icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Execution only hypotheek afsluiten

Zonder advies een (volgende) hypotheek online afsluiten, oftewel execution only. Steeds meer bemiddelaars (en een enkele geldverstrekker rechtstreeks) bieden dit aan. Het voordeel? Een besparing van minimaal €1000 op je advieskosten in ruil voor een paar avonden achter de computer.
Mark Drabbe
Mark Drabbe

Expert Geld & Verzekering

execution-only

Voor wie is execution only geschikt?

Weet je precies wat je wilt en wat daarvoor nodig is? Dan kun je afzien van advies en online zelf je hypotheek afsluiten (execution only). Dit is in de volgende gevallen een optie:

Maak gebruik van onze hypotheekvergelijker en vind zelf makkelijk de voordeligste geldgever. Ga daarna op zoek naar een tussenpersoon (bemiddelaar) die de gewenste hypotheek execution only aanbiedt.

Kennis- en ervaringstoets afleggen

Houd er rekening mee dat toezichthouder AFM eist dat je eerst een kennis- en ervaringstoets invult voordat je execution only een hypotheek afsluit. Dit kan die van de AFM zijn, maar ook een eigen toets van de aanbieder of tussenpersoon. Zak je voor deze test, dan zal de bank of tussenpersoon erop aandringen een hypotheek mét advies af te sluiten. Geef je hier geen gehoor aan dan is het soms toch mogelijk zelf online een hypotheek af te sluiten.

Rechtstreeks bij de bank

Alleen bij de geldgevers ABN Amro, Argenta, bijBouwe, Centraal Beheer, Lloyds Bank en MoneYou (onderdeel van ABN Amro) kun je rechtstreeks zelf online een hypotheek afsluiten. Natuurlijk kun je dan alleen kiezen voor de hypotheken van die bank. Ook bij ING, Rabobank en SNS Bank is dit mogelijk, maar je krijgt dan wel verplicht advies van een bankmedewerker waarvoor je advieskosten betaalt.

De tabel hieronder bevat een overzicht van banken die execution only hypotheken aanbieden. In het overzicht staan de kosten voor het afsluiten voor starters, doorstromers en voor de bijkomende overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Geldgever Starter Doorstromer ORV
ABN Amro €600 €600 €175
Argenta €650 €650 n.v.t.
bijBouwe €595 €595 n.v.t.
Centraal Beheer €495 n.v.t. n.v.t.
Lloyds Bank €310 €310 n.v.t.
MoneYou €350 €350 n.v.t.

Execution only aanbieders

De tabel hieronder bevat een overzicht van aanbieders van execution only hypotheken. We onderzochten ook wat de kosten zijn voor het afsluiten voor starters, doorstromers en voor de bijkomende overlijdensrisicoverzekering (ORV).

Bemiddelaar Starter Doorstromer ORV
Executiononlyhypotheek.com €595 €795 €145
Geencentteveel.nl €695 €695 v.a. €139
Goedkoopstehypotheekadviseur.nl €695 €695 €125
Hetkangewoon.nl €300 €300 €100
HypoMarkt €750 €750 n.b.
Hypotheek24.nl €650 €650 €150
de Hypotheekboer v.a. €495 v.a. €495 niet bekend
Hypotheekmakelaar.nl €495 €595 €100
Hypotheeksimpel.nl €650 €650 €195
Hypotheekspecialist €495 €595 €100
Independer €495 €495 €100
Knab Hypotheken €650 €650 n.v.t.
Online-hypotheekafsluiten.nl €975 €975 €250

Peildatum tabel: 20 februari 2017

Met welke geldgevers doet de bemiddelaar zaken?

Wil je in zee gaan met een tussenpersoon? Zorg dan dat je eerst de zekerheid krijgt dat de gewenste geldgever ook execution only hypotheken via deze tussenpersoon accepteert. Al ben je van plan een hypotheek met advies af te sluiten, vraag altijd eerst aan de adviseur: 'Bij welke hypotheekverstrekkers kan ik via u een hypotheek afsluiten?' 

Het is immers heel zuur (en kostbaar) als je een voordelige aanbieder op het oog hebt, maar halverwege het traject erachter komt dat de adviseur hierin niet kan bemiddelen. Informeer vooraf welke kosten je kwijt bent als je de hypotheek niet bij de gewenste aanbieder rond krijgt en daarom afziet van verdere diensten. De Consumentenbond bepleit overigens dat elke tussenpersoon in het dienstverleningsdocument opneemt met welke partijen hij zaken doet.

Execution only is niet altijd verstandig

Een verkeerde keuze voor een hypotheek kan je tienduizenden euro's teveel kosten. Een goede hypotheekadviseur behoedt je voor dergelijke misstappen. Twijfel je aan je eigen financiële kennis, neem dan gewoon een goede adviseur in de arm. In de volgende gevallen is het volgens ons ook beter om een adviseur in te schakelen:

 • Oversluiten of doorstromen met een bankspaarhypotheek, een traditionele levenhypotheek of een beleggingshypotheek.
 • Bij echtscheiding.
 • In geval van een restschuld na verkoop van de vorige woning.
 • Bij een leeftijd van 55 jaar en ouder (hiervoor gelden ingewikkeldere rekenregels).
 • Bij een (gewenste) starterslening.
 • Met een eigen zaak of ondernemersinkomen.
 • Bij zelfbouw of een woonboot.

Een goede adviseur vind je bijvoorbeeld op advieskeuze.nl.

Bekijk ook:

Verhuiscoach

Nieuw huis? Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos. Meld je aan voor de online Verhuiscoach en ontvang per mail alle informatie voor je nieuwe huis.

Inschrijven

Kader Verhuiscoach

Nieuw & interessant

 • Artikelen_persoonlijkeleningofdoorlopendkrediet
  19 dec.

  Persoonlijke lening of doorlopend krediet

  Als je geld nodig hebt kijk je vaak eerst naar een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je kunt besparen bij een voordelige aanbieder.
 • even-voorstellen

  Videoreeks: nieuw huis, nieuw avontuur

  Adil en Laura kochten hun eerste huis. Bij een nieuw huis moet er veel geregeld worden. Speciaal voor een videoreeks volgen wij hen in alle stappen. Van het afsluiten van de hypotheek, het regelen van verzekeringen tot de verhuizing. Kijk je mee?

 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.