icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Koopadvies

Pc kopen: waar let je op?

Computers zijn er in allerlei soorten maten en variëren sterk in hun prestaties. Niet iedereen heeft per sé een dure pc nodig. Anderen willen een krachtige pc om mee te gamen. Wij helpen je de juiste pc te vinden.

Elvin Dujardin
Elvin Dujardin

Expert Elektronica


1
Kies je een desktop pc of laptop?

Desktop

Een desktop staat op een vaste plek. Hij biedt voor hetzelfde geld meer prestaties dan een laptop, maar is niet mobiel. De muis, het toetsenbord en het scherm zijn los aan te sluiten zodat je een goede ergonomische werkplek kunt creëren.

Laptop

Een laptop is in veel opzichten prettig in het gebruik. Hij is gemakkelijk mee te nemen en neemt weinig ruimte in. Een laptop heeft doorgaans genoeg kracht voor standaard toepassingen, zoals Word en internet. Overweeg je zwaardere taken met veel rekenkracht? Kies dan voor een desktop.

Lees meer over de verschillen tussen desktops en laptops.

latop desktop windows 10

2
Het formaat van de computer

 • Koopadvies 2 PC Staand model

  Staande pc met los scherm

  Desktop computers zijn de afgelopen jaren steeds compacter geworden. De gangbare afmetingen van een staand model zijn circa 35x30x15 cm. Ouderwets grote kasten zijn er ook nog steeds. Die bieden doorgaans de allerbeste prestaties en zijn daarmee interessant voor gamers en foto- en videobewerkers.

 • Koopadvies 2 Small form factor

  Kleine pc (small form factor)

  Steeds populairder worden de kleinere pc’s met het formaat ‘small form factor’ (SFF). Deze kasten nemen weinig ruimte in beslag en zijn verkrijgbaar in meerdere vormen. Zo zijn er kleine versies van staande desktops, maar ook de nog kleinere home theater pc's (HTPC), zoals de bekende Apple Mac Mini. Bij deze pc's is een losse monitor nodig.

 • Koopadvies 2 PC All-in-1 Pc

  All-in-1 pc

  Ook de all-in-1 pc zie vaak in de winkel. Het beeldscherm en de computer zijn geïntegreerd in 1 apparaat. Bekende voorbeelden zijn de Apple iMac-modellen, maar ook andere grote merken hebben all-in-1 computers. Ze nemen minder ruimte in, maar hebben toch de mogelijkheden van de desktop.

 • Koopadvies 2 PC Stick

  Stick pc

  Het allerkleinst zijn pc's in de vorm van een stick. Ze zijn ongeveer even groot als een usb-stick maar zijn desondanks volwaardige computers. Je hebt er wel een losse monitor of tv voor nodig. Erg snel zijn ze niet en veel opslag hebben ze ook niet, meestal slechts 32 GB. Deze pc's zijn vooral handig voor onderweg of om kleine programma's op te draaien.

3
Specificaties van de pc

Voordat je een pc gaat kopen moet je eerst bepalen wat je ermee gaat doen. Voor enkel tekstverwerken en internet heb je veel minder rekenkracht nodig dan voor fotobewerking. Kijk goed naar de specificaties van de volgende onderdelen:

 • De processor
 • Het werkgeheugen
 • De opslagschijf: HDD of SSD
 • Het besturingssysteem

De processor, de opslag en het werkgeheugen hebben het meeste invloed op de prestaties van de computer. Hoe sneller de processor en hoe groter het geheugen, des te beter de prestaties zijn. Een SSD in plaats van een HDD zorgt daarnaast voor snelle opstart- en laadtijden.

Lees meer over de specificaties van de pc.

Koopadvies 3 specificaties pc

4
Wat zegt de prijs?

Pc's variëren in prijs van rond de €250 tot boven de €1000. De prijs geeft globaal weer hoe krachtig de pc is. Hoe krachtiger de pc, hoe duurder. Pc’s zijn grofweg op te delen in de volgende prijscategorieën:

 • €250 - €400: dit zijn over het algemeen simpele pc’s. Ze zijn geschikt voor administratie en internet, maar meer ook niet. Houd rekening met relatief langzame opstart- en laadtijden van programma's.
 • €400 - €600: deze computers zijn geschikt voor het gebruik van het Office-pakket en simpele fotobewerkingsprogramma’s. Ook voor het afspelen van films en series, bijvoorbeeld via Netflix, zijn ze doorgaans snel genoeg.
 • €600 - €1000: geschikt voor wat zwaardere foto- en lichte videobewerkingsprogramma’s. Ook voor de prijsbewuste gamer is er genoeg aanbod. 
 • Vanaf €1000: deze pc’s zijn ideaal voor echte gamers en voor serieuze foto- en videobewerking in hd. Voor videobewerking in 4k is een budget van €1500+ realistisch. 

Lees meer over de prijs van een pc.

5
Pc zelf samenstellen of kant-en-klaar kopen?

Ga je voor een kant-en-klare computer dan ben je wat goedkoper uit. Je loopt wel de kans dat de pc nét niet helemaal bij je past, maar voor de meeste gebruikers is een kant-en-klare pc voldoende. 

Ook is er, zeker bij de speciaalzaken, de mogelijkheid om een pc op maat te laten maken. Deze sluit helemaal aan bij je behoeften. Er zit bijvoorbeeld een extra grote harde schijf in of een krachtige videokaart.

Het nadeel van het bestellen van een pc-op-maat is dat je behoorlijk wat achtergrondkennis nodig hebt om een goede opdracht te geven. En bij klachten kun je ook niet zomaar bij de eerste de beste winkel terecht, maar alleen de winkel waar je hem gekocht hebt. Ga er bijvoorbeeld bij reparatie vanuit dat je je pc minstens enkele weken kwijt bent.

Helemaal zelf je pc samenstellen en assembleren kan natuurlijk ook, maar dat is alleen aan te raden voor de gevorderde gebruiker.

Koopadvies 5 pc zelf samenstellen

6
Tips bij het kopen van een monitor

Bij een nieuwe pc zit nog geen monitor. Als je er thuis ook geen hebt of als je een nieuwe wilt, dan moet je daar dus zelf voor zorgen. Vanaf ongeveer €110 koop je een nieuwe, maar let wel op dat hij aan jouw eisen voldoet.

Met een groot beeldscherm werk je veel comfortabeler dan met een kleiner scherm. Daarnaast kan een monitor ook goed zijn voor je werkhouding. Waar moet je op letten bij aanschaf en wat zijn handige extra’s?

Lees onze tips voor het kopen van een monitor en het artikel Keuzehulp Monitoren (pdf - voor leden) in de editie maart/april 2017 van de Digitaalgids.

Computer monitor

We zijn de topics aan het ophalen...

Stel een vraag of help anderen

Welk programma is het meest geschikt voor het bewerken van foto’s? En welk computermerk maakt de beste computers? Vraag het op het forum of deel je eigen ervaringen.

Community-channel

Topics over pc's