icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest
Ga naar hoofdinhoud

Zelfvoedende kussens voor baby’s zijn onveilig

Als je een zelfvoedend kussen gebruikt kan dit leiden tot onmiddellijke, ernstige schade of de dood. De baby kan stikken of aspiratiepneumonie krijgen. Dat is een longontsteking na verslikken. Dit kan zelfs gebeuren onder toezicht van een verzorger.
Lauri ten Grotenhuis_S

Lauri ten Grotenhuis , Expert Woning & Huishouden Gepubliceerd op: 6 januari 2023

Onveilige zelfvoedingskussens met gevaar icoon

Waarom zijn zelfvoedende kussens onveilig?

Het Engelse Office for Product Safety and Standards (OPSS) heeft in december 2022 een dringende veiligheidswaarschuwing afgegeven voor zelfvoedende kussens voor baby's. Ze dringen aan om onmiddellijk te stoppen met het gebruik en de producten veilig weg te gooien. De kussens zijn altijd gevaarlijk vanwege het ontwerp. Je kunt ze dus nooit veilig gebruiken. De NVWA heeft hetzelfde standpunt.

De producten voldoen niet aan de NHS (National Health Service)-richtlijnen voor veilige flesvoeding. Hierin wordt onder andere geadviseerd je baby nooit alleen te laten tijdens het voeden. Laat baby's ook niet alleen met een fles die niet wordt ondersteund door een ouder/verzorger. En houdt de fles horizontaal tijdens het voeden.

Ook voldoen de kussens niet aan de veiligheidseisen onder de General Product Safety Regulations 2005.

Laat een baby nooit alleen drinken

Laat een baby niet alleen als hij drinkt. Je moet altijd kunnen controleren of je baby niet in de problemen komt.

Wat is een zelfvoedend kussen?

Aan zelfvoedende kussens voor baby's kun je een fles vastmaken. Zo kan je baby op de rug zelf de fles drinken zonder hulp of controle op de voeding. Het kussen plaats je om de baby heen. De fles klem je in een zakje of houder.

Waar te koop?

De kussens zijn niet op veel plekken verkrijgbaar, maar duiken wel op bij verschillende webwinkels.

Ons advies

Koop geen zelfvoedende kussens. Heb je een zelfvoedingskussen? Stop dan onmiddellijk met het gebruik. Neem contact op met de winkel waar je het kussen hebt gekocht. Verzoek ze het product van de markt te halen omdat ze niet kunnen voldoen aan de veiligheidseisen onder de General Product Safety Regulations 2005. Verwijs naar: Urgent Safety Alert issued for baby self-feeding pillows. Winkels waar wij het product zien staan in het aanbod spreken wij aan. 

Lichaamscontact belangrijk

Lichaamscontact en persoonlijke aandacht zijn belangrijk. Je kind voeden gaat dan goed en het zorgt voor een goede hechtingsrelatie van de ouder/opvoeder met het kind. Dat geldt voor borstvoeding én voor kunstvoeding.

Op de website van het voedingscentrum lees je hoe je een baby veilig de fles geeft.

Schrijf je in voor onze gratis e-mails

Blijf op de hoogte van nieuws, acties en tips. Zo bespaar je geld, voorkom je een miskoop én weet je wat jouw rechten zijn als consument.
In onze privacyverklaring lees je hoe we omgaan met je persoonsgegevens en e-mails voor je personaliseren. Afmelden kan altijd.

Nieuw & interessant

 • WAARSCHUWING babyslaapzak terStal 1200x800
  Nieuws | 10 jan.

  Veiligheidswaarschuwing: Babyslaapzak terStal

  De mogelijkheid bestaat dat de babyslaapzak een foutief label bevat. Het is een winterslaapzak en niet geschikt voor de zomer. Gebruik van de winterslaapzak kan in de zomer leiden tot oververhitting van de baby.
 • WAARSCHUWING Ledikant Micha 1200x800
  Nieuws | 15 dec.

  Veiligheidswaarschuwing: Ledikant Micha

  De spijlen van het ledikant Micha staan te ver uit elkaar. Ledematen en de romp van een kind passen tussen de spijlen. Hierdoor bestaat de kans dat een kind met zijn nek vast komt te zitten met gevaar op verstikking.
 • WAARSCHUWING Ledikant Sepp 1200x800
  Nieuws | 15 dec.

  Veiligheidswaarschuwing: Ledikant Sepp

  Het hoofd en voetenbord van het ledikant Sepp hebben randen die als opstapje gebruikt kunnen worden. Hierdoor kan een kind uit het ledikant vallen en ernstige verwondingen oplopen.
 • WAARSCHUWING Babypark kruik 1200x800
  Nieuws | 15 dec.

  Veiligheidswaarschuwing: Aluminium Bedkruik

  Bij een aantal aluminium bedkruiken van Label+ is lekkage ontstaan door corrosievorming vanuit de binnenkant. Hierdoor kunnen er gaatjes ontstaan. Als de kruik is gevuld met heet water bestaat het gevaar op brandwonden.