icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

SVn Verzilverlening

Eerste indruk|De SVn Verzilverlening maakt het voor huiseigenaren van 57 jaar en ouder met een laag inkomen mogelijk om tegen lage kosten de eigen woning te verbeteren, seniorvriendelijk te maken of te verduurzamen. Hier is veel behoefte aan. Wij hopen dat gemeenten de Verzilverlening zo spoedig mogelijk gaan aanbieden.

Mark Drabbe

Mark Drabbe , Expert Geld & Verzekering Gepubliceerd op:13 februari 2018


Aanbieder Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten

Rente 1,7%


Verkrijgbaar Via gemeente en provincie

Kosten €475 afsluitkosten + notaris- en advieskosten


verzilverlening

Nog niet verkrijgbaar

De Verzilverlening is bedacht door het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), maar vraag je aan via de gemeente of provincie. De constructie van SVn is nieuw en op dit moment is er nog geen gemeente die de lening aanbiedt. Onze conclusie: veel oudere woningbezitters zijn hiermee geholpen. Wij hopen dat de gemeenten en provincies de Verzilverlening zo spoedig mogelijk gaan aanbieden.

Op de landkaart van SVn kun je later zien welke gemeenten de Verzilverlening aanbieden. Mogelijk heeft Wijdemeren per 1 april de primeur en biedt als eerste gemeente de Verzilverlening. Nu vind je op de kaart andere SVn regelingen, zoals de Blijverslening.

Hoe werkt de Verzilverlening?

De Verzilverlening is een hypotheek waarmee je de overwaarde van je woning kunt opnemen (ofwel verzilveren). Je betaalt tijdens de looptijd geen rente en lost niets af. De lening los je pas af na verkoop van de woning of bij overlijden van de laatst overgebleven partner. Daarnaast is er een (theoretische) looptijd van maximaal 75 jaar. Deze gunstige voorwaarde betekent dat je met een Verzilverlening je woning naar wens kunt aanpassen, zonder dat je besteedbare inkomen omlaag gaat. 

De gemeente (of provincie) bepaalt de mogelijkheden waaraan je het geld mag uitgeven. De Verzilverlening is in principe bedoeld voor:

 • het opknappen of verbeteren van de woning,
 • het levensbestendig (seniorvriendelijk) maken van de woning, denk aan het installeren van een traplift,
 • energiebesparende voorzieningen, zoals spouwisolatie of dubbele beglazing,
 • noodzakelijke verbouwingen, zoals een nieuw dak, asbestverwijdering of funderingsherstel.

Een Verzilverlening kun je dus niet gebruiken om bijvoorbeeld:

 • je pensioeninkomen aan te vullen,
 • een schenking te doen,
 • een mooie vakantiereis te maken of een auto te kopen.

Voor wie?

De Verzilverlening is bedoeld voor senioren met een overwaarde in de eigen woning. De aanvrager (of jongste van de 2 aanvragers) moet op dit moment minstens 57 jaar jaar zijn om in aanmerking te komen (pensioenleeftijd minus 10 jaar). De hoogte van het inkomen speelt, in tegenstelling tot bij een gewone hypotheek, geen rol. Een gemeente kan zelf besluiten de leeftijdsgrens te verhogen of bepalen dat mensen met een WOZ-waarde boven een bepaald bedrag (bijvoorbeeld 1 miljoen euro) niet in aanmerking komen voor de lening.

Kosten

De rente van een Verzilverlening bedraagt 1,7% (peildatum 14-02-2018) en ligt voor 40 jaar vast. Na 40 jaar betaal je geen rente meer. Alle rente betaal je pas bij het aflossen van de lening. Bij het afsluiten betaal je €475 afsluitkosten, notariskosten en eventueel de kosten van een financieel adviseur. Al deze kosten mag je meefinancieren in de Verzilverlening.

Hoeveel mag je lenen?

Om te bepalen hoeveel je mag lenen, kijkt SVn als eerste naar de woningwaarde (bijvoorbeeld €250.000). Hiervan neem je 80% (in dit geval €200.000). Als er nog een lopende hypotheek is, dan trek je het openstaande saldo (bijvoorbeeld €100.000) hier vanaf. In dit voorbeeld blijft er een bedrag over van €100.000. Dit is het maximum bedrag dat, na bijschrijving van de rente, op 98 jarige leeftijd mag overblijven. Hoeveel je dan kunt lenen, hangt af van je leeftijd.

Iemand van 60 jaar kan in dit voorbeeld €52.699 lenen. Vraag je de lening aan op 70-jarige leeftijd dan is het maximum leenbedrag in dit voorbeeld €62.375. Bij partners gaat het om de leeftijd van de jongste aanvrager.

De lening kan nooit hoger zijn dan de kosten van de aanpassing van de woning inclusief de bijkomende kosten. De gemeente kan ook besluiten zelf een maximum leenbedrag in te stellen.

Hoe vaak mag je lenen?

Je mag slechts één keer gebruik maken van de Verzilverlening. Heb je de lening eenmaal afgesloten, dan is het ook niet meer mogelijk een nieuwe hypotheek af te sluiten of om de bestaande hypotheek te verhogen. Het is daarom belangrijk om alle gewenste of noodzakelijke aanpassingen aan de woning in één keer te realiseren. Als er nog een lopende hypotheek aanwezig is, dan raden wij aan om eerst te overleggen met een financieel adviseur.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • duowonen
  Eerste indruk  |  18 sep.

  Duowonen

  Met Duowonen verkoop je de grond onder je huis aan verzekeraar Goodlife en huurt deze vervolgens terug. Het is dus erfpacht. Een aanrader is het niet.
 • familiebank regelen
  18 sep.

  Knelpunten ontwikkelingen hypotheek senioren

  Veel ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Geldverstrekkers en regelgeving zijn hier niet goed op ingesteld.
 • verhuischecklist-deurposter

  Gratis verhuischecklist

  Ga je verhuizen en wil je zeker weten dat je niks vergeet? Met de ultieme checklist heb je alles op een rij.

 • eerste-huis-kopen

  Nieuw huis?

  Wij helpen je stap voor stap op weg. Van de ultieme verhuischecklist tot de beste verhuisdoos.