! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Zwanger

Zwanger

Zwanger zijn: een bijzondere periode in je leven. Zeker bij een eerste kind kan de ervaring overweldigend zijn. We geven je een paar praktische handvatten, zoals een babyuitzetlijst voor en door ouders en een overzicht van wat je in je bevallingstas stopt.
Lauri Ten Grotenhuis

Lauri Ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 16 juni 2021

Zwanger zijn

Met een zwangerschapstest kun je testen of je in verwachting bent.  Dat is helder, maar wat valt er bijvoorbeeld te kiezen  qua zwangerschapscursussen en echo's? Wat vergoedt de zorgverzekering bij een zwangerschap? En hoe zit het met eten en reizen tijdens je zwangerschap?

Regelen en kopen tijdens de zwangerschap

Ben je al wat verder, bekijk dan onze handige checklist voor wat je moet regelen. En wat moet je allemaal weten over het zwangerschapsverlof?

Ook zetten we op een rij wat je nodig hebt voor de babykamer. Voor onze babyuitzetlijst vroegen we 1000 ouders wat zij nu echt handig vonden. Andere ouders hadden weer goede tips voor de inhoud van je bevallingstas.

Niets vergeten? Schrijf je in voor Mama telt af! Dan ontvang je elke maand praktische tips voor de zwangerschap.

Als je kind geboren is

Zijn jullie niet getrouwd en heb je geen geregistreerd partnerschap, dan kan je partner en/of biologische vader jullie kind erkennen. De vader legt door de erkenning vast dat hij het vaderschap aanvaardt. Het erkennen kan al tijdens de zwangerschap, maar kan ook tegelijk met de geboorteaangifte in de gemeente waar de baby geboren is. De geboorteaangifte moet je binnen 3 dagen doen.

De kraamhulp is er de eerste dagen om je op weg te helpen. Op de eerste dag wordt opnieuw gekeken naar hoeveel uren kraamzorg je nodig hebt. Halverwege de kraamperiode wordt dat nogmaals beoordeeld.

Na de kraamperiode ga je voor controles naar het consultatiebureau.

Zwanger tijdens de COVID-19-pandemie

Vrouwen die zwanger zijn en vrouwen die borstvoeding geven hebben vaak depressieve klachten en angsten gehad tijdens de eerste golf van de COVID-19-pandemie. Dit is de uitkomst van internationaal onderzoek, uitgevoerd in juni-juli 2020 bij meer dan 9000 Europese zwangere en borstvoedende vrouwen. Aan het onderzoek namen meer dan 2600 Nederlandse vrouwen deel. Bijwerkingencentrum Lareb was verantwoordelijk voor het verspreiden van het onderzoek in Nederland. Hun oproep is ook verspreid onder de volgers van onze Baby & Kind- Facebookpagina.

De onderzoekers stelden vast dat de Nederlandse vrouwen het wel beter deden dan vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Noorwegen. Dit zou te maken kunnen hebben met de fase waarin de COVID-19-pandemie zich bevond en/of de maatregelen die van toepassing waren op het moment van de bevraging. Een hoger risico op mentale klachten werd vastgesteld bij vrouwen die lijden aan een chronische aandoening, die roken, ongepland zwanger zijn of geen baan hebben. De resultaten tonen aan dat het monitoren van de mentale gezondheid van zwangere en borstvoedende vrouwen belangrijk is, zeker zolang de COVID-19-pandemie aanhoudt, en dat hieraan voldoende aandacht moet worden besteed in de medische zorg. 

Nieuw & interessant