icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Dikker worden doe je zo: 10 tips

Wie probeert af te vallen, zal jaloers zijn op iemand die dikker wil worden. Zoveel eten als je wilt? Daar doe ik het voor, denken veel lijners. Die jaloezie is onterecht. Aankomen kost vaak meer moeite dan afvallen. Je mag al trots zijn als je in 3 tot 4 weken 1 kilo aankomt. 
Brigitte van der Bent

Brigitte van der Bent , Expert Woning & Huishouden Bijgewerkt op: 17 november 2021

dieten-aankomen-1200x800

Een beetje dunner zijn dan gemiddeld is op zich niet erg. Je hebt ondergewicht als je minder weegt dan goed is voor je gezondheid. Dat is bij een BMI lager dan 18,5. 

Op de website van het Voedingscentrum kun je je BMI berekenen. Lukt het niet op eigen kracht om op gewicht te komen? Schakel dan een diëtist in. Bij de Nederlandse Vereniging van Diëtisten of de Diëtisten Coöperatie Nederland vind je een diëtist bij jou in de buurt.

10 tips om je eetlust te verhogen

Wil je aankomen, dan kan het verleidelijk zijn om je te storten op vetrijke producten. Maar ook voor iemand die te mager is, is dit soort voedsel ongezond.

Deze tips kunnen je helpen om meer trek te krijgen:

 1. Eet 3 keer per dag. Zorg voor voedzame maaltijden, met volkorenproducten, groenten, voldoende eiwitten en gezonde vetten. 
 2. Pak wat vaker een gezond tussendoortje. 
 3. Probeer in totaal 6 keer per dag iets te eten.
 4. Drink zuiveldranken of smoothies. Hiermee krijg je makkelijk extra calorieën en eiwitten binnen.
 5. Zorg voor variatie in smaak (zoet-hartig), in temperatuur (warm-koud), in kleur en in de keuze van ingrediënten en bereidingsmethoden.
 6. Maak je eten en tussendoortjes niet te zwaar en te vet. Te vet eten remt de eetlust. 
 7. Van fris-zure dingen krijg je minder trek. Probeer het eens met een glas vruchten- of tomatensap of een appel.
 8. Neem een half uur voor je warme maaltijd een kop bouillon. Dat kan de eetlust op gang brengen.
 9. Zorg voor voldoende rust, ontspanning en lichaamsbeweging.
 10. Haal een goede basisvoorraad boodschappen in huis, zodat er altijd iets te eten is, ook voor tussendoor.

Wat zijn goede tussendoortjes om aan te komen?

Extraatjes eten om aan te komen hoeven niet alleen maar ongezond of vetrijk te zijn. Gezonde tussendoortjes zijn: 

 • Ongezouten noten
 • Volkoren knäckebröd met hüttenkäse
 • Dadelbrood met oude 30+kaas
 • Geroosterde boterham met bijvoorbeeld banaan, notenpasta, pindakaas of avocado
 • Mueslibol met margarine
 • Halfvolle melk, karnemelk of drinkyoghurt
 • Chai latte, chai thee met halfvolle melk
 • Latte macchiato met halfvolle  melk
 • Dadels gevuld met zachte geitenkaas of zuivelspread
 • Gedroogd fruit
 • Kommetje yoghurt met fruit, noten, zaden en pitten
 • Goed gevulde soep, met een stukje stokbrood

Wat zijn de oorzaken van ondergewicht? 

Soms speelt de leefstijl een rol bij het ontstaan van ondergewicht. Bijvoorbeeld senioren die moeite hebben met kauwen of slikken, lopen een kans op een te laag gewicht. Ook kun je gewicht verliezen door langdurige stress. Bij sommige mensen remt stress de eetlust. Ook bij andere leefstijlveranderingen, zoals het overgaan tot een vegan dieet, kun je gewicht verlies. Gelukkig kun je met een vegan dieet ook aankomen en op gewicht blijven. 

Er zijn ook mensen die gezond zijn en gezond leven en toch ondergewicht hebben. Een enkeling heeft fors ondergewicht omdat gewicht verliezen een obsessie is geworden. Diëten slaat dan door in een eetstoornis zoals anorexia of boulimia.

Wat zijn de gevolgen van ondergewicht?

Ondergewicht kan risico's voor de gezondheid met zich meebrengen. Het kan je conditie verslechteren en je lusteloos en moe maken. Hierdoor kun je sneller ziek worden. Heb je ondergewicht en krijg je weinig voedingsstoffen binnen? Dan kun je op de lange termijn bijvoorbeeld bloedarmoede door ijzergebrek krijgen. Of bij te weinig calcium botbreuken door osteoporose (botontkalking). 

Medicijnen die ondergewicht kunnen veroorzaken

Veel geneesmiddelen hebben één of meer bijwerkingen die invloed kunnen hebben op je eetlust of op de hoeveelheid voedingsstoffen in je lichaam. Denk aan minder goed kunnen ruiken en proeven, minder trek hebben, misselijkheid, braken, buikpijn, verstopping of diarree.
Voorbeelden van medicijnen met bijwerkingen:

 • Plasmiddelen kunnen soms ervoor zorgen dat je lichaam te veel mineralen kwijtraakt via je urine.
 • Sommige laxeermiddelen remmen de opname van calcium en vet-oplosbare vitaminen.
 • Psychofarmaca (slaapmiddelen of antidepressiva bijvoorbeeld) verhogen in het algemeen de eetlust. Bij overdosering kunnen deze medicijnen zorgen dat je een slechte eetlijst krijgt. 
 • ADHD-medicatie zoals Ritalin kan de eetlust remmen.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf per e-mail op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
We gaan zorgvuldig om met je gegevens. Ben je ingelogd op onze website en heb je de personalisatie cookies geaccepteerd? Dan combineren we je klikgedrag met je persoonlijke gegevens. Zo ontvang je e-mails die zijn afgestemd op jouw interesses. Afmelden kan altijd. Lees ook onze privacyverklaring.
Artikelen binnen Gezond gewicht

Nieuw & interessant

 • Nieuwe trends in voeding
  13 dec.

  Trends in voeding

  Dit zijn de belangrijkste voedingstrends voor de komende tijd. Zijn er voedingstrends die je beter kunt negeren? Wij zochten het uit.
 • Sport senior kind
  8 dec.

  5 fabels over sport

  Als het om sporten gaat, gaan er nogal wat fabels in de rondte. Kinderen mogen niet aan krachttraining doen. Sporten tijdens je zwangerschap kan niet. En als senior bouw je geen spiermassa meer op. Wij ontkrachten 5 fabels over sport. 
 • vlees-en-vis
  2 dec.

  Afvallen met het ketogeen dieet

  Bij het keto-dieet eet je bijna geen koolhydraten. Wel eet je veel vetten. Het idee is dat je lichaam vet als energiebron gaat gebruiken zodat je afvalt. 
 • Onderuit aan de chips
  8 jul.

  Aankomen door emotie-eten 

  Als je een hele zak chips eet wanneer je je rot voelt, dan ben je misschien een emotie-eter. Wil je afvallen, dan is het belangrijk dat je niet meer naar ‘troosteten’ grijpt. Overheerst eten je leven? Dan is er misschien sprake van een eetstoornis.