! Je browser is verouderd.

Update je browser voor meer veiligheid en snelheid om deze site optimaal te kunnen gebruiken.

Klik hier om te lezen welke browsers geschikt zijn

icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Wat kun je doen als je laptop kapot is?

Een kapotte laptop is al vervelend genoeg. Maar wat nu? Koop je een nieuwe, laat je hem repareren of doe je het zelf? Wij zetten een aantal opties op een rijtje.

Eric Verlooij

Eric Verlooij , Expert Elektronica Bijgewerkt op:15 januari 2021

Gebruikstips_problemenmetjelaptop

Repareren of een nieuwe laptop kopen?

De waarde van een laptop daalt het eerste jaar het snelst. Na ongeveer 5 à 6 jaar zijn de meeste laptops afgeschreven. Gaat er na die tijd iets kapot? Dan kun je het beste een nieuwe aanschaffen. De reparatie kost dan doorgaans meer dan de laptop nog waard is.

De belangrijkste onderdelen:

 • Een kapot moederbord is vaak niet meer te repareren en een nieuwe is duur. Dan is de keuze vrijwel altijd: een nieuwe laptop.
 • Bij een defect scherm (of de achtergrondverlichting) of defecte harde schijf is het tot 3 à 4 jaar nog verstandig om te repareren of vervangen.
 • De accu, het toetsenbord en de voedingsadapter kun je eenvoudig en goedkoop vervangen en zijn nooit een reden om een nieuwe laptop te kopen. Ook nieuw of extra werkgeheugen plaatsen is altijd de investering waard.

Voorkom een miskoop

Met onze test zie je in één oogopslag welke laptops goed zijn. Maar minstens zo belangrijk: je ziet ook welke je beter niet kunt kopen.

Bekijk de beste laptops

Beste-Laptop-General

Wat is je laptop waard?

Een belangrijke afweging bij de keuze tussen wel of niet laten repareren is: wat is mijn laptop nog waard? Kijk ook eens op tweedehands sites voor welk bedrag anderen deze laptop aanbieden. Houd er rekening mee dat de vraagprijs lang niet altijd geboden wordt.

Heb ik nog garantie?

Als je laptop binnen de garantieperiode stuk gaat, dan heb je recht op een vervangend product, teruggave van je geld of gratis reparatie. 

Check je recht op garantie!

Is jouw aankoop onlangs stuk gegaan en ben je benieuwd of je nog recht hebt op garantie? In een paar eenvoudige stappen weet je snel wat je garantierecht is én hoe je dat kunt halen! 

Naar de Garantiechecker

Kenjerechten-3

Wat kun je zelf repareren?

Laten repareren is bij moeilijke technische defecten vaak het verstandigst. Je kunt een laptop bij verschillende bedrijven, studenten en vrijwilligers laten maken. Maar ook de minder ervaren gebruiker kan sommige dingen zelf. Je hebt verschillende soorten reparaties, van 'makkelijk zelf te vervangen' tot 'niet aan beginnen'.

Makkelijk:

 • Werkgeheugen: dit schuif je zo in de laptop.
 • Voedingsadapter: dit is een los onderdeel en dus makkelijk te vervangen.
 • Accu: veel accu’s zijn klikaccu’s; die haal je er zo uit. In andere laptops is de accu op het moederbord geschroefd: dat is een klusje voor gevorderden. Bij gelijmde accu’s, vaak bij Apple-laptops, kun je er beter niet aan beginnen. Je loopt anders het risico dat de lijm na een tijdje loslaat.
 • Tip: overweeg je zelf iets te repareren? Op YouTube staan talloze instructiefilmpjes, mogelijk ook voor jouw laptop.

Gevorderd:

 • Harde schijf: schroef een klep aan de onderkant van de laptop open, haal de schijf eruit en klik de nieuwe erin. Alle software weer draaiend krijgen, is een klusje voor de ervaren gebruiker. Vooraf moet je alle bestanden en software tijdelijk ergens onderbrengen, en daarna moet je vanaf herstelschijven het systeem terugzetten. Bij Mac OS kun je na installatie van het besturingssysteem vanaf een externe harde schijf een back-up terugzetten die is gemaakt met Time Machine.
 • Toetsenbord: het oude toetsenbord eruit krijgen is makkelijker dan het nieuwe toetsenbord er weer in zetten. Let op dat je niet te hard drukt en een toets kapot maakt.
 • Laptopscherm: het vervangen van een laptopscherm is niet ingewikkeld, maar wel een precisiewerkje. Daarom raden we zelf vervangen alleen aan als je hier enige ervaring mee hebt. Er zijn namelijk een flink aantal schroefjes en een kabeltje mee gemoeid.
 • CMOS-batterij: als de laptop niet meer goed de tijd weergeeft is dat vaak een teken dat de CMOS-batterij vervangen moet worden. Dit knoopbatterijtje zit vaak goed verstopt in de laptop waardoor je eerst veel andere onderdelen moet losmaken. Ook dit is een klus voor gevorderden.

Niet aan beginnen:

 • Vaste onderdelen, zoals defecte aansluitingen (usb of hdmi), raden we af om zelf te vervangen.

Originele of imitatieonderdelen?

Je kunt kiezen tussen een originele en imitatieonderdelen. Het voordeel van originele onderdelen is dat je meestal recht hebt op fabrieksgarantie. Imitatieonderdelen zijn daarentegen meestal goedkoper te vinden op internet.

Lees hieronder voor welke onderdelen een kloon het overwegen waard is:

 • Voor extra werkgeheugen en een nieuwe harde schijf kun je elk merk kopen, zolang de onderdelen maar van het juiste type zijn. Kijk hiervoor in de handleiding of op de website van de fabrikant.
 • Bij universele voedingsadapters moet het voltage gelijk moet zijn, en het ampèrage (of wattage) gelijk of hoger. Ook moet de stekker passen. Maar toch zien we dat bijvoorbeeld Dell iets heeft ingebouwd waardoor de laptop niet oplaadt met een kloonadapter.
 •  Voor andere onderdelen is het belangrijk om het exacte typenummer van de laptop te weten. Dat nummer staat op een sticker op de onderkant van de laptop. Zo voorkom je dat het onderdeel niet past of werkt, of schade toebrengt.
 • Met kloonaccu’s kun je soms een derde in prijs besparen. Onze ervaring is dat je geen risico loopt, zolang het geen naamloze accu is. Wel is de gebruiksduur vaak wat minder. Laptopfabrikanten dreigen wel de garantie te laten vervallen als ze constateren dat het defect wordt veroorzaakt door een niet-originele accu.
 • Merkloze toetsenborden en schermen worden weinig aangeboden op internet, maar ze zijn wel te vinden. Houd er wel rekening mee dat een kloonkeyboard vaak minder lekker typt. Niet-originele schermen hebben soms een kleinere kijkhoek en/of mindere kwaliteit. Bedenk dus vooraf of je dat risico wilt lopen voor het prijsvoordeel.

Laten repareren, maar waar?

Als je nog garantie/recht op een deugdelijk product hebt, is de verkoper je eerste aanspreekpunt om een reparatie te regelen. Als dat niet goed lukt en je hebt nog fabrieksgarantie, neem je contact op met de fabrikant.

Heb je geen rechten meer? Dan kun je voor een offerte voor een reparatie terecht bij:

 • de verkoper;
 • de fabrikant/importeur;
 • een onafhankelijke reparateur.

Bekijk ook ons uitgebreide overzicht van waar je allemaal terecht kunt om je laptop te repareren.