icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Friteuse of airfryer kopen: waar let je op?

Kies je voor een traditionele friteuse of een moderne airfryer? Bak je in olie of hetelucht? Op deze punten moet je letten als je een friteuse of airfryer gaat kopen.

Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  26 februari 2018


1
Airfryer of friteuse?

 • Koopadvies Airfryer graphic

  Airfryer

  In een airfryer frituur je niet in olie, maar in hetelucht. Omdat je geen vet hoeft toe te voegen is dit een heel magere bereidingsmethode, waarmee je veel meer kunt klaarmaken dan alleen frites en snacks. Bovendien ontstaan veel minder luchtjes dan bij frituren in olie en het apparaat is makkelijker schoon te houden.

  De meeste airfryers zijn wel veel duurder dan een gewone friteuse, de bereidingstijd is langer en frites worden niet zo knapperig en gelijkmatig gebakken als in de friteuse. 

  Bekijk welke airfryer het beste uit de test komt.

 • Koopadvies Friteuse graphic

  Friteuse

  In een elektrische friteuse verhit een verwarmingselement vloeibaar vet tot de ingestelde temperatuur. Frites en snacks bak je door ze onder te dompelen in de hete olie. Veel mensen vinden deze bakmethode lekkerder dan ‘frituren’ in hetelucht, maar het is natuurlijk wel een stuk vetter.

  Met een friteuse heb je veel meer last van bakluchtjes en een frituurpan is moeilijk schoon te maken. De apparaten zijn wel een stuk goedkoper dan de gemiddelde airfryer.

  Bekijk de testresultaten voor friteuses. 

2
Airfryer kopen

 • Er zijn 2 airfryersystemen. De bekendste is die waarbij de frites of ander eten in een soort lade gaat, die je met een groot handvat aan de voorkant uit het apparaat trekt. Boven de lade zitten de bedieningsknoppen of het display. Het bekendste voorbeeld is de Philips Airfryer.

  De andere soort bestaat uit een grote ronde bak met een deksel die naar boven open gaat. De frites worden met een roerblad omgeschept tijdens het bakken. De Tefal Actifry is de bekendste met dit systeem.

  Bij de systemen met een roerblad worden de frites veel gelijkmatiger gebakken zonder steeds te moeten omschudden. Maar uiteindelijk komen de beste frites uit de airfryers met het ladesysteem.

  Grote verschillen

  In onze test van 22 airfryers zijn er niet alleen grote verschillen in hoe goed de frites zijn die de apparaten maken, maar ook in hoeveel frites ze in keer kunnen bakken (van 350 tot 1000 gram), hoeveel tijd ze daarvoor nodig hebben (van 12 tot ruim 30 minuten) en in prijs: de goedkoopste is €65, de duurste ruim €300. En: de Beste uit de Test is ook €100 duurder dan de Beste Koop.

  Afmetingen

  Zeker als je beperkte opbergruimte hebt, let dan op de grootte: de grootste apparaten wegen ruim 6 kilo en zijn zo groot als 40 melkpakken! De lengte van het snoer varieert ook van nog geen 75 cm tot ruim 1,20 meter. Bij veel apparaten kun je het handvat van de lade niet opklappen.   

  Bediening

  Er zijn airfryers met een digitaal display met tiptoetsbediening en eenvoudiger met 2 draaiknoppen of -wielen: een voor de temperatuur en een voor de tijd. Apparaten met draaiknoppen zijn niet altijd nauwkeurig in te stellen, en bij sommige kun je de tijd niet terugdraaien als je te ver hebt doorgedraaid. Bij apparaten met een display is de bediening soms onlogisch en sommige geven irritante piepjes bij elke instelling. 

3
Friteuse kopen

Heet

Friteuses hebben een metalen of kunststoffen behuizing. Een metalen behuizing kan zeer heet worden tijdens het frituren. Sommige friteuses claimen een geïsoleerde buitenkant te hebben, ook wel ‘koude wand’ genoemd. Maar in de praktijk zijn ze niet per se koeler dan normale friteuses.

Koude zone

Bij friteuses met een ‘koude zone’ hangt het verwarmingselement wat hoger in de olie, zodat de olie onder het verwarmingselement veel minder heet wordt dan die erboven. Kruimels en restjes die naar de bodem zakken verbranden daardoor minder snel, zodat de olie langer goed blijft.

Schoonmaken

Een frituurpan waarbij de binnenpan uitneembaar is en in de vaatwasser mag is makkelijker schoon te maken. Je zou verwachten dat friteuses met een kraantje waar het vet uitloopt ook handig zijn, maar dat valt in de praktijk tegen. Een binnenpan met anti-aanbaklaag is makkelijker schoon te maken, maar zo’n laag beschadigt snel en kan minder goed tegen hoge temperaturen.

Deksel

Frituren in olie zorgt voor een onaangename frituurlucht. Het ergst ruik je de friteuses waarbij je niet kunt frituren met de deksel op de frituurpan. Met een friteuse met een geurfilter in de deksel heb je er minder last van, maar verwacht geen wonderen. Een airfryer ruik je veel minder, maar is verre van geurvrij.

Bediening/knoppen

Kies een friteuse die het aangeeft als de ingestelde temperatuur is bereikt. Een aan-/uitschakelaar is handig zodat de friteuse zichzelf niet inschakelt als je de stekker in het stopcontact steekt.

Kooptips friteuse

Test friteuses

illust-dossier-probleem-community
Community

Hulp nodig?

Kun je oliebollen maken in een heteluchtfriteuse? Welke friteuses zijn het meest gebruiksvriendelijk en maak je makkelijk schoon? Stel je vraag aan de Community of deel zelf je kennis en ervaring.

We zijn de topics aan het ophalen...