gaar of zelfs nog bevroren is.

Veilig frituren

Tijdens het frituren kan er van alles misgaan. Voorkom omstoten van de friteuse door hem achter op het aanrecht te plaatsen. Zorg er ook voor dat de friteuse stabiel en recht staat. Doe niet te veel olie of snacks in één keer in de friteuse. Let op maatstreepjes en adviezen in de handleiding voor maximale hoeveelheden. Zet daarnaast het apparaat niet aan als er geen frituurvet in zit.

Slaat de vlam in de pan? Blus een frituurbrand nooit met een blusdeken! Uit onderzoek blijkt dat bij frituurbranden een blusdeken in de fik kan vliegen.

Lees wat je wel moet doen bij een frituurbrand

Airfryer

Houd rond de airfryer, en zeker aan de achterkant bij het ventilatierooster, voldoende ruimte vrij. De lucht die bij het bakken uit het rooster komt is gloeiend heet en kan iets, wat er te dicht op staat, laten smelten of verbranden.

Gebruikstips_gezondfrituren_NW2

3
Frituurpan schoonmaken

Frituren is altijd een vettige boel. Goed schoonmaken is dan ook belangrijk. We hebben de volgende tips:

 • let erop dat de binnenpan uitneembaar is en makkelijk leeggeschonken kan worden;
 • kies voor een friteuse waarvan zoveel mogelijk onderdelen in de vaatwasser kunnen;
 • gebruik geen schuursponsje om onderdelen met een anti-aanbaklaag schoon te maken. Maak ook metaal of kunststof dat erg glanst niet schoon met een schuurspons;
 • gebruik geen soda om je frituurpan schoon te maken. Dit tast namelijk veel soorten metaal aan.
Gebruikstips_frituurpanschoonmaken

4
Hoe maak je de lekkerste snacks?

Airfryer

 • In onze test airfryers worden ovenfrietjes in de airfryer veel lekkerder dan gewone diepvriesfrites. Dat komt door het speciale laagje op ovenfrites. Let op: er zit zout en vaak ook suiker in dit laagje. Dus ook extra calorieën. Op Facebook worden minifrietjes (Franse frietjes) ook getipt.
 • Kies bij snacks voor de ovenvariant.
 • Leg snacks die niet kunnen lekken op een rekje voor ze de airfryer in gaan.
 • Maak de porties niet te groot en schud regelmatig om.

Friteuse

 • Frituur niet te veel tegelijk. Dit voorkomt dat de temperatuur van het vet te ver daalt, waardoor je eten geen krokant korstje krijgt en meer vet opneemt.
 • Laat diepvriesproducten niet ontdooien vóór het frituren. En maak het eten zo droog mogelijk voordat je het gaat frituren. Hoe meer vocht, hoe meer het eten spat en de olie afkoelt.
 • Laat eten uit de friteuse eerst uitlekken in het mandje (let op: zonder de deksel erop te leggen!) en leg het vervolgens in een schaal met keukenpapier. Hoe sneller ze op tafel liggen, hoe krokanter ze blijven.
Gebruikstips_hoekrijgjedelekkerstesnakcs

5
Pas op met acrylamide

Als zetmeelrijke producten bruin worden, ontstaat de stof acrylamide. Deze stof is kankerverwekkend bij dieren en dus waarschijnlijk ook bij mensen. Frietjes, chips en snacks zoals bitterballen, kaassouffles en loempia’s zijn producten waar acrylamide in kan zitten. Hoe groot het acrylamidegehalte bij frietjes is, hangt af van diverse factoren. Bepaalde aardappelrassen zijn hier gevoeliger voor. Maar ook de oogsttijd en de leeftijd van de aardappel spelen een rol. Voor diepvriesfrietjes worden aardappelen gekozen met de meest gunstige eigenschappen. Het is daarom beter om diepvriesfrietjes te gebruiken in plaats van verse aardappelen. Gezondheidsorganisaties raden aan om te bakken in olie dat niet heter is dan 175 graden. En zorg dat je frietjes niet bruiner worden dan goudgeel.

Airfryer

Bak je zelfgemaakte frietjes of aardappeltjes in de airfryer? Blancheer ze dan enkele minuten in kokend water voor ze de airfryer in gaan. Wel goed laten drogen. De rauwe, gesneden patatjes of aardappeltjes 2 uur ondergedompeld houden in koud water zou ook helpen.    

Wil je meer informatie over acrylamide en de risico’s hiervan? Lees het officiële advies van de Europese gezondheidsorganisatie EFSA.

Gebruikstips_gezondfriturenacrylamide

Test friteuses

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Kun je oliebollen maken in een heteluchtfriteuse? Welke friteuses zijn het meest gebruiksvriendelijk en maak je makkelijk schoon? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...