icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Garantie op nieuwe auto's

Kia biedt 7 jaar fabrieksgarantie, Volvo slechts 2 jaar. Hoe zwaar moet je dit laten meewegen in de koopbeslissing? Volgens de wet heb je immers recht op een goed product. De langere fabrieksgarantie voorkomt vooral veel gezeur. Net als bijgekochte garantie.

Ronald Kamp

Ronald Kamp , Expert Auto, Fiets & Reizen Bijgewerkt op:20 november 2017

Artikelen_garantienieuweauto

Fabrieksgarantie en de wet

Fabrieksgarantie: net zoals met andere producten krijg je op auto's garantie vanuit het merk zelf. Op nieuwe auto's loopt de garantietermijn uiteen van 2 tot 7 jaar, met of zonder kilometerbeperking (zie tabel onderaan). Problemen door normale slijtage worden daarbij uitgesloten. Wat 'abnormale' slijtage is, blijft soms onduidelijk.

Wet: je hebt recht op een goed (deugdelijk) product. In gewoon Nederlands: een goed werkende auto voor de termijn die je redelijkerwijs mag verwachten. Maar getuige het grote aantal klachten bij de Consumentenbond en op internet worden de kosten bij een slecht (ondeugdelijk) product lang niet altijd volledig vergoed. Het kan soms helpen de dealer op de wet te wijzen en voet bij stuk te houden, maar die zal lang niet altijd over de brug komen.

Voordelen fabrieksgarantie

Er zijn 2 belangrijke voordelen van fabrieksgarantie ten opzichte van de wet:

  • (Langere) fabrieksgarantie kán meerwaarde bieden als de dealer zich niet aan de wet wil houden. Begeeft de versnellingsbak het na ruim 3 jaar en nog geen 50.000 kilometer, dan heb je volgens de wet, bij normaal gebruik, recht op kosteloze reparatie. Toch zullen veel dealers proberen je af te schepen met een 'coulancevoorstel' (hier lijkt het alsof de dealer je tegemoet komt) of je voor alle kosten laten opdraaien. Met 5 jaar fabrieksgarantie was de versnellingsbak zonder gezeur gerepareerd of vervangen.
  • Zolang de fabrieksgarantie geldt, hoef je geen bewijs te leveren dat het mankement niet door verkeerd gebruik is ontstaan. Bij wettelijke garantie moet je dit na een halfjaar wél aantonen en dat is bij een auto lastig.

Slijtage uitgesloten

De kosten die voortvloeien uit normale slijtage moet je in principe zelf betalen. Denk aan remblokken en -schijven, koppelingsvoering, banden, ruitenwisserbladen, gloei- en halogeenlampen. Dit betekent niet dat wettelijke of fabrieksgarantie daarop nooit van toepassing is. Zo is de dealer verantwoordelijk voor remschijven die binnen 10.000 km aan vervanging toe zijn bij een normale rijstijl, bijvoorbeeld door een productiefout in de remblokken.

Betrouwbaarheid versus fabrieksgarantie

Merken die 5 of meer jaren garantie verlenen, zijn ook bovengemiddeld betrouwbaar, blijkt uit onze onderzoeken. Merken die slechter scoren, hebben vaak ook een beperktere fabrieksgarantie. Fabrieksgarantie bij auto's is overdraagbaar, wat vooral bij particuliere verkoop meerwaarde biedt. Bij de koop van een auto is het hoe dan ook slim de garantietermijnen en -beperkingen van merken te vergelijken (zie tabel onderaan).

Meeste mankementen na 4 of 5 jaar

Uit onze onderzoeken naar automankementen blijkt dat in het derde jaar na aankoop meer mankementen optreden dan in de eerste 2. Maar vooral in het vierde en vijfde jaar is er een beduidend grotere kans op problemen, van loszittende tankklepjes tot motorschade.

Garantie bijkopen

Wie buiten de fabrieksgarantie tegen problemen aanloopt, heeft vaak recht op reparatie. Maar om het risico op gezeur en kosten bij twijfelgevallen te vermijden, is extra garantie bijkopen - meestal voor 1 of 2 jaar - te overwegen. Daarbij gelden niet altijd precies dezelfde voorwaarden. Naast normale slijtage worden soms zaken als de bekleding of katalysator uitgesloten.

Prijzen voor extra garantie

De prijzen lopen uiteen van ongeveer €150 per jaar voor kleinere auto's, tot meer dan €500 voor grote en/of dure modellen. Afsluiten kan bij sommige merken alleen bij aankoop van de auto. Bij andere merken tot vlak voor het aflopen van de fabrieksgarantie.

Tabel garantietermijnen nieuwe auto's (2017)

 Automerk Garantietermijn
 Kia7 jaar of 150.000 km; 3 jaar op audio/navigatie
 Hyundai5 jaar
 Mitsubishi5 jaar, laatste 3 jaar met beperking tot 100.000 km
 Tesla4 jaar; 8 jaar op accu/aandrijving
 Seat2 jaar onbeperkt + 2 jaar met beperking tot 100.000 km en onderhoud volgens fabrieksvoorschrift 
 Jaguar3 jaar
 Dacia, Honda, Infiniti, Jaguar, Land Rover, Lexus, Mazda, Nissan, Subaru, Suzuki en Toyota3 jaar of 100.000 km
 Renault2 jaar, of 3 jaar met maximaal 150.000 km
 Alfa Romeo, Audi, BMW, Citroën, Fiat, Ford,  Jeep, Lancia, Mercedes-Benz, Mini, Opel,  Peugeot, Skoda, Smart, Volkswagen en Volvo 
2 jaar

Bovengenoemde termijn gelden voor de algemene garantie. De garantie op carrosserie - onder andere tegen doorroesten - is vaak veel langer.

Lees ook:

Zorgeloos een private lease auto rijden?

Met het Autolease-collectief ben je zeker van een betrouwbaar, door de Consumentenbond gecheckt leasecontract en een eerlijk maandbedrag. Zonder kleine lettertjes.

Meld je nu aan

Autolease q3

Artikelen binnen Koopadvies

Alle artikelen