icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dekbedden

Dekbedden zijn er in diverse soorten en heel veel prijsklassen. De meeste zijn gevuld met  dons/veren, wol of polyester. Hoe kies je een dekbed dat goed bij je past? En wat is er nu aan de hand met de herkomst van dons?

Noelle van der Weel

Noelle van der Weel , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:21 augustus 2018

Matras Norma blijft bestaan a

Donzen dekbedden

Dons is de bekendste dekbedvulling.

De belangrijkste voordelen van dons zijn:

 • Houdt uitstekend de warmte vast.
 • Gaat zeer lang mee als je het goed onderhoudt.

Bekende nadelen zijn er ook:

 • Goede donzen dekbedden zijn behoorlijk prijzig (zie verderop ook de test van Stiftung Warentest).
 • Als je de kwaliteit van het dons wil behouden, dan moet je de dekbedden professioneel laten reinigen.
 • Dons kan allergische reacties opwekken, vooral bij mensen met een stofallergie.

Dons en veren

Zelden is een 'donzen' dekbed alleen met dons gevuld. Bij de meeste dekbedden bestaat een deel van de vulling niet uit dons. Maar uit veertjes, of zelfs uit breukdeeltjes van veertjes.

'Donzen' dekbedden zijn er in veel kwaliteiten en prijzen. De prijs en kwaliteit worden bepaald door onder andere:

 • De verhouding dons/veertjes. Veertjes houden de warmte minder goed vast, nemen lichaamsvocht minder goed op, zijn zwaarder en maken meer geluid dan dons. Bovendien kunnen er scherpe puntjes aan de veertjes zitten, waarmee ze door de tijk heen naar buiten dringen. Dons is dus beter, maar ook duurder dan veertjes.
 • Ganzendons of eendendons. Het dons en de veertjes in dekbedden komen vrijwel altijd van ganzen of eenden. Ganzendonsveertjes zijn pluiziger en daardoor beter én duurder dan eendendonsveren. Daarom moet op het etiket staan of er ganzendons of eendendons in het dekbed zit.

Donzen dekbedden: wat zit erin?

Aan of bij donzen dekbedden moet een etiket zitten dat informatie geeft over de vulling. Wat kan er op dat etiket staan?

 • Klasse I donzen dekbedden moeten minstens 95% dons en veren bevatten. Ze mogen niet meer dan 5% andere vulling, zoals breukdeeltjes bevatten.
 • Klasse II donzen dekbedden bevatten tot 15% andere vulling dan dons en veren.
 • Klasse III donzen dekbedden bevatten meer dan 15% breuk- en andere deeltjes in de vulling.
 • Een 'donzen' dekbed moet voor minstens 60% uit dons bestaan. De rest bestaat dan uit veertjes. Zit er minder dan 60% dons in? Dan mag het geen 'donzen dekbed' heten.
 • Staat op het etiket 'zuiver ganzendons'? Dan mag er maximaal 10% eendendons in zitten.
 • In een dekbed dat alleen 'ganzendons' vermeldt, mag 30% eendendons zitten.
 • Zit er volgens het etiket alleen 'dons en veren' in de vulling, zonder het woord 'gans' te noemen? Ga er dan vanuit dat de vulling 100% van eenden komt.
 • 60% dons, 40% veren. Het genoemde percentage is het aandeel in het gewicht van de vulling. Veren zijn veel platter en ongeveer 10 keer zo zwaar als dons. Veren hebben veel minder vulkracht dan dons. Zoveel mogelijk dons is dus beter.

Herkomst van dons

Dons is een dierlijk bijproduct van de vleesindustrie. De winning van dons is niet onomstreden. Levend plukken gebeurt in sommige landen, zoals China, nog steed. Vooral bij ganzen.

Verschillende keurmerken moeten een diervriendelijke winning van dons garanderen. De Responsible Down Standard (RDS), opgericht in 2014, is de bekendste. Gevolgd door de Global Tracable Down Standard (GTDS), dat zich vooral richt op ganzendons. Deze keurmerken controleren de volledige keten en zijn de betrouwbaarste manier voor consumenten om voor diervriendelijk dons te kiezen.

Toch kunnen ook deze keurmerken niet eindeloos ver gaan in hun claims. Begin 2018 tikte de Reclame Code Commissie (RCC) Auping op de vingers. Dit ging over beweringen dat in hun RDS-gecertificeerde producten '100% verantwoord dons' zit. Van 'dieren die gezond leven, geen pijn lijden en geen angst of stress ervaren.' De RCC stelde dat een dergelijke garantie over de dieren die het dons leveren niet kan worden gegeven. 

Synthetische (polyester) dekbedden

Ook zeer populair zijn dekbedden met een synthetische vulling.

Voordelen:

 • De goedkoopste optie.
 • Mogen in de wasmachine.
 • Voelen licht aan.
 • Meest geschikt voor mensen met een stofmijtallergie.

Nadelen:

 • Isoleert niet altijd goed.
 • Kan zweterig aanvoelen, vooral als er een synthetische tijk omheen zit.

De kenmerken van een synthetisch dekbed hangen af van hoe de synthetische vezels zijn gemaakt. De mogelijkheden zijn eindeloos. Er zijn vullingen met holle vezels, die luchtkanalen hebben zodat de vezels luchtig en licht blijven. De vulling kan ook uit flinterdunne microvezels zijn gemaakt die eruit zien en eigenschappen hebben van luchtige watten.

Let erop dat de tijk van een synthetisch dekbed van katoen of een andere natuurlijke vezel is gemaakt. Een synthetische tijk wordt al gauw zweterig.

Wollen dekbedden

Wollen dekbedden zie je niet meer zo vaak.

Voordelen:

 • Voelt warm bij koud weer en koel bij warm weer.
 • Op natuurlijke wijze hypo-allergeen doordat stofmijt niet goed gedijt in wollen vulling.
 • Meest duurzame vulling.

Nadelen:

 • Prijzig
 • Is ingewikkeld om zelf te wassen.
 • Er kan een geur vanaf komen bij vochtig weer.

Wol in een dekbed voelt zwaar aan. Het is gemakkelijk egaal te verdelen over het dekbed en verschuift niet.

Test Stiftung Warentest van donzen en synthetische dekbedden

Stiftung Warentest testte in 2013 11 donzen en 3 synthetische winterdekbedden. De belangrijkste conclusies:

 • Een goed donzen dekbed kost minstens €200, de goedkopere schieten op belangrijke punten te kort.
 • Een synthetisch dekbed is goedkoper dan een goed donzen dekbed, maar de vochtregulering en warmte-isolatie is minder goed. Wie veel transpireert of erg kouwelijk is, kan beter voor een goed donzen dekbed kiezen. Alle geteste synthetische dekbedden presteerden naar behoren in de test.

Dekbed kopen: tips

Spreiding

Het is prettig als de vulling gelijkmatig verspreid is en goed blijft zitten. De vulling van een synthetisch en wollen dekbed kan niet verschuiven. Het bestaat namelijk uit een soort mat die aan de tijk vast zit. Bij een donzen dekbed kan de vulling wel verschuiven. Hoe groter de vakken, hoe groter de kans op schuivende vulling.

Tijk

Bij een donzen dekbed moet de tijk niet al te open zijn. Anders kunnen er veertjes doorheen steken. Bij een synthetisch en wollen dekbed mag de tijk meer open zijn. Open weefsel is beter voor de ventilatie, maar toegankelijker voor stofmijten. Een synthetische tijk voelt al gauw zweterig. Kies liever voor katoen.

4-seizoenendekbedden

Bij sommige 4-seizoenendekbedden is er nauwelijks verschil tussen het lente/herfst- en zomerdeel. Het is dan dus niet in alle seizoenen te gebruiken. Let er bij de koop op dat het zomerdekbed merkbaar dunner is dan het lente/herfstdeel.

Bij een 4-seizoenendekbed zijn er verschillende manieren waarop je het zomer- en lente/herfstdeel kunt samenvoegen tot één winterdeel. Drukknopen en klittenband zijn handig, knopen over het algemeen niet.

Zelf je dekbed wassen

Als je zelf je dekbed wil kunnen wassen, bekijk dan voor de koop het waslabel. Kijk ook of het dekbed in de droger mag. Wollen dekbedden mogen doorgaans niet in de droger, en hebben veel tijd nodig aan de lucht te drogen. Donzen dekbedden behouden hun goede eigenschappen langer en gaan langer mee als je ze professioneel laat reinigen bij de stomerij.

In een test van onze Duitse collega’s van Stiftung Warentest verloren sommige dekbedden na het wassen in de wasmachine flink aan lengte. Bij sommige donzen dekbedden was het dons uit sommige vakken volledig verdwenen.

Kies een prettig gewicht

Hoe zwaar een dekbed aanvoelt, hangt onder andere af van de soort vulling. De zwaarte is een kwestie van smaak.

Let op: zwaarder betekent niet per se dat het dekbed warmer aanvoelt of beter isoleert.

Kies de juiste afmeting

Ben je niet langer dan 1 meter 80, dan is de standaard dekbedmaat van 135 x 200 cm voldoende. Ben je langer of heb je een fors postuur, dan is de afmeting 155 x 220 cm comfortabeler.

Schud regelmatig uit

Een dekbed gaat langer mee als je het dagelijks opschudt en overdag uithangt zodat het kan luchten en transpiratievocht kan verdampen.

Check het TÜV-testmark

Om dekbedden makkelijk te kunnen vergelijken, is er het TÜV-testmark. Dit is een label waarop alle belangrijke kenmerken van het dekbed staan. Denk aan: de afmeting, volume, vulgewicht en warmteklasse. Dekbedden met een TÜV-testmark worden jaarlijks gecontroleerd door TÜV Rheinland Nederland BV (voorheen TNO textiel). Het label is vrijwillig. Dus als een dekbed geen label heeft zegt dit niets over de kwaliteit.

Anti-allergische dekbedden

Sommige dekbedden claimen een 'no mite' tijk te hebben. Dit is een zeer dichtgeweven tijk waar stofmijt niet doorheen zou kunnen dringen. Maar uit een test van onze Duitse collega's van Stiftung Warentest blijkt dat ook dit soort tijken niet altijd helpen tegen stofmijt. De beste remedie tegen mijten is nog altijd wassen op 60°C. Wol is van nature mijtwerend.

Bekijk meer tips voor slapen zonder last van stofallergie.

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen