icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Van hypotheek tot verhuisdoos |

Stap voor stap naar je nieuwe huis.

icoon nieuw huis

Batterij ingeslikt: wat te doen?

Vooral kinderen tussen 1 en 3 jaar vinden batterijen interessant. Met name knoopbatterijen kunnen kleine kinderen zien als een snoepje en in hun mond stoppen. Omdat deze zo klein zijn, is het niet ondenkbaar dat kinderen de batterijen inslikken en dat kan levensgevaarlijk zijn.
Lauri Ten Grotenhuis
Lauri Ten Grotenhuis

Expert Woning & Huishouden

dokter zorg ziek kind moeder wachten wachtkamer

Batterijen zitten in speelgoed, als het goed is, achter een gesloten klepje dat alleen met een schroevendraaier of muntje te openen is. Maar kinderen vissen ze ook uit verpakkingen, afstandsbedieningen en speelgoed voor oudere kinderen.

Wat moet ik doen als mijn kind een batterij heeft ingeslikt?

 1. Laat je kind niet meer eten of drinken
 2. Ga direct naar de Spoedeisend hulp

In het ziekenhuis moet worden vastgesteld waar de batterij zich bevindt. Oók als er geen klachten of symptomen zijn. Blijft een batterij namelijk in de slokdarm vastzitten dan is dat mogelijk levensgevaarlijk. De batterij kan binnen 2 uur ernstige schade toebrengen aan de slokdarm. Zit de batterij in de slokdarm dan moet hij direct verwijderd worden via een scopie.

Zit de batterij in de maag, dan zal de arts waarschijnlijk adviseren om te wachten tot de batterij vanzelf wordt uitgepoept. Meestal is dat binnen 5 dagen. Gebeurt dat niet dan moet er alsnog ingegrepen worden.

Is je kind in de dagen na het doorslikken van de batterij onrustig of uit zijn doen? Weigert hij te eten? Heeft hij moeite met slikken, last van braken, buikpijn of zwarte stoelgang? Laat hem dan nogmaals onderzoeken door een arts.

Wat te doen met knoopbatterijen in neus of oren?

Naast inslikken kunnen kinderen batterijtjes ook in hun neus of gehoorgang steken. Ook deze batterijtjes moeten snel verwijderd worden. Ze kunnen lokaal weefselbeschadiging veroorzaken. Ga naar de dokter.

Waar kan ik op letten bij aankoop van speelgoed?

 • Let erop dat de batterijhouder alleen kan geopend worden met behulp van een schroevendraaier of een muntstuk.
 • Houdt batterijen en producten met batterijen die niet als speelgoed bedoeld zijn uit de buurt van kleine kinderen. 
 • Andere tips voor het kopen van speelgoed.

Nieuw & interessant

 • DrBrown's-fopspeenclip-waarschuwing
  Nieuws  |  15 dec.

  Dr. Brown's fopspeenclip

  Dr. Brown’s Fopspeenclip (blauw en roze) kan mogelijk gevaar opleveren. De grootste ring kan breken en als een kind de kleine delen inslikt kan het stikken.
 • speenkoord-waarschuwing
  Nieuws  |  8 dec.

  Waarschuwing: Bebi Amsterdam Speenkoord Gull

  Het speenkoord kan breken waardoor kleine onderdelen los kunnen komen.
 • Colorclick-jumbo-waarschuwing
  Nieuws  |  7 dec.

  Waarschuwing: Colorclick van Jumbo

  Als de Colorclick met batchnummer 160919TG op de grond valt kunnen er kleine stukjes loskomen. Wanneer kinderen deze in de mond nemen ontstaat er risico op verstikking.
 • Waarschuwing-tijgertjes
  Nieuws  |  1 dec.

  Waarschuwing: Tijgertjes Bert Struis

  De oogjes van de tijgertjes van Bert Struis zitten niet goed vast en kunnen loskomen. Als kinderen de oogjes inslikken kunnen ze erin stikken.