icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid, snelheid en om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

Consumentenbond.nl

Inloggen

Vul een geldig e-mailadres in

Vul een wachtwoord in

Zwanger

Zwanger zijn, wat een bijzondere periode in je leven. Zeker bij een eerste kind kan de ervaring overweldigend zijn. We bieden je enkele praktische handvatten zoals een babyuitzetlijst voor en door ouders en een overzicht van wat je in je bevallingstas stopt.

Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op:13 april 2018


Zwanger zijn

Je staat aan het begin van een keur aan keuzes waar je misschien nog weinig informatie over hebt. Of je zwanger bent, test je met een zwangerschapstest. De eerste keuze van vele, maakt het uit welke je kiest? En wat is er bijvoorbeeld te kiezen bij zwangerschapscursussen en echo's? Wat vergoedt de zorgverzekering bij een zwangerschap? En hoe zit het met eten en reizen tijdens je zwangerschap?

Regelen en kopen tijdens de zwangerschap

Als je wat verder bent, zul je een en ander moeten gaan organiseren. Bekijk onze handige checklist voor wat je moet regelen. Werk je, dan is het ook goed om te weten hoe het zit met zwangerschapsverlof.

De kinderkamer moet in de loop van de zwangerschap ook worden ingericht, maar wat heb je allemaal nodig? Voor onze babyuitzetlijst vroegen we 1000 ouders wat zij nu echt handig vonden. Andere ouders hadden ook goede tips voor de inhoud van je bevallingstas.

Niets vergeten? Schrijf je in voor Mama telt af! Dan ontvang je elke maand praktische tips voor de zwangerschap.

Als je kind geboren is

Als jullie niet getrouwd zijn en geen geregistreerd partnerschap hebben, kan je partner en/of biologische vader het kind erkennen. De vader legt door de erkenning vast dat hij het vaderschap aanvaardt. Het erkennen kan al tijdens de zwangerschap, maar het kan ook tegelijk met de geboorteaangifte in de gemeente waar de baby geboren is. De geboorteaangifte moet je binnen 3 dagen doen.

De kraamhulp is er de eerste dagen om je op weg te helpen. Op de eerste dag dat de kraamhulp er is, wordt opnieuw gekeken naar hoeveel uren kraamzorg je nodig hebt. Halverwege de kraamperiode wordt dat nogmaals beoordeeld.

Na de kraamperiode ga je voor controles naar het consultatiebureau.

Nieuw & interessant