icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dekbedden

De meeste dekbedden hebben een vulling van dons, veren, wol of polyester. Elke soort is er in allerlei kwaliteiten en prijsklassen. En iedere vulling heeft zijn voor- en nadelen. Hoe kies je het dekbed dat het best bij je past?
Noelle van der Weel
Noelle van der Weel

Expert Woning & Huishouden

Bijgewerkt op:  27 oktober 2017


De soort vulling zegt niets over de kwaliteit van een dekbed. Wij testten een tijd geleden 4-seizoenendekbedden met een donzen, wollen en synthetische vulling. De prijs liep uiteen van €25 tot bijna €500. De meeste dekbedden in de test kostten tussen de €100 en €200.

De belangrijkste conclusies uit onze dekbeddentest waren:

 • Alle dekbedden scoorden ruim voldoende.
 • De dekbedden met een wollen vulling bleken in de zomer het comfortabelst. De donzen dekbedden deden het ietsje beter in de winter.
 • Bij alle soorten vulling waren heel goed scorende dekbedden en dekbedden die het minder deden.
 • Dure dekbedden waren niet structureel beter dan goedkope.
 • De laagste oordelen waren voor de variatiemogelijkheden. Dat betekent dat er te weinig verschil was tussen het lente-, herfst- en zomerdeel. Zie ook de kooptips in dit artikel.

Uit een prijzenonderzoek bleek dat matrasverkopers eerder geneigd zijn om een gratis dekbed weg te geven dan korting te geven op de matras.

Lees meer over voordeeltjes bedingen bij het kopen van een matras.

Donzen dekbedden

Wie aan dekbedden denkt, zegt dons. En terecht, want niets houdt warmte beter vast dan pluizige donsveertjes. Dons is dan ook nog steeds de ideale dekbedvulling. Maar er zitten wat haken en ogen aan donzen dekbedden:

 • Dons of veertjes. We noemen het een donzen dekbed. Maar vaak bestaat minstens een deel van de vulling uit veertjes. Dit geldt vooral voor goedkopere ‘donzen’ dekbedden. Veertjes houden de warmte minder goed vast dan dons. Ook zijn ze zwaarder, maken meer geluid, en er kunnen scherpe puntjes aan zitten. Daarmee kunnen ze door de tijk heen naar buiten dringen. Dons is dus beter dan veertjes.
 • Ganzendons of eendendons. Het dons en de veertjes in dekbedden komen vrijwel altijd van ganzen of eenden. Ganzendonsveertjes zijn pluiziger en daardoor beter én duurder dan eendendonsveren. Daarom moet op het etiket staan of er ganzendons of eendendons in het dekbed zit.
 • Niet alleen dons en veertjes. Naast dons en veertjes kan er in de vulling van een donzen- of verendekbed ook andere vulling zitten, zoals breukdeeltjes van de veertjes.

Lees ook over hoofdkussens met een vulling van dons en veren.

Donzen dekbedden: wat zit erin?

Aan of bij donzen dekbedden moet een etiket zitten dat informatie geeft over de vulling. Wat kan er op dat etiket staan?

 • Donzen dekbed. Een donzen dekbed moet voor minstens 60% uit dons bestaan. De rest bestaat dan uit veertjes. Zit er minder dan 60% dons in? Dan is het een verendekbed, en mag het geen donzen dekbed heten.
 • Staat op het etiket 'zuiver ganzendons'? Dan mag er maximaal 10% eendendons in zitten.
 • In een dekbed dat alleen 'ganzendons' vermeldt, mag 30% eendendons zitten.
 • Zit er volgens het etiket alleen 'dons en veren' in de vulling, zonder het woord 'gans' te noemen? Ga er dan vanuit dat de vulling 100% van eenden komt.
 • 60% dons, 40% veren. Het genoemde percentage is het aandeel in het gewicht van de vulling. Veren zijn veel platter en ongeveer 10 keer zo zwaar als dons. Veren hebben dus veel minder vulkracht dan dons. Zoveel mogelijk dons is dus beter.
 • Klasse I donzen dekbedden moeten minstens 95% dons en veren bevatten. Ze mogen niet meer dan 5% andere vulling, zoals breukdeeltjes bevatten.
 • Klasse II donzen dekbedden bevatten tot 15% andere vulling dan dons en veren.
 • Klasse III donzen dekbedden bevatten meer dan 15% breuk- en andere deeltjes in de vulling.

Synthetische en wollen dekbedden

Aan dekbedden met een wollen of synthetische vulling zitten niet de kenmerkende haken en ogen van donzen dekbedden. Wat je het prettigst vindt, hangt af van je eigen voorkeuren. De belangrijkste eigenschappen van wollen en synthetische dekbedden zijn:

 • Wol: zwaar, netjes egaal verdeeld over het dekbed en verschuift niet, kan vaak niet zelf gewassen worden.
 • Synthetisch: lichter dan wol, zwaarder dan dons, verschuift niet, kan zelf gewassen worden.

Dekbed kopen: tips

Spreiding

Het is prettig als de vulling gelijkmatig verspreid is en goed blijft zitten. De vulling van een synthetisch en wollen dekbed kan niet verschuiven. Het bestaat namelijk uit een soort mat die aan de tijk is gestikt of geseald. Bij een donzen dekbed kan de vulling wel verschuiven. Hoe groter de vakken, hoe groter de kans op schuivende vulling.

Tijk

Bij een donzen dekbed moet de tijk niet al te open zijn. Anders kunnen er veertjes doorheen steken. Bij een synthetisch en wollen dekbed mag de tijk meer open zijn. Open weefsel is beter voor de ventilatie, maar toegankelijker voor stofmijten. Kijk verderop wat je tegen stofmijten kunt doen.

Variatie

Bij sommige vierseizoenendekbedden is er te weinig verschil tussen het lente, herfst- en zomerdeel. Het is dan niet goed mogelijk om te variëren met de gewenste warmte.

Samenvoegen

Bij een 4-seizoenendekbed zijn er 3 manieren waarop de 2 dekbedhelften samengevoegd kunnen worden tot een winterdeel. Drukknopen of klittenband zijn handig, knopen over het algemeen niet.

Wassen

Vind je het prettig om je eigen dekbed te kunnen wassen? Kies dan liever niet voor een dekbed met een wollen vulling. Die kunnen doorgaans alleen chemisch gereinigd worden. Ook dekbedden met veel dons in de vulling kun je beter professioneel laten reinigen.

In een test van onze Duitse collega’s van Stiftung Warentest verloren sommige dekbedden na het wassen flink aan lengte. Bij sommige donzen dekbedden was het dons uit sommige vakken volledig verdwenen.

Gewicht

Hoe zwaar een dekbed aanvoelt, hangt onder andere af van de soort vulling. De zwaarte is een kwestie van smaak. Let op: zwaarder betekent niet per se dat het dekbed warmer aanvoelt of beter isoleert.

TÜV-testmark

Om dekbedden makkelijk te kunnen vergelijken, is er het TÜV-testmark. Dit is een label waarop alle belangrijke kenmerken van het dekbed staan. Denk aan: de afmeting, volume, vulgewicht en warmteklasse. Dekbedden met een TÜV-testmark worden jaarlijks gecontroleerd door TÜV Rheinland Nederland BV (voorheen TNO textiel). Het label is vrijwillig. Dus als een dekbed geen label heeft zegt dit niets over de kwaliteit.

Huismijt

Sommige dekbedden claimen een 'no mite' tijk te hebben. Dit is een zeer dichtgeweven tijk waar stofmijt niet doorheen zou kunnen dringen. Maar uit een test van onze Duitse collega's van Stiftung Warentest blijkt dat ook dit soort tijken niet altijd helpen tegen stofmijt. De beste remedie tegen mijten is nog altijd wassen op 60°C.

Bekijk meer tips voor slapen zonder last van stofallergie.

Ben je allergisch voor huisstofmijt? Kies dan in ieder geval een dekbed met een dichtgeweven tijk die je op 60°C mag wassen.

Beter slapen? Toe aan een nieuwe matras? Bekijk dan de testresultaten.

Test matrassen