icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Onveilige traphekjes

Niet alle traphekjes zijn veilig. Hieronder lees je welke traphekjes onveilig zijn. Dit zijn traphekjes die niet slagen voor onze veiligheidstests. We raden ze af.
Sanne Jansweijer

Sanne Jansweijer   Expert traphekjesBijgewerkt op:7 maart 2024

Afrader traphekje 1200x800

Welke traphekjes zijn onveilig?

Sinds 2015 testen we traphekjes. Elke keer vinden we helaas weer onveilige traphekjes. Die hebben problemen in onze veiligheidstest. Gebruik geen onveilige traphekjes.

Alle traphekjes met een score van 3 of lager benoemen we tot Afrader. Maar liefst 45 traphekjes zijn onveilig en krijgen het predicaat Afrader. Hiervan zijn 22 onveilige hekjes nog steeds verkrijgbaar. In totaal zijn er 52 traphekjes met een onvoldoende (lager dan een 5,5).

Wat gaat er vaak mis?

Bij de volgende tests gaat er regelmatig iets mis:

  • Botstest 25 kg
    70% van de traphekjes gaat open of breekt bij de extra zware botstest van 25 kg. We testen hierbij strenger dan de norm. We vinden namelijk dat traphekjes ook veilig moeten zijn voor grotere kinderen.
  • Botstest 10 kg
    17% van de traphekjes gaat open of breekt bij de botstest van 10 kg. Deze traphekjes zijn zelfs onveilig voor de kleinste kinderen.
  • Grote openingen waar een kind doorheen kan
    19% van de traphekjes heeft te grote openingen. Kinderen kunnen hier doorheen vallen. Of ze kunnen er in klem komen te zitten met hun hele lijf. Dit gaat het vaakst mis bij oprolbare hekjes. Dat komt doordat het doek vaak teveel meegeeft, waardoor een kind er onderdoor kan.
  • Duwen en trekken
    17% van de traphekjes is niet bestand tegen duwen en trekken. Een kind dat aan het hek staat te rammelen kan daardoor van de trap vallen.
  • Slot gaat te makkelijk open
    Bij 13% van de traphekjes gaat het slot te makkelijk open. Een kind kan daardoor zelf het hek openmaken.

NVWA

De problemen die we vinden in de traphekjestest delen we met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De NVWA ziet erop toe dat fabrikanten en importeurs de wetgeving op het gebied van productveiligheid naleven. En informeren consumenten op een juiste wijze  over het veilig gebruik van producten.

Hoe wij traphekjes testen

Wij testen traphekjes volgens de Europese veiligheidsnorm 1930:2011, aangevuld met een extra strenge test. Lees hoe wij traphekjes testen.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.