icon-menu logo_footer preds symbol-afrader symbol-bestekoop symbol-besteuittest

Europees Parlement wil geo-blocking afschaffen

Nieuws | Consumenten mogen vanaf eind 2018 niet meer automatisch worden omgeleid of geblokkeerd als ze naar een buitenlandse website surfen. Dat besloot het Europees Parlement op dinsdag 6 februari. Bij geo-blocking maken aanbieders van diensten en producten onderscheid tussen consumenten, afhankelijk van het land waarin zij wonen.
Joyce Donat
Joyce Donat

Woordvoerder

Gepubliceerd op:  9 februari 2018

europese-vlag

Wie naar een buitenlandse website of webshop surft, wordt nu nog vaak automatisch doorgeleid of zelfs als klant geweigerd. Consumenten worden zo belemmerd om bij buitenlandse webwinkels te kopen en zo de beste prijs te kiezen. Met een verbod op geo-blocking wordt grenzeloos winkelen binnen de Europese Unie eindelijk echt mogelijk. De Europese Raad moet de nieuwe regels nog wel goedkeuren.   

Auteursrechtelijk beschermde producten

Het verbod geldt helaas niet voor auteursrechtelijk beschermde producten zoals e-books, muziek en films. Maar in de wet is wel een clausule opgenomen die de Europese Commissie verplicht om in 2020 opnieuw naar de wet te kijken en deze eventueel uit te breiden zodat hij ook voor die producten geldt.

Lees ook:

Nieuw & interessant

 • facebook-advertenties
  17 mei.

  Bedrijven overtreden op grote schaal privacywet

  Veel bedrijven blijken hun klantbestanden naar Facebook te sturen. Met als doel Facebook-gerichte advertenties aan te bieden. De Consumentenbond sprak 17 bedrijven hierop aan.
 • nep-webshops
  Nieuws  |  2 mei.

  Consumentenbond laat 850 foute webwinkels offline halen

  Internetcriminelen maken massaal gebruik van oude, vrijgekomen domeinnamen om nepproducten verkopen. De Consumentenbond spoorde 2000 verdachte sites op en liet er 850 offline halen.
 • 1 mei.

  Lijst onbetrouwbare webwinkels

  Begin 2018 heeft de Consumentenbond voor de Digitaalgids onderzoek gedaan naar nepwebwinkels. In korte tijd legden wij een lijst van 2000 foute webwinkels aan. Een groot aantal van deze sites is offline gehaald.
 • Artikel aankopen terugsturen
  24 apr.

  Internetaankopen terugsturen

  Iets via internet gekocht en spijt? De wet schrijft voor dat je binnen 14 dagen de koop ongedaan mag maken en je geld terugkrijgt.