icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Genomineerd voor Website van het Jaar |

Wij gaan ervoor. Jij ook? Stem meteen

website van het jaar 2017

Besparen op je huidige hypotheek: de opties

Wie wil profiteren van de huidige lage hypotheekrente heeft een aantal opties. Welke optie voor jou het best is, hangt af van de hypotheekvorm die je hebt, hoe hoog de rente is die je nu betaalt, hoe lang de rente nog vaststaat en de bijkomende kosten waarmee je te maken krijgt als je je hypotheek aanpast. We zetten de mogelijkheden op een rij.
Barbara van der Est
Barbara van der Est

Expert Geld & Verzekering

besparen huidige hypotheek

Lagere rente bij je eigen bank

Je kunt bij je eigen hypotheekbank de rentevaste periode afkopen en opnieuw afsluiten tegen de huidige rente. Deze optie is meestal eerste keus omdat de bijkomende kosten beperkt zijn. 

Lees meer over lagere rente bij je eigen bank.

Hypotheek oversluiten naar een andere bank

Je kunt besparen op je hypotheeklasten door bij een andere bank je hypotheek opnieuw af te sluiten tegen een lagere rente. Zo’n overstap kan duizenden euro’s voordeel opleveren. Het kost wel geld; denk aan een boeterente om je oude hypotheekrente af te kopen en afsluitkosten voor de nieuwe hypotheek. Oversluiten naar een andere bank is alleen zinvol als je die kosten weer terugverdient.

Lees meer over hypotheek oversluiten naar een andere bank.

Aanpassen risicoklasse

Bij een hypotheeklening die hoger is dan pakweg de helft van de waarde van je woning betaal je een hogere rente (opslag), omdat de bank bij een hogere lening meer risico loopt. Banken hanteren hiervoor verschillende risicoklassen: hoe hoger de lening is in verhouding tot je woningwaarde, hoe hoger de opslag. Je kunt besparen op je hypotheeklasten door te checken of je recht hebt op een lagere risicoklasse en dus een lagere hypotheekrente.

Lees meer over lagere rente door het aanpassen van de risicoklasse.

Extra aflossen

Extra aflossen is ook een optie. Je hypotheeklening wordt hierdoor lager en daardoor betaal je minder rente. Als je nog een restje hypotheek hebt, kan het slim zijn om die versneld af te lossen. Extra aflossen is niet altijd verstandig.

Lees meer over extra aflossen.

Extra premie storten spaarhypotheek

Bij een (bank)spaarhypotheek kun je beter extra geld in je polis storten dan extra aflossen.

Lees meer over extra premie storten.

Rentemiddelen

Heb jij een hypotheek met een hoge hypotheekrente en staat die rente nog jaren vast? Misschien kun je door rentemiddelen profiteren van de huidige historisch lage rente. Let wel op: rentemiddelen is alleen in uitzonderlijke gevallen gunstig.

Lees meer over rentemiddelen.

Doe 't zelf-check: besparen op je hypotheek

Snel weten of je kunt besparen op je hypotheek door oversluiten of rentemiddelen? Doe in 10 minuten de gratis online Doe ‘t zelf-check.
Op basis van de door jou ingevulde gegevens berekenen we of oversluiten of rentemiddelen voordelig is. Helemaal gratis en je hebt direct resultaat!

De 'Doe 't zelf-check' ontwikkelden we samen met Ikbenfrits.nl.

huiskopen-rente

Nieuw & interessant

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.

 • Financieel-adviseur
  Nieuws  |  19 okt.

  Adviseur moet ook op andere partijen wijzen

  Financieel adviseurs moeten klanten ook wijzen op mogelijkheden bij aanbieders waarmee zij niet samenwerken. De Consumentenbond is blij met deze conclusie, die valt af te leiden uit een recente uitspraak van de Geschillencommissie van het Kifid.
 • independer-hypotheek-advies
  Eerste indruk  |  1 okt.

  Hypotheekadvies Independer

  De online vergelijker Independer.nl biedt nu ook telefonisch hypotheekadvies. Volgens eigen zeggen heb je bij Independer keus uit ‘bijna alle aanbieders’. Dat klopt niet.
 • hypotheek-kosten
  Nieuws  |  22 aug.

  Onverklaarbaar hoge kosten bij hypotheekwijzigingen

  Hypotheekbanken jagen consumenten vaak onnodig op hoge kosten bij de aanpassing van hun hypotheek. Zij rekenen hoge kosten en verplichten consumenten om een hypotheekadviseur in te schakelen.