icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Standaardbeveiliging Android-telefoons werkt slecht

Nieuws
|
De standaardbeveiliging van Android beschermt telefoons slecht tegen foute apps en phishing. Dat concludeert de Consumentenbond na onderzoek.
gerard spierenburg

Gerard Spierenburg   WoordvoerderGepubliceerd op:8 januari 2019

google-play-protect-instellingen

De Consumentenbond testte 21 gratis en betaalde beveiligingsapps (van €7 tot €40 per jaar) en de ingebouwde beveiliging van Google (Play Protect en Safe Browsing). Play Protect blokkeert slechts 56% van de 2000 malafide apps. De gemiddelde beveiligingsapp doet dat een stuk beter en blokkeert 89%. 

Geen bescherming

Safe Browsing presteert nog slechter. De functie moet Chrome, de standaardbrowser in Android, beschermen, maar blokkeerde geen enkele van de 250 phishingwebsites. Dat is een risico omdat phishing op smartphones toeneemt en moeilijker te doorzien is dan op een computer. 

Een goede beveiligingsapp is belangrijk voor bescherming tegen phishing en als je regelmatig nieuwe of onbekende apps installeert. De Consumentenbond raadt Android-gebruikers aan om bijvoorbeeld de betaalde versie van Eset te installeren.

Deze app kwam als de Beste uit de Test en blokkeerde 91% van de malafide websites. Meer over het onderzoek en hoe andere beveiligingsapps presteerden lees je in de Digitaalgids van januari en in de Test virusscanners Android.

Lees ook: